Dedicada al record dels avantpassats

  • Recolliment familiar o festa? 

  • Tots Sants o Halloween? 

  • Castanyes, moniatos i panellets

Catalunya és terra de tradicions, una d'elles "Tots Sants", que tanca el mes d'octubre i ens obre novembre. És molt clar que els últims cinquanta anys ha canviat molt el sentir familiar, per uns són dies de recolliment i per altres de celebració.

Els Orígens

“Omnia Sanctorum” l'expressió en llatí de “Tots Sants”, dedicada al record dels avantpassats, que està íntimament relacionada amb la festa que se celebra l'endemà com a “Dia dels Morts o dels Difunts”. La creença tradicional és que l'1 de novembre, els vius visiten els morts, i el 2 de novembre, els morts visiten els vius.

És clar, que en els últims anys ens ha entrat en força la comercialització del "Halloween", que fa impacte especialment amb menuts i joves, que l'identifiquen les carabasses, disfresses, jocs i festes, que creiem vénen des dels Estats Units. No és axis.

La paraula anglesa "Halloween", és la contracció de "ll Hallows Eve" que podem traduir literalment com "La Nit de tots els Sants" que té origen en la cultura celta i que amb el transcurs dels segles ha produït el sincretisme entre les tradicions cristianes i paganes que ens porten a la connexió entre el món dels vius i els morts, presents en moltes cultures al llarg dels temps, materialitzades per les ofrenes i diversos rituals.

El sopar o ressopó de Tots Sants

La trobada familiar, a fi de sopar o com a ressopó d'aquesta nit a Catalunya es realitza al voltant de la taula a on no poden faltar, les castanyes, moniatos i panellets, moscatell, ranci, cava i a on cada llar també posa les seves particularitats com fruits secs o diverses begudes, que en conjunt ens fan passar una llarga nit fins a la matinada.

Tots sants castanyada temps de panellets castanyes

Preparem les castanyes

Començarem per rentar les castanyes.

Farem un tall a cada una, operació que es diu “eixalar” per tal que no esclatin. Suggerim fer-ho amb un ganivet de fulla gruixuda, perquè la pell de la castanya és dura i costa de tallar. Has de fer un tall a cada castanya en forma de somriure.

Posa les castanyes en una safata de forn folrada amb paper d'alumini, esquitxar-les lleugerament amb aigua, e introduir-les al forn calent a 200 graus.

Remenar les castanyes cada 10 minuts, i en cada cop les esqueixeu amb una mica d'aigua (es pot utilitzar una ampolla d'esprai) després de mitja hora revisar-les fins que s'obrin (seran cuites). Normalment són entre aquesta mitja hora i un màxim de 40 minuts, segons el tipus de castanyes i forn.

Si tens dubtes, en pots treure una i prova de pelar-la. Les cuites es pelen fàcil, si costen de pelar, necessitaran uns minuts més al forn.

Tots sants castanyada temps de panellets moniatos

Els moniatos al forn

Com amb les castanyes, començarem per rentar els moniatos.

Escalfarem el forn a 220 graus.

Posa els moniatos en una safata de forn folrada amb paper d'alumini, sense que es toquin un amb els altres.

Al temps de cocció serà més o menys d'una hora. Els pots girar dos o tres cops, per tal que es coguin uniformes. Un cop hagi passat aquests temps pots punxar-los amb un escuradents com es fa en les patates al forn, fins que estiguin ben cuits "melosos", si són grossos segurament poden necessitar deu o quinze minuts més.

Tots sants castanyada temps de panellets panellets

I els Panellets?

Aquesta és la part dolça i més variada de Tots Sants, panellets per tots sabors per tots els gustos. Cada any als tradicionals s'afegeixen novetats i creativitat dels mestres pastissers.

En el nostre cas, per no fer-ho molt llarg, parlarem del més tradicional...., el de massapà, a on els únics ingredients que es repeteixen són l'ametlla i el sucre. A partir d'aquí hi ha centenars de variacions, tant pel que fa a la resta d'ingredients afegits, com en les proporcions, com en el procediment de mesclar-los per elaborar el massapà, de formar els panellets pròpiament dits i de coure'ls. Hi ha panellets amb patata, moniato, clara d'ou, xarops, fruites, etc...... I els podem fer cuits o crus.

Una recepta pels més tradicionals de "pinyons"

Primera part, farem el massapà (un dia abans)
  • Ingredients:
    250 grams de farina d'ametlla (preferiblement marcona)
    175 grams de sucre blanc
    50 mil·lilitres d'aigua mineral sense gas
    70 grams de clara d'ou.
Segona part, preparem un almívar (un dia abans)

Prepareu un almívar amb el mateix pes d'aigua que de sucre (per exemple, 50 i 50 grams). Feu que arrenqui el bull, traieu-lo del foc i deixeu-lo refredar.

Tercera part, preparem els panellets
  • Ingredients:
    El massapà que hem preparat el dia abans
    200 grams de pinyons
    120 grams de rovell d'ou
    20 grams d'almívar que hem preparat un dia abans
    160 grams d’ou batut per pintar
    L’almívar, segons la quantitat necessària que hem preparat un dia abans

Barregeu el rovell amb 20 grams de l'almívar. Poseu els pinyons en un bol petit i mescleu-los amb aquesta preparació. Reserveu-ho a la nevera tapat amb film transparent. (Aquest procés es fa perquè, a l'hora de formar els panellets, els pinyons s'enganxin bé.)

Traieu una part del massapà de la nevera (375 grams) i deixeu-la temperar una estona.

Dividiu la massa en cinc parts iguals de 75 grams, doneu forma de cilindre a cada part (d'uns tres centímetres de diàmetre) i talleu cada cilindre en cinc peces. Us sortiran 25 porcions petites de 15 grams cadascuna. Si cal, enfarineu la superfície de treball amb sucre de llustre perquè la massa no s'enganxi.

Amb les mans, doneu forma de bola a cada peça. Traieu els pinyons de la nevera. Una darrera l'altra, passeu les boles pel preparat de pinyons i, amb les mans, procureu que hi quedin ben enganxats.

Poseu els panellets en una safata amb paper de forn i pinteu-los amb ou batut.

Enforneu-los a 250 graus durant 6 minuts. No cal que es coguin. Només s'han d'assecar i enrossir una mica de l'exterior. Si els deixeu massa estona hi ha perill que el massapà es desfaci o bé que s'assequin de dins.

Si voleu que quedin ben brillants, quan els tragueu del forn, pinteu-los amb una mica de l'almívar sobrant.

Només ens queda gaudir d'aquestes preparacions per Tots Sants......, i no oblidem d’acompanyar-los amb un bon moscatell, vi ranci o cava!.

 

Tots sants castanyada temps de panellets portada d

Imatge-portada: jeremy-lwanga-azE50UpJDP0-unsplash