Un Teatre de la Catalunya Exterior....
-
Part del Casal de Catalunya a Buenos Aires
-
Amb més de 136 anys
-
Situat a històric barri de San Telmo
En un moment que desitgem enfortir la nostra llengua -el català- Avui volem obrir el teló del Teatre Margarita Xirgu, un espai cultural del "món català a l'exterior", teatre part del Casal de Catalunya a Buenos Aires que neix l'any 1886 amb l'objectiu d'acollir a les persones que venien de Catalunya i de mantenir la flama.
La col·lectivitat catalana amb residència a Buenos Aires va crear el Centre Català, que amb el temps va esdevenir en el “Casal de Catalunya” de Buenos Aires tal com el coneixem a avui.
L'any 1889, el senyor Lluís Castells i la seva dona Elisa Uriburu van comprar el terreny on es troba l'entitat i el van cedir per temps indefinit.
La seu del Casal de Catalunya a Buenos Aires és una edificació de més de cinc mil metres quadrats enclavats al carrer Chacabuco 863 en al barri de San Telmo, dins de l'anomenat Nucli Antic de la ciutat.
L'edifici, amb una façana d'estil modernista català, molt característic, inclou, a la planta baixa tant l'emblemàtica biblioteca Pompeu Fabra, com el Teatre i diverses sales d'exposició, i un espai per la restauració.
L'edifici del Casal compta amb la Creu de San Jordi, màxim guardó que atorga la Generalitat de Catalunya, també té la distinció atorgada pel Govern de la Ciutat com a Edifici Protegit; i també ha estat anomenat Edifici Distingit de l'Art-Noveau de la Ciutat de Buenos Aires i des de l'any 2014, és declarat Monument Històric Nacional pel Govern de la Nació.
El Teatre Margarita Xirgu
El teatre s'enorgulleix de portar, des del 24 de setembre de 1966, el nom de la famosa actriu catalana Margarita Xirgu, com a reconeixement d'una trajectòria de grans triomfs. El teatre Margarita Xirgu, constitueix un lloc d'art i cultura on podem veure recitals i espectacles d'alta qualitat artística, enmig del barri històric de San Telmo.
Situat en el cor de San Telmo el Xirgu Espacio UNTREF es proposa com un espai multicultural òptim per al desenvolupament de les més diverses activitats culturals. La sala té una capacitat per 487 persones i compta amb la possibilitat d'adaptar-se a diferents formats i gèneres com a obres de teatre, xous musicals, instal·lacions visuals, projeccions, filmacions i congressos. Les butaques movibles generen opcions diverses que permeten l'adaptació de la sala a les diferents necessitats de les propostes artístiques.
El foyer del teatre s'anomena "Saló Blanc", i el restaurat teatre Margarita Xirgu, té la platea, llotges baixes i dos amfiteatres.
Aquest espai pot presumir d'haver acollit els més grans i reconeguts actors, cantants i autors nacionals i estrangers. Federico García Lorca va dirigir les seves pròpies obres en aquest escenari. També hi van debutar el reconegut grup argentí Les Luthiers i actrius i actors com Nacha Guevara, Carlos Perciavalle i Federico Luppi han sabut interpretar grans personatges en aquest escenari. Fins i tot, en Joan Manuel Serrat hi va cantar en un dels seus viatges a l'Argentina.
El teatre Margarita Xirgu del Casal de Catalunya a Buenos Aires compta amb una òptima acústica, motiu per al qual és el lloc ideal per a la realització de concerts, òperes, recitals, dansa i obres de teatre.
Breus de Margarita Xirgu
Va néixer a Molins de Rei, prop de Barcelona, el 18 de juliol de 1888 i va morir a Montevideo el 25 d'abril de 1969. Va ser una actriu, promotora i directora teatral aclamada per les seves actuacions i treball. Va fer nombroses gires en el continent llatinoamericà, per a donar a conèixer les obres dels escriptors més importants.
En 1906 iniciaven els seus èxits actuant en el teatre Romea de Barcelona en el paper de Blanca en l'obra "Mar i Cel", tres anys després, el 1909 participava en l'obra "Terra Baixa", totes dues d'Àngel Guimerà. En 1910, va interpretar el paper de Salomé d'Oscar Wilde en el Teatre Principal de Barcelona, i així un interminable currículum de brillants actuacions. Va emprendre múltiples viatges a tota Amèrica Llatina, recollint aplaudiments i reconeixements a l'Argentina, Xile, l'Uruguai i Mèxic. Margarita Xirgu va dirigir la Comèdia Nacional Uruguaiana i l'Escola d'Art Dramàtic de Montevideo que porta el seu nom.
Va ser coneguda per formar part d'una representació de Rafael Alberti, "Mare de Déu" en Fermín Galán, on va aixecar la veu per a dir "A baix la monarquia!". Era una obra republicana i d'esquerra de 1931.
Quan va esclatar la Guerra Civil Espanyola, es trobava a Amèrica Llatina per a produir les obres de García Lorca. En aquest mateix temps, ell estava escrivint una de les seves obres més famoses "La casa de Bernarda Alba", i a causa de la seva parella de llavors (Rafael Rodríguez Rapún), va decidir quedar-se a Espanya. L'agost de 1936, va ser afusellat pel seu ser i les seves idees.
En conèixer la mort del seu gran amic, Margarita Xirgu va preferir no tornar a Espanya i va decidir exiliar-se durant la dictadura franquista, prenent la nacionalitat uruguaiana. En 1988, anys després de finalitzar la dictadura franquista, les seves restes van tornar a Molins de Rei, el seu poble natal, on reposen actualment.
Abans de morir, va expressar que els grecs tenien raó: "l'exili era el més terrible dels càstigs".