Un gran motiu de lectura per a aquestes vacances de Nadal....

  • Història o llegenda d'una balena

  • Suggerida des dels deu anys endavant

  • Convertida també en una pel·lícula de gran èxit.

Ara que iniciem unes curtes vacances d'estudiants, menuts i joves amb més de 10 anys, és un bon moment per llegir-la com a part del lleure fins al pròxim 10 de gener.

Moby Dick, sens dubte és una de les millors novel·les publicades fins ara que toca la realitat des de les experiències de l'autor Herman Melville, les històries i llegendes de mariners i ports i la fantasia són traslladades des de la creativitat y narrativa.

La seva primera publicació es va realitzar el ‎18 d'octubre de 1851, ara fa 170 anys, sense perdre l'actualitat i l'interès dels lectors. Actualitat al voltant del canvi climàtic, l'estat dels mars, l'extinció d'espècies i en concret de les balenes.

La realitat, és que l'any 1799 a la ciutat de Nantucket, Massachusetts, Estats Units d'Amèrica, es va construir el vaixell balener amb el nom d'Essex, que tenia 238 tones de pes, 27 metros d'eslora i 7,3 metros de mànega, el capità era en George Pollard de 28 anys d'edat.

El llibre de Moby DickDesprés de 21 anys de navegació, el 1820 va ser envestit i enfonsat per un catxalot al sud del Pacífic. Només vuit dels seus tripulants van poder arribar a l'illa Henderson un paradís a 5.000 kilòmetres de les costes de Xile, tres mesos després van ser rescatats i desembarcats al port de Valparaíso a Xile, començant les històries per part de dos dels seus tripulants Pollard Junior i Owen Chase.

Anys després, el 1839 la revista novaiorquesa Knickerbocker, publicava els escrits d'un oficial de l'armada nord-americana, en els que es narrava diversos enfrontaments de baleners amb un enorme catxalot albí que era conegut amb el nom de "Mocha Dick", doncs sempre es trobava a les rodalies de l'Illa Mocha, de nou al sud del Pacífic i costes de Xile. Segons aquest article per més de quaranta anys els baleners rebien furiosos atacs d'aquesta balena blanca, i per tants amb els intents de defensar-se o capturar-la i matar-la eren visibles una bona quantitat d'arpons clavats al seu llom. Segons aquest oficial, va ser necessari la unió de molts vaixells baleners per aconseguir matar-la.

L'illa de Mocha està a 34 kilòmetres de la costa xilena, al davant de la petita ciutat de Tirúa en la regió de Biobío. Aquesta illa es va usar com a refugi per fondejar tan baleners, com vaixells corsaris com els de Francis Drake i Oliver Van Noort. Té una forta relació amb les balenes, dons segons la cultura indígena maputxe, hi ha el mite del Trempulcahue, segons el que quatre ancianes es transformen en balenes i són las que transporten les animes dels maputxes morts fins a l'illa Mocha perquè puguin emprendre el seu viatge final. Mocha és un derivat de la paraula "amucha" i aquesta ve de la unió de am (anima) i ucha (ressuscita), per tant, es podria traduir com a "la resurrecció dels animes".

Per tenir unes referències finals, afegiré que els catxalots (Physeter macrocephalus) son una espècie de mamífer marí del infraordre Cetaci del parvordre Odontoceti. És l'animal amb dents més gran que existeix actualment, pot arribar a tenir un pes de 50 tones i més de 20 metres de llarg. Les dades que existien de la "Mocha Dick" caçada per tot el grup de vaixells balenes li establien una llargada de 26 metros i proporcionalment un pes al voltant de les 65 tones. Avui en dia el museu de balenes en l'illa de Nantucket te una mandíbula de 5,5 metros de longitud, per tant, la llargada proporcional d'aquell catxalot deu haver tengut al voltant dels 24 metres. ¿D'un surt el nom de "catxalot" per aquests enormes mamífers marins?, doncs sembra ser que del francès arcaic que es deriva de "dent".

Des de tots aquests apunts, Herman Melville desenvolupa la novel·la aconsellable per joves i grans que surt a la llum l'any 1851.

Després es realitzen diverses edicions, històries paral·leles, fins a arribar cent cinc anys després a la producció de la pel·lícula que porta el mateix nom de "Moby Dick" l'any 1956, dirigida per John Huston i protagonitzada per Gregory Peck com a capità Ahab a càrrec del bergantí i balener Pequod. Tripulació atemorida per les històries que es deien d'Ahab i la seva cama de fusta o de marfil, a qui alguns creien més fantasma que humà, i que al llarg de la pel·lícula representa la maldat absurda i obstinada, que sosté la venjança personal i arrossega a la mort inútil a tota la tripulació menys un el que aconsegueix salvar-se i és qui explica aquesta apassionant història de mar.

Com a curiositats d'interès, aquesta pel·lícula va tenir com a escenaris principals les aigües de les Illes Canàries, allà mateix es va construir la maqueta de la gran balena blanca (Puerto de La Luz) i el vaixell "Pequod" va ser una goleta de 1870. John Huston va alternar les escenes a estudis, platges i mar amb la filmació real de la caça de catxalots al davant de l'illa de Madeira. Els dies de boira i foscor es van filmar a les costes de Youghal a Irlanda, a on encara es pot gaudir d'una cervesa en el pub de rodatge d'algunes escenes i contemplar la maqueta de la balena amb el capità Ahab cosit al llom de Moby Dick.

Fonts i Imatges: Capital2020 / Moby-Dick edition - C. H. Simonds