Dijous gras......
-
8 de febrer 2024
-
Tret de sortida a Carnaval
-
Dia de tradició
-
Truita de botifarra d'ou
-
Coca de llardons
A 52 dies abans de Pasqua, cada any, Catalunya celebra el tradicional “dijous gras” o “dijous llarder”, a l’Empordà “dijous de les llardufes”. Axis fa referència el refranyer per aquesta jornada que gaudim tant menuts com grans "Per dijous llarder botifarra menjaré" i "Per dijous gras, botifarra fins al nas" dia que és d'on tret de sortida a les festes de Carnaval o Carnestoltes.
Aquesta tradicional diada, que sembla es va original al segle XVIII, ens porta a gaudir de la botifarra d'ou, blanca o negra, la truita de botifarra, ben acompanyada amb un pa amb tomàquet regat amb bon oli d'oliva i un pols de sal, o un entrepà dels mateixos productes.
No hem de descuidar que a l’hora de les postres, és la “coca de llardons” que ens ha de completar l’àpat d’avui.
Fem tradició a la llar, i també als col·legits de tot el país, per als que recollim la cançó del dijous gras o llarder...
“El dijous gras
botifarra, botifarra
el dijous gras
botifarra menjaràs.
Si no en vols menjar
Una truita, una truita
Si no en vols menjar
Una truita per sopar”.
Finalitzarem amb una senzilla recepta per preparar aquesta truita amb botifarra d'ou:
Ingredients (per dues persones):
- 4 ous
- 1 botifarra d’ou (200 grams)
- Un raig d'oli d'oliva, i
- Sal i pebre negra a gust
- Varietat opcional: 1 culleradeta de cafè de julivert trinxat.
Preparació:
- En un bol batem els ous, afegim la botifarra tallada a rodanxes i la sal, barregem bé. Qui ho prefereixi, pot afegir el julivert trinxat i un pols de pebre negre.
- Posar al foc mitjà, una paella amb el raig d’oli d’oliva. Continuar amb tot el contingut del bol (ous, botifarra, sal) i opcionals. Deixar coure la truita, volta i volta fins al punt desitjat.
- Posar-la amb un plat, acompanyant amb unes llesques de pa en tomàquet, o tallar-la per fer els entrepans.
Bon dijous gras, i bon profit !!