Trobar els camins per el futur de la joventut a Catalunya.....
-
Al TecnoCampus de Mataró, en el Maresme
-
Dies 17, 18 i 19 de març 2022
-
Temes: governança, justícia climàtica, equitat, transformació digital i més
-
Els joves han de ser al centre de les polítiques
El Govern, el món local i el moviment juvenil presenten el nou Congrés de la Joventut com l'espai de consens que marcarà les polítiques per a joves dels propers anys.
Fins a 640 joves participen en 21 activitats preparatives que serviran per establir els punts de debat en els àmbits de la governança, la justícia climàtica, l’equitat o la transformació digital.
“El gran repte del Congrés i de les polítiques de joventut dels propers anys és com arribem a totes les persones adolescents i joves, que ha estat un col·lectiu especialment afectat per la pandèmia” afirma Alexis Serra.
El secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, ha presentat el nou Congrés de la Joventut de Catalunya impulsat pel Govern de la Generalitat, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya –que agrupa les entitats juvenils- i les entitats municipalistes. Una trobada que va iniciar els treballs previs el juliol passat i que culminarà el proper 17, 18 i 19 de març amb la seva celebració.
Ho ha fet de manera conjunta amb la vicepresidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), Julia Rosanna Sánchez-Valverde; el president del Fòrum de Joves electes de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Eloi Hernàndez; i el representant de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Eduard Rivas, en una presentació a la qual també han assistit el director general de Joventut, Àlex Sastre i la directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon.
Aquest Congrés -precedit dels que es van fer el 1977 i el 1988- comptarà amb la participació de tècnics, professionals i responsables polítics de l’àmbit de la joventut, així com de joves tant a títol individual com també organitzats en entitats i associacions. En aquest sentit, el secretari Serra ha remarcat que el procés involucrarà tots els actors implicats en la definició de les polítiques de joventut, de manera que “serà un Congrés de país perquè les seves conclusions marcaran el nou rumb de les polítiques de Joventut del Govern pels propers anys”.
Sobre aquestes conclusions, el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut ha concretat que assentaran les bases de l’Estratègia Jove del Govern, que quedaran reflectides en el proper Pla Nacional de Joventut (PNJCat). Aquesta #EstratègiaJove pivotarà sobre tres elements bàsics per al desenvolupament dels projectes vitals de la gent jove: “Feina, Casa i Futur per garantir feines dignes, accés a l’habitatge i la capacitat de formar-se i gestionar el propi projecte vital”.
Respecte de la qüestió de l’habitatge, el secretari ha recordat que les xifres d’emancipació continuen essent insuficients amb la taxa d’emancipació situada en el 18% entre els 16 i els 29 anys (percentatge que s’eleva al 42% dels 25 als 29 anys i al 72% dels 30 als 34). Es tracta de la xifra més baixa d’aquest segle i queda lluny del 33% assolit l’any 2007, moment previ a les dues crisis encadenades d’aquests darrers anys i que han castigat amb més incidència la població jove. Per tot això, Serra ha insistit que calen accions concretes i coordinades per part de totes les administracions. En aquest sentit, ha recordat la iniciativa del Departament de Drets Socials –anunciat fa un mes al Parlament- pel qual “destinarem un mínim del 25% dels habitatges de lloguer de nova construcció que dugui a terme la Generalitat a persones joves, menors de 35 anys, en la primera adjudicació”, una previsió que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya va aprovar ahir en consell d’administració.
Any Europeu de la Joventut
Finalment, el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut ha volgut recordar que aquest 2022 també se celebra l’Any Europeu de la Joventut, que programarà iniciatives a tots els països amb l’objectiu d’integrar les prioritats de la joventut en àmbits polítics clau i en tots els nivells de presa de decisions.
Tal com s’ha exposat durant la roda de premsa, el Congrés de la Joventut inclourà un total de 21 activitats entre ponències, tallers, taules rodones, sessions lúdiques, fira internacional d’entitats, presentació d’experiències i l’exposició de les conclusions dels 6 espais de reflexió, debat i co-creació que s’han dut a terme des del novembre passat en un total de 21 activitats pre-Congrés. En aquestes activitats –entre les quals hi ha dues game jam en les quals s’hi ha implicat uns 100 alumnes de secundària- hi han participat un total de 640 joves de procedències diverses que han analitzat la situació en la qual es troba la joventut en l’actualitat i a partir de les quals han fet propostes de futur en aquests sis àmbits:
• Emancipacions i projectes de vida
• Co-creació, expressió i identitats
• Inclusió, feminismes i equitat
• Connexió i transformació digital
• Bé comú i justícia climàtica
• Res-pública
Durant la presentació d’aquest matí s’han avançat algunes d’aquestes conclusions que es debatran al Congrés i que van en la línia de situar les polítiques de joventut al centre de totes les polítiques públiques (espai 1); donar les eines perquè els joves esdevinguin agents culturals crítics i actius (espai 2); abordar l’arrel de les desigualtats (i no només les conseqüències) des d’una mirada interseccional per part de l’administració (espai 3); la necessitat d’una mirada jove, inclusiva i participativa en el desenvolupament de les polítiques digitals (espai 4); reforçar les iniciatives joves en l’economia social i solidària (espai 5); i establir una nova governança de les polítiques de joventut des de les diversitats juvenils (espai 6), entre d’altres fites.
Aquestes conclusions són fruit de la participació directa de joves durant les activitats i el pre-Congrés, un dels punts en el qual més ha posat l’èmfasi el secretari, durant la seva intervenció: “no té sentit construir un nou marc sense l’opinió dels joves, que en són els seus destinataris”. “Per això volem un Congrés tant participatiu com sigui possible, quants més joves hi diguin la seva millors conclusions en podrem treure”, ha afegit Alexis Serra, motiu pel qual la trobada combinarà la presencialitat amb la participació virtual.
En aquesta línia, el secretari Serra ha recordat que “el gran repte del Congrés i de les polítiques de joventut dels propers anys és com arribem a totes les persones adolescents i joves, que ha estat un col·lectiu especialment afectat per la pandèmia”. Sobre aquest aspecte, el secretari ha indicat que el nou Pla Nacional de Joventut “haurà de marcar un punt i a part per tal d’incloure nous reptes i perills com són els canvis socials que s’han accentuat amb la pandèmia: la prevalença creixent del món virtual, la pobresa en la infància, les desigualtats o el creixent problema de la salut mental”. Així mateix –ha afegit- “caldrà que integri els debats socials que han irromput amb força en aquests darrers anys, com són el feminista o el moviment LGBTI”.
Per la seva banda, el president del Fòrum de Joves electes de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Eloi Hernàndez, ha destacat la necessitat d’organitzar aquest Congrés “per recuperar la presencialitat després de la pandèmia i per escoltar la veu dels joves i les seves noves necessitats”. Hernàndez ha situat la salut mental, la bretxa digital i l’ocupació com alguns dels reptes actuals que més atenció necessitaran a l’hora de construir el nou Pla Nacional de Joventut. Un marc que –ha afegit- també haurà de garantir les necessitats dels joves en l’àmbit rural per garantir la igualtat d’oportunitats i prevenir el despoblament: “el món rural ha de ser una oportunitat pel futur dels joves –tal com la crisi sanitària ha demostrat- i hem de posar els recursos perquè ho sigui”.
Al seu torn, el representant de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Eduard Rivas ha recordat el retrocés en les taxes d’atur i d’emancipació que la pandèmia ha agreujat, així com els nous reptes que suposa la problemàtica de la salut emocional i mental. “Aquesta pandèmia marcarà una generació i les polítiques estructurals ho hauran de tenir present. Per això, calen noves polítiques, nous recursos i un espai de diàleg i concertació” com el que s’ha generat al voltant del Congrés, motiu pel qual Rivas ha agraït la tasca del Departament de Drets Socials.
Per la seva banda, la vicepresidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), Julia Rosanna Sánchez-Valverde ha remarcat la necessitat que “els joves hem de ser al centre de les polítiques, i més en el context actual”. I ha afegit: “volem solucions a les nostres problemàtiques perquè la nostra realitat cada vegada és mes crítica, com ho demostren l’emancipació, l’ocupació o la salut mental, amb dades preocupants”.
Programa i ponents
El programa presentat avui consta de 21 activitats que respondran a dues preguntes bàsiques: ‘on estem’ i ‘cap on anem’ en matèria de polítiques de joventut.
Pel que fa al context, el Congrés debatrà i acordarà els nous reptes i problemes que la pandèmia ha accelerat en el context d’una crisi sistèmica. Entre d’altres canvis, els documents preparatoris de la trobada destaquen l’acceleració de processos com ara la prevalença del món virtual, l’increment de les desigualtats socials, la consolidació de la pobresa i la vulnerabilitat en el col·lectiu jove o la urgència de virar cap a un model productiu menys agressiu amb el medi ambient i que millori la governança democràtica.
L’economista Elena Costas farà la ponència inaugural ‘L’impacte de la inversió pública en la joventut’ dijous 17 de març a la tarda, que anirà seguida d‘un debat amb el també economista Guillem López Casasnovas, la sociòloga Sara Moreno i la geòloga Olga Margalef.
L’endemà divendres, a més del retorn de les activitats pre-Congrés i del recull de conclusions per a les bases del nou PNJCat, també hi ha programada una activitat ludificada, on les participants jugaran en equips que plantejaran necessitats juvenils i s’hi hauran de trobar respostes i actuacions, o una marató d’il·lustradores en la qual diverses artistes crearan una obra en directe que convidarà a debatre sobre les desigualtats.
Pel que fa a dissabte, hi ha previst un col·loqui entre representants d’institucions i d’agències d’àmbit europeu com són la Comissió Europea, ERYICA, EYCA, l’Assemblea de les Regions d’Europa o Eurodesk. Paral·lelament, se celebrarà una fira d’entitats juvenils de mobilitat internacional vinculades al Cos Europeu de Solidaritat i al programa Erasmus +. A la tarda, es presentaran les conclusions de les games jams i eines ludificada fetes amb estudiants de secundària i via xarxes socials i, finalment, es faran públiques les conclusions generals del Congrés.
Vídeo, i inscripcions
Al període d’inscripcions al Congrés (link), obert a totes les persones joves i amb temps fins el dia abans del Congrés, el 16 de març.
Vídeo de promoció del Congrés entre la joventut catalana “El teu futur es decideix ara”.