Des de juliol 2025...........
-
Escalonadament serà obligatòria
-
Per a autònoms i empreses
-
La factura electrònica
-
Per la Llei “Crea y Crece”
-
La Llei “Antifrau”
-
Kit Digital
-
Moment de preparar-se!
La factura electrònica serà obligatòria per a autònoms i empreses al país, segons el que s'ha establert per la Llei “Crea y Crece”, aprovada el 2022. No obstant això, la seva aplicació està encara pendent de la publicació del reglament que detallarà els terminis i requisits específics per a la seva implementació. A continuació, expliquem què és la factura electrònica, quan serà obligatòria i què han de fer els autònoms i les empreses per adaptar-se a aquest canvi.
Què és la factura electrònica?
Una factura electrònica és un document electrònic que substitueix la factura en paper i compta amb el consentiment del destinatari per a la seva emissió i recepció. Està regulada a Espanya pel Reial decret 1619/2012, que estableix els requisits legals i fiscals per utilitzar-los.
Hi ha dos tipus de factures electròniques, segons el format en què es presenten:
• Factura amb informació estructurada. Organitza les dades en files i columnes, cosa que en facilita el processament automàtic mitjançant un programari de gestió.
• Factura sense informació estructurada. Es presenta en format PDF, cosa que impedeix el seu processament automatitzat sense eines addicionals.
Actualment, la llei permet l'ús de totes dues, sempre que es puguin enviar per mitjans digitals a un tercer, sigui el receptor de la factura o l'Administració.
Elements d'una factura electrònica
Una factura electrònica ha de comptar amb els següents elements:
• Número de factura. És l'identificador del document. Ha de ser únic i emetre's de forma consecutiva sense saltar-se'n cap de la sèrie.
• Data d'expedició.
• Nom, cognoms, raó o denominació social de l’emissor i del receptor de la factura.
• Número d'identificació fiscal (NIF) de l'emissor i del receptor de la factura.
• Domicili fiscal de l’emissor i del receptor.
• Descripció del servei o treball fet o dels béns o serveis prestats.
• Tipus impositiu que s'hi aplica, en forma de percentatge o de fracció.
¿Quan serà obligatori l’ús de la factura electrònica?
A l'hora de parlar de la implementació i de l'ús de la factura electrònica per part d'autònoms i empreses cal citar dues normes: la Llei “Crea y Crece” i la Llei Antifrau.
Llei Crea y Crece
La Llei Crea y Crece (Llei 18/2022, del 28 de setembre, de creació i creixement d'empreses), impulsada pel Ministerio de Economía, Comercio y Empresa, busca, entre altres objectius, modernitzar l'intercanvi professional de documents. Per això, estableix l'obligació de la factura electrònica mitjançant un programari homologat per l'Agència Tributària. La normativa també inclou l’obligació de reportar els estats de les factures en un termini de quatre dies.
Si bé la Llei “Crea y Crece” va ser aprovada l'any 2022, no han començat els terminis d'aplicació per a l'ús de la facturació electrònica perquè està pendent la publicació del reglament corresponent. Els terminis d’implementació seran d’un any des de la publicació del reglament per a autònoms i empreses amb facturació superior a vuit milions d’euros i de dos anys per a la resta d’autònoms i empreses.
Per complir amb el que estableix la Llei Crea i Crece, tots els autònoms i empreses han d'enviar les factures en format electrònic i permetre'n l'accés durant un període de quatre anys, tenint en compte que l'incompliment d'aquestes normes serà sancionat amb una infracció administrativa com des de l'advertència fins al pagament de multes de fins a 10.000 euros, en funció.
Llei Antifrau
A més, per als professionals autònoms i les empreses, cal tenir en compte també la Llei Antifrau , en què es preveu que tots dos subjectes hagin de comptar amb un programa de facturació compatible amb la plataforma en línia Verifactu, que és el sistema impulsat per Hisenda per garantir que les dades generades no s'alterin i s'asseguri una adequada traçabilitat de les factures. Els següents preceptes seran de compliment obligat per a autònoms i empreses en aquestes dates:
• Juliol de 2025. Les empreses que es dediquin a produir o distribuir programes de facturació només poden vendre programari homologat segons els nous requisits de la Llei Antifrau.
• Gener de 2026. Totes les empreses hauran d'haver canviat el programari i comptar amb programes de facturació que compleixin els requisits de la Llei Antifrau.
• Juliol de 2026. Els autònoms hauran d'haver canviat el programari i disposar de programes de facturació d'acord amb la Llei Antifrau.
Preparar-nos per a la factura electrònica
La facturació electrònica per a autònoms i empreses és un pas clau en la transformació digital, en eliminar l’ús de factures en paper i millorar la gestió de la comptabilitat. Per complir els terminis legals i adaptar els seus processos, els negocis poden recórrer a eines digitals i aprofitar les ajudes del Kit Digital.
Kit Digital: suport per a la factura electrònica
El Kit Digital és un programa d'ajuts finançat pels fons Next Generation EU que permet a autònoms i empreses accedir a solucions digitals, com ara un programari de facturació electrònica, facilitant la seva implantació sense cost addicional.
Com se sol·licita el Kit Digital?
A través de Red.es, que és l'entitat encarregada de gestionar-la. L'ajut es rep en forma de bo digital de 3.000, 6.000 o 10.000 euros, segons el nombre d'empleats. El Govern ha ampliat el termini de sol·licitud fins al 31 d'octubre del 2025, per permetre que més autònoms i empreses puguin accedir a aquest finançament.