Les primeres fases de l’Alzheimer.....
-
Identificar la reducció del flux sanguini
-
Primers símptomes clínics
-
Recerca del Barcelonaβeta Brain Research Center
-
Amb professionals clínics de l'Hospital del Mar
-
Proporcionen biomarcadors d'última generació
-
Per atacar a la malaltia
L'equip de recerca Barcelonaβeta Brain Research Center, l'ha tornat a fer: un nou descobriment sobre el que ocorre en el cervell durant l'Alzheimer. O cosa que és el mateix, un altre pas més per a saber per on atacar a la malaltia.
El que han detectat els nostres companys del Barcelonaβeta Brain Research Center (centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall) és que el flux sanguini del cervell es redueix durant les primeres fases de la malaltia; abans fins i tot que apareguin els símptomes clínics.
“El flux sanguini del cervell disminueix en etapes asimptomàtiques de l'Alzheimer”
Una col·laboració multilateral liderada pel Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, ha pogut mesurar amb una nova seqüència de ressonància magnètica una disminució del flux sanguini cerebral en les primeres fases de la malaltia d'Alzheimer, abans que apareguin els símptomes clínics. El projecte ha implicat experts en el desenvolupament de noves seqüències de ressonància magnètica, professionals clínics de l'Hospital del Mar i col·laboradors que proporcionen biomarcadors d'última generació de la malaltia d'Alzheimer.
I saps com han pogut descobrir una cosa així?
L'equip ha utilitzat una nova tècnica, Time-encoded Arterial Spin Labeling (teASL), per detectar canvis molt inicials en el flux sanguini cerebral dels participants de l'estudi. Els resultats, publicats a la revista científica Alzheimer’s & Dementia, mostren que les persones afectades per la patologia de la malaltia també mostren menor flux sanguini en zones específiques del cervell durant les seves primeres etapes.
Aquest tipus de troballes ens estan permetent conèixer els canvis biològics que es produeixen en moments molt inicials de la malaltia. És a dir: ja no sols analitzem els danys quan són aquí, sinó que intentem esbrinar com es produeixen, quan, i, sobretot, com prevenir-los.
La investigació i la societat
Així és com la ciència pot frenar a una malaltia que ja afecta gairebé un milió de persones al nostre país. Però perquè aquests resultats arribin, és necessari que la societat es comprometi amb la recerca.
Darrere d'aquest treball, que pot semblar una petita agulla entre un paller de desafiaments contra l'Alzheimer, hi ha tota una estructura de laboratoris, maquinària, equips i professionals implicats. I tota aquesta estructura funciona pel suport de persones.
Si llegeixes sobre aquesta malaltia en Capital2020 o altres mitjans, segur que saps que aquests últims anys estan sent claus per a derrotar a l'Alzheimer, però els casos augmenten a un ritme frenètic i és important, molt important, ser més veloços.