Catalunya, mel i abelles.......
-
Dia Mundial de l’Abella
-
La producció de la mel catalana
-
IV edició del Concurs 'Les millors mels catalanes'
-
Lliurament de premis 2024
-
Modalitats romaní, mil flors, muntanya i monofloral
-
El relleu generacional en l’apicultura
Les mels de millor qualitat produïdes a Catalunya han estat reconegudes aquest dilluns 20 de maig en un acte al Palau Robert de Barcelona, coincidint la celebració del “Dia Mundial de l’Abella” amb el lliurament dels premis del IV Concurs ‘Les millors mels catalanes’.
L’entrega dels guardons ha anat a càrrec de Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i els representants de les entitats organitzadores, i l’ha conduït Cristina Massot, subdirectora general d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries del Departament. A més del lliurament dels premis, també hi ha hagut una taula rodona sobre el relleu generacional en l’apicultura.
Cal recordar el paper fonamental de les abelles en la biodiversitat del planeta. Els participants en aquesta celebració del Dia mundial de l’abella han posat en valor la producció de la mel catalana tenint en compte les dificultats del sector, afectat per la sequera dels últims anys i per altres problemes com els danys de la vespa asiàtica i l’abellerol.
El concurs ‘Les millors mels catalanes’ ha distingit per quart any consecutiu les millors mels de les modalitats de romaní, de mil flors, de muntanya i monofloral amb tres premis, a més de la mel més ben puntuada pels membres del jurat (Premi Reina de les mels), que ha estat reconeguda amb un guardó especial. El jurat ha valorat, per puntuar les mostres, l’aspecte, el color, el flaire, el gust i el tacte de les mels.
Els Trofeus
• Premi Reina de les mels: Annabel Muñoz González (Sant Llorenç Savall, Vallés Occidental)
• 1r Premi de la Mel de romaní: Salvador Mallofré Massana (Calders, Moianès)
• 2n Premi de la Mel de romaní: Juan Pinto Sebastián (Sant Llorenç Savall, Vallés Occidental)
• 3r Premi de la Mel de romaní: Jordi Múria Franch (les Borges Blanques, Garrigues)
• 1r Premi de la Mel de mil flors: Pere Descarrega Álvarez (Corbera d’Ebre, Terra Alta)
• 2n Premi de la Mel de mil flors: Mel del Paratge de la Serra del Boix (Santa Maria de Merlès, Berguedà)
• 3r Premi de la Mel de mil flors: Xavier Llobet Guix (Vila-seca, Baix Camp)
• 1r Premi de la Mel de muntanya: Rafael Múria Martí (Senterada, Pallars Jussà)
• 2n Premi de la Mel de muntanya: Jordi Múria Franch (Senterada, Pallars Jussà)
• 3r Premi de la Mel de muntanya: Mel del Paratge de la Serra del Boix (Bescaran, Alt Urgell)
• 1r Premi de la Mel monofloral: Pere Descarrega Álvarez -taronger- (Santa Bàrbara, Montsià)
• 2n Premi de la Mel monofloral: FR Apicultors -cirerer- (Torrelles de Llobregat, Baix Llobregat)
• 3r Premi de la Mel monofloral: Màrius Pujol Llaurad -taronger- (Alcanar, Montsià)
En el concurs han participat 45 mostres de les diferents mels. El jurat ha estat integrat pels experts en apicultura Miquel Alemany i Hospital, Anna Clemente García i Rafael L. Blanc Cera.
La celebració del Dia mundial de l’Abella també va comptar amb una jornada tècnica apícola el dissabte 18 de maig a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autonòma de Barcelona (UAB), amb la participació de diversos experts del sector i una visita a l’apiari UABee.
Tant el concurs com la jornada maig han estat organitzats per Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), l’Associació Catalana d’Apicultors, Apícola Tarragonina, Apicultors Lleidatans, Apicultors Gironins, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Ecològics Associats i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Universitat Autònoma de Barcelona.