Rues, balls i rauxa......

  • Febrer és el mes de l’any

  • Dijous gras i Dimecres de Centre, dies claus

  • Lluïdes rues als municipis de tot el Penedès

  • No t'ho pots perdre del 16 al 24 de febrer 2023

Un cop entrem al mes de febrer, ja tenim el cap posat en la propera gran festivitat: el Carnaval! I resulta que al Penedès, els Carnavals tenen orígens molt diferents i, per tant, les seves representacions són molt variades. Hi ha rues pràcticament a tots els petits municipis, que s'allarguen durant diversos caps de setmana perquè les comparses i carrosses puguin participar-hi. A més, hi ha Carnavals molt destacats i amb molta història, esdeveniments molt esperats en el calendari folklòric i festiu.

Tots comencen per dijous gras, el 16 de febrer i finalitzen el dimecres cendra, 22 de febrer. En alguns casos es pot allargar un parell de dies més fins al 24, i clar sent divendres podem tindre activitats el cap de setmana, tot dependrà de les ganes de festa que tenim.....

El ritme de les colles que organitzen carrossa i comparsa és frenètic, ja que és habitual que participin en totes les rues de carnaval de la contrada. Això pot suposar, tranquil·lament, desfilar per rues d’almenys 6 municipis diferents i ballar sense parar durant dues setmanes i mitja!

Podeu trobar lluïdes rues de carnaval al Penedès a Les Cabanyes, La Múnia, Sant Martí Sarroca, Els Monjos, Sant Pere de Riudebitlles, Olèrdola, Cunit, El Vendrell o Calafell. Al final, els grups opten a tot un seguit de premis, com la millor carrossa local i visitant i millor comparsa i disfressa, i també a una experiència inolvidable!

Aquí tenim tres dels mes reconeguts......

Es Temps de Carnaval a Vilanova i La Geltrú

Carnaval de Vilanova i la Geltrú
Del 16 al 22 de febrer

No us perdeu el Ball de mantons, les tradicionals comparses o la guerra de caramels!

És una de les celebracions més emblemàtiques de Vilanova i la Geltrú, l’únic carnaval català que va sobreviure a la dictadura franquista i que a dia d’avui segueix centrant-se en la sàtira. Aquest caràcter únic ha estat reconegut per la Generalitat de Catalunya declarant-lo Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

El Carnaval de Vilanova són set dies de festa que s’inicien el Dijous Gras amb la Merengada i la tradicional Xatonada. Amb l’arribada del Rei Carnestoltes, divendres, es dóna el tret de sortida a un intens cap de setmana marcat per les disfresses i la sàtira.

Diumenge és el gran dia. La festa arriba al seu punt àlgid amb les esperades Comparses. Milers de parelles amb mantons de Manila, barretines i farcells converteixen els carrers de la ciutat i la plaça de la vila en una catifa de caramels. Les comparses girant al ritme de la música i participant en la batalla de caramels és un divertit i acolorit espectacle. Us recomanem calçar-vos amb les sabates més velles que tingueu aquell dia: quedaran tan enganxades de caramel que no les podreu tornar a fer servir…

Les lletres satíriques i punyents dels Coros, el Vidalot i l’Enterro de la Sardina són la recta final d’una festa que els vilanovins esperen tot l’any.

Informació del Carnaval de Vilanova i la Geltrú 

Es Temps de Carnaval a Sitges

Carnaval de Sitges
Del 16 al 22 de febrer

Sitges té un dels carnavals amb més tradició i més multitudinaris de Catalunya. Des de dijous gras fins dimecres de cendra els moments àlgids són la presentació la Reina del Carnaval i la Reina infantil, les festes i activitats a les dues societats, El Retiro i el Casino Prado, i sobretot, la rua de diumenge, la Rua de la Disbauxa, i la de dimarts, la Rua de l’Extermini, amb disfresses i carrosses al més pur estil brasiler, amb molta ploma, purpurina i coreografia!

Al migdia surten les carrosses infantils i a la nit les dels adults, omplint els carrers de disbauxa i alegria. Habitualment, hi participen més de 50 carrosses, 2.500 persones disfressades i 30.000 espectadors.

Informació del Carnaval de Sitges

Es Temps de Carnaval a Vilafranca del Penedès

Carnaval de Vilafranca del Penedès
Del 16 al 24 de febrer del 2023

La cort del Rei Carnestoltes de Vilafranca del Penedès és una de les més descarades de la contrada. L’exhuberant Concubina, els més que entremaliats fills, en Confetinet i la Serpentineta, la Iaia, el cap de protocol, el torero, i tota una sèrie d’estrambòtics personatges arriben el dijous gras per apoderar-se del balcó de l’ajuntament per oferir un satíric pregó i demanar a tothom que aquests dies se saltin les normes.

Els actes estrella: l’Escorreguda de bars i el Ball de Gala el divendres, el show assegurat de la Cort passant per les parades del mercat del dissabte, i la tarda amb el carnaval infantil.

El dilluns sempre té lloc la mort del Rei Carnestoltes, retransmesa per Penedès Televisió. A vegades penjat per serpentines, ofegat per un ou, atropellat per un llit gegant… cada any d’una forma insòlita. El dimarts toca vetlla, dimecres enterro… i sí, la rua amb carrosses i disfresses al més pur estil brasiler es fa a la Rambla el divendres, amb el Rei ja mort. I per això s’anomena Rua de Resurrecció, on el jurat puntua vestits i carrosses per nomenar els guanyadors.

Informació del Carnaval de Vilafranca del Penedès

No t'ho pots perdre!

Imatge-portada: Axp-photography--WC9QnRtee4-unsplash
Font i Imatges: Consorci de Promoció Turística del Penedès.