Agramunt és el destí.......
-
El dissabte, 25 de maig 2024
-
Mostra de Vins i Caves
-
Tast, degustacions i maridatges
-
Visites, Activitats i Turisme
-
Ruta d'Enoturisme
-
Torró i Xocolata a la pedra
-
Ruta dels Castells
DVins es la mostra vitivinícola que es realitza a Agramunt l'últim dissabte de maig, 25 de maig 2024, que destaca per oferir al públic degustacions dels exquisits productes de la DO Costers del Segre, amb l'oportunitat d'adquirir-los als estands dels vint-i-quatre expositors, creant un ambient únic al Passeig del Sió, i oferint experiències gastronòmiques, enoturístiques, activitats infantils, tot organitzat per l'Associació Festa, Gastronomia i Cultura.
L'objectiu d'aquesta mostra és posar a l'abast del públic les degustacions de productes vitivinícoles de la DO Costers del Segre i, alhora, oferir la possibilitat d'adquirir-los en els estands que hi participen.
La mostra, està formada per cellers, bodegues i elaboradors de vi, situats al Passeig del Sió, prop del Pont Romànic, un espai emblemàtic que ofereix un ambient únic, natural i de conversa ideal per assaborir vins i caves elaborats a casa nostra, junt amb el maridatge amb platets de la cuina catalana.
Durant la jornada també es fa una Ruta d'Enoturisme.
Programa d’activitats: 25 de maig
- 11.00: 8a Ruta d’enoturisme. Visita cultural amb tast de vins i maridatge amb productes gastronòmics locals.
Inscripcions: a la web (a partir de l'11 de maig, places limitades). - 17.30: Obertura de la X Mostra de Vins i Caves de proximitat al Passeig del Sió – Pont Romànic.
- 18.30: “La Catxibanda” - Folk itinerant i música en directe.
- 20.30: Entreteles - Teles acrobàtiques.
- 22.00: The Pink Goats - Versions de rock, punk i ska. Més de 10 anys pasturants pels escenaris.
- 24.00: Fi de la X Mostra de Vins i caves de proximitat.
El torró i la xocolata a la pedra
Podem aprofitar Agramunt per conèixer un altre punt de trobada, aquest cas és el món del torró i la xocolata a la pedra, dos productes puntals de l’economia d’Agramunt, en segueixen sent l’emblema.
Una evolució cap a nous productes, serveis i propostes que han aconseguit situar el visitant en l’epicentre, fent que aquesta esdevingui una experiència palpable a través de tots els sentits, sabors, aromes, colors i textures que impregnen la vila.
Ruta pels castells d’Agramunt
Viatja en el temps i submergeix-te en la història medieval d'Agramunt amb aquesta fascinant ruta pels castells del municipi.Recorre els vestigis de cinc fortaleses que van ser guardians de la vall del Sió i descobreix les llegendes i secrets que amaguen els seus murs.
Punts a visitar a Agramunt: Plaça de la muralla – Turó del castell
Punts a visitar als pobles del municipi: Castell de Montclar – Castell de la Donzell – Castell de Puelles - Pilar d’Almenara
Per accedir al castell de Montclar cal demanar cita prèvia a [email protected]
Els diferents pobles que conformen el municipi d’Agramunt, tenen el seu origen al voltant dels castells termenats situats a la seva part més alta. Tots aquests castells tenen un origen medieval.
Del segle XI, tenim els castells d’Agramunt, d’Almenara i el de Puelles. Del segle XII els castells de Mafet i de Montclar. Tots aquests castells eren dirigits per castlans; que eren els guardians del castell. El més gran i important era el castell d’Agramunt, en tant que fou fins el 1314 la capital del comtat d’Urgell. No ens hem d’imaginar tampoc grans castells amb muralles etc, podien ser tan sols cases fortificades amb una torre afegida.
La majoria d’aquests castells perden la seva importància i el seu ús original. A partir del segle XVI i en endavant, tindran 2 destins. O bé seran enderrocats i aprofitats com a pedrera. O per altra banda es reformaran/reconstruiran amb estil barroc i seran grans cases senyorials de gent noble i/o amb alt poder adquisitiu.
Aquesta ruta engloba tots els castells del municipi dels quals es conserven restes. Dels castells de Mafet i Agramunt, no n’hi ha cap resta arquitectònica, si bé en el cas d’Agramunt, les pedres del castell es poden observar a la Capella del Socors de l’església parroquial, ja que s’aprofitaren per a la seva construcció, així com la talla de la Mare de Déu del Castell, que presidia la capella del castell d’Agramunt i que actualment es troba exposada a l’interior de l’església de Santa Maria.