Un sector innovador....

 • La producció de videojocs 

 • Professionalització i Creativitat catalana 

 • Motor de les fires Internacionals

 • L'exportació del producte al món

 • El llibre blanc del Videojoc– PDF

Les empreses i els i les professionals del sector dels videojocs i l’oci interactiu de Catalunya tornaran a desplaçar-se a Colònia per participar, aquest mes d’agost, en la Gamescom, la fira de referència a nivell europeu, i en la Devcom, l’espai professional per al subsector dels desenvolupadors que se celebra just abans de l’esdeveniment alemany.

Per acompanyar les empreses catalanes, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), a través de la seva marca d’internacionalització Catalan Arts, posa a la disposició dels i les professionals un estand paraigües a l’Indie Arena Booth de la Gamescom, un espai que des del 2013 posa en contacte desenvolupadors independents amb publishers de més de 29 països d’arreu del món.

Les empreses catalanes

Enguany, fins a cinc empreses catalanes compartiran aquest estand col·lectiu com a co-expositores:

 • Appnormals Team – 'Frank and Drake'
  L’estudi de jocs independent Appnormals Team, amb seu a Barcelona, té inclinació per la narració innovadora. S’expliquen a través de la lent de múltiples estils d’art com ara pixel art (STAY), pintures xineses tradicionals (Terracotta) i rotoscòpia (Frank and Drake).
 • Grimorio of Games – 'Sword of the Necromancer: Revenant'
  El petit equip de desenvolupament Grimorio of Games, amb seu a Barcelona, desenvolupa les seves pròpies IP i busca ampliar-les. Actualment treballant en Sword of the Necromancer: Revenant, una aventura/ARPG amb una mecànica de construcció de ciutats on es poden ressuscitar els enemics i convocar-los com a aliats.
 • Mango Protocol – 'CLeM'
  Des del 2013, l’estudi Mango Protocol crea jocs centrats en la narrativa. Actualment, l’estudi està treballant en CLeM, una misteriosa aventura de puzzlevania per a consoles i ordinadors que es llança aquest 2023.
 • Noname Studios – 'Worldless'
  Noname Studios té com a objectiu crear jocs d’alta acció i impacte visual amb art fantàstic, capaços de connectar amb els jugadors i oferir-los experiències emocionals fresques i inoblidables. Worldless és una metroidvania en 2D amb animacions fluides i un combat per torns.
 • Undercoders – 'Koa and the Five Pirates of Mara'
  L’estudi de desenvolupament de videojocs independent Undercoders està situat a Barcelona i va ser fundat l’any 2005. Koa and the Five Pirates of Mara, el seu darrer títol, és una aventura de plataformes ambientada al món de Summer in Mara!.

Videojocs d'empreses catalanes a Gamescom

A més, Catalan Arts també dona suport a l’àmplia delegació catalana present a la fira, que integren, en diferents zones i espais, els estudis i empreses 2Awesome Studio, Abylight, Binary Phoenix, Epictelers Entertainment, GameBCN, Ground Game Atelier, Indie Dev Day- Institut Català d’oci alternatiu i noves tecnologies, JanduSoft, Kaneda Games, PlayStark, Rolldbox Games, Team Ugly, Thruster Games, Titutitech i Troglobytes Games.

Fruit de la col·laboració amb Devcom, la marca d’internacionalització de l’ICEC també organitza, juntament amb GameBCN, la taula rodona Supporting Indies. A look into different initiatives that made the Barcelona’s Indie Scene bloom. Serà el dimarts 22 agost a les 15h, amb la voluntat d’oferir una mirada a diferents iniciatives que han fet aflorar l’escena indie barcelonina i han cridat l’atenció d’editors internacionals i grans empreses. Dos exemples en són l’IndieDevDay, l’esdeveniment indie més gran de l’Estat que segueix creixent de manera exponencial, i GameBCN, un programa d’incubació finançat principalment amb fons públics que neix com una iniciativa local i s’ha convertit en un referent internacional. Tots dos projectes formaran part d’aquesta taula.

La taula rodona estarà moderada per Joan Francesc Bañó, director executiu de GAME BCN, i comptarà amb 4 ponents: Laura Gonzalez, cofundadora de l’Indie Dev Day IDD, Mariona Valls, cofundadora de Mango Protocol, Iñaki Diaz, CEO d’Appnormals i Andrea López Tur, productora i dissenyadora narrativa de Baby Robot Games.

Tota la informació de les activitats que impulsa Catalan Arts durant la fira Gamescom, així com les empreses catalanes que hi participen, es pot consultar a la publicació que s’ha editat en motiu de l’esdeveniment, que alhora servirà per donar a conèixer entre els professionals internacionals assistents al mercat el talent i la qualitat dels projectes que realitzen les companyies catalanes del sector del videojoc.

Videojocs catalans tornen a Gamescom

Una de les fires de referència

Gamescom és un dels esdeveniments mundials més importants dedicat als videojocs i l’oci interactiu, i des de la seva creació l’any 2005 s’ha convertit en un dels espais predilectes per a les companyies per llançar nous productes. 

En aquest entorn, l’oportunitat de mostrar als assistents i espectadors virtuals d’arreu del món la potència i la creativitat del sector dels videojocs a Catalunya suposa una ocasió única per contribuir a la internacionalització del sector.  De fet, la dimensió del sector dels videojocs i la seva rellevància a l’Estat espanyol i al sud d’Europa és un dels trets més significatius que destaca el Llibre Blanc de la Indústria Catalana del Videojoc 2022 publicat per la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital.

D’acord amb les dades d’aquesta publicació, a Catalunya hi ha 196 empreses que es dediquen al sector del videojoc. En conjunt, ocupen 4.300 professionals (una xifra que no para de créixer, amb un increment del 7% respecte de l’any anterior) i acumulen una facturació de 660 milions d’euros -un 20% més que en el 2021.

Imatge-portada: Fira Gamescom 2021
Fonts e imatges: Catalan Arts/Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC)