La importància de la salut digestiva…..
-
Què és?
-
Com millorar-la?
-
Funcionament de la digestió
-
Les seves funcions i òrgans
-
Equilibri en la microbiota intestinal
-
Capacitat d'absorció de nutrients
-
Patologies digestives
Els experts adverteixen de la importància de la salut digestiva, el Dia Mundial de la qual se celebra avui, 29 de maig, ho fan per al nostre benestar general i en aquest article mostren com optimitzar-la. La salut digestiva té a veure amb un adequat funcionament del sistema digestiu, que comprèn una sèrie d'òrgans que treballen en conjunt per a digerir els aliments, absorbir nutrients essencials i eliminar les deixalles de manera eficient. En aquests processos tenen un paper destacat l'esòfag, l'estómac, l'intestí prim i gruix, el fetge i el pàncrees.
La salut digestiva implica no sols el correcte funcionament d'aquests òrgans, sinó també un equilibri en la microbiota intestinal i la capacitat d'absorció de nutrients. Mantenir una bona salut digestiva és crucial en el nostre benestar físic i emocional, però sovint no li donem la importància que té fins que comencem a experimentar els primers símptomes que alguna cosa va malament.
El 29 de maig se celebra el Dia Mundial de la Salut Digestiva i atès que, segons dades que maneja noVadiet, líders en la cura de la salut de la forma més natural, la meitat de la població espanyola sofreix d'alguna patologia digestiva, en la majoria dels casos a causa del seu estil de vida, és necessari prendre consciència dels grans beneficis de mantenir una bona salut digestiva per a tots els àmbits de la nostra vida.
Símptomes d'una mala salut digestiva
Els símptomes d'una mala salut digestiva poden variar des de molèsties lleus fins a problemes més greus, i poden manifestar-se de diverses formes en diferents parts del sistema digestiu. Aquests són alguns dels símptomes més comuns que els experts de noVadiet consideren que podrien indicar problemes digestius i, per tant, ser susceptibles d'una consulta mèdica per a rebre un diagnòstic adequat:
- Dolor abdominal: pot manifestar-se com a dolor punxant, dolor tipus còlic, sensació d'ardor retroesternal o malestar generalitzat en l'àrea abdominal.
- Inflor i gasos: principalment solen ser causats per la ingesta d'aire i per la fermentació de carbohidrats no absorbits en l'intestí, la qual cosa provoca l'acumulació de gasos en el tracte intestinal.
- Acidesa estomacal: el reflux ocorre quan l'àcid de l'estómac retrocedeix cap a l'esòfag, causant una sensació d'ardor en el pit o la gola.
- Restrenyiment o diarrea crònics: els canvis en el ritme intestinal poden indicar problemes en el funcionament del sistema digestiu. Aquests símptomes poden ser causats per un ampli ventall de circumstàncies, des d'intoleràncies alimentàries fins a trastorns intestinals inflamatoris.
- Fatiga: tenir una fatiga persistent o sense explicació aparent pot ser un símptoma de mala salut digestiva, especialment si s'acompanya d'altres símptomes com a dolor abdominal o pèrdua d'apetit.
- Mal alè: la halitosis pot ser un signe de problemes digestius, com l'alteració de la microbiota de la boca i també de la intestinal.
- Canvis en el pes corporal: els canvis de pes sense explicació aparent, ja sigui com pèrdua o augment, poden indicar problemes digestius subjacents, especialment si es produeixen sense canvis en la dieta o el nivell d'activitat física.
Consells per a cuidar la salut digestiva
Sonia Clavería, Metgessa de Família del Departament Tècnic de noVadiet ens explica quins són els millors hàbits que hem d'adoptar en el nostre dia a dia per a contribuir a un millor funcionament del sistema digestiu.
1. Portar una alimentació adequada
Per a millorar la salut digestiva resulta convenient la ingesta d'uns certs aliments o complements, aquests són els més recomanables:
- Fibra: ajuda a mantenir el moviment intestinal regular, prevé el restrenyiment i “alimenta” a la nostra microbiota intestinal, promovent la salut del còlon. Algunes fonts de fibra són les fruites, verdures, llegums, grans sencers i fruita seca, però també les trobaràs en galetes amb fibra reforçada.
- Probiòtics: són microorganismes vius que promouen un equilibri saludable de bacteris en l'intestí. Pots obtenir probiòtics d'aliments fermentats com el iogurt, el quefir o el chucrut, així com a través de complements alimentosos probiòtics. Un dels quals recomana noVadiet és Digesfen Pro, ideal per a tota la família.
- Prebiòtics: són fibres no digeribles que actuen com a aliment per als bacteris de l'intestí considerades com a beneficioses, enriquint la microbiota. Es poden aconseguir amb aliments com a ceba, all, plàtans, espàrrecs, carxofes i civada, o també a través de complements alimentosos prebiòtics. Quan es necessita un plus, és habitual combinar en el mateix complement ingredients prebiòtics i probiòtics com Novacilus.
- Altres complements alimentosos: existeixen, a més, altres complements alimentosos beneficiosos per a la salut digestiva, com el gel de les fulles d'àloe vera. També es poden trobar suplements orientats a l'alleujament gàstric que ajuden a millorar la irritació o inflamació de la membrana mucosa en el tracte gastrointestinal, com Acigastril.
2. Limitar el consum d'aliments processats i greixos saturats
Aquests aliments són més difícils de digerir i poden irritar el revestiment del tracte gastrointestinal. També és bo moderar el consum d'aliments picants, si s'és sensible a ells. Millor optar per aliments frescos, naturals i baixos en greixos.
3. Tenir una hidratació adequada
Beure suficient aigua és crucial per a mantenir la salut digestiva. L'aigua ajuda a mantenir la funció adequada del tracte gastrointestinal i prevé el restrenyiment. Especialment bo és beure líquids entre menjars, la qual cosa contribueix a preservar els àcids estomacals necessaris per a la digestió i ajuda a prevenir la sensació d'inflor durant els menjars.
4. Moderar el consum d'alcohol i cafeïna
L'alcohol i la cafeïna poden irritar el revestiment de l'estómac i l'intestí, empitjorant l'acidesa estomacal i el malestar abdominal.
5. Mantenir un horari regular de menjars
Cal intentar menjar a la mateixa hora tots els dies i evitar saltar-se menjades, la qual cosa ajuda a regular el sistema digestiu i prevé la fam excessiva i la irregularitat intestinal.
6. Menjar a poc a poc i mastegar bé els aliments
Convé prendre's el temps necessari per a menjar i mastegar adequadament cada mos, la qual cosa contribueix a descompondre els aliments i facilita el procés digestiu.
7. Evitar menjar en excés
Cal evitar menjar fins a sentir-te completament ple, la qual cosa ajuda a prevenir el malestar abdominal i el reflux gastroesofàgic.
8. Evitar ficar-se al llit immediatament havent dinat
Els experts recomanen esperar dues o tres hores havent dinat abans de ficar-te al llit o recolzar-te per a evitar el reflux àcid.
9. Realitzar activitat física regularment
L'exercici regular estimula el moviment intestinal i redueix el restrenyiment. És recomanable caminar, córrer, nedar o practicar ioga o fer exercici de força diverses vegades a la setmana
10. Descansar prou
Comptar amb un horari regular de somni i dormir set o vuit hores cada nit és clau per al nostre organisme.
11. Mantenir un pes saludable
Tenir sobrepès augmenta el risc de desenvolupar malaltia per reflux gastroesofàgic o la síndrome de l'intestí irritable.
Per a finalitzar aquesta important informació, Sonia Clavería, Metgessa de Família del Departament Tècnic de noVadiet assenyala que “La salut digestiva no és només evitar problemes estomacals ocasionals, sinó incorporar uns hàbits saludables en el teu dia a dia que contribueixen a crear un sistema digestiu més equilibrat i eficient. Portar una dieta equilibrada i prendre els aliments i complements alimentosos adequats farà que ens trobem millor a tots els nivells”.