Un dia com demà, dedicat a la dona, traslladem una interessant entrevista de Pimealdia, en porta a una Ona Carbonell, ara emprenedora i autònoma que expressa: “No vull renunciar a la meva passió per la família, ni a la meva passió per la feina”.

Quan i per quin motiu vas decidir fer el pas i fer-te autònoma?

Després de tenir el meu primer fill vaig continuar la meva trajectòria i vaig competir als Jocs Olímpics de Tokio, però amb el segon fill vaig sentir que alguna cosa havia canviat. El meu objectiu era ser la millor del món en la natació artística i ara tenia altres inquietuds i motivacions, com la lluita per la conciliació en l’àmbit esportiu.

Quan vaig ser conscient d’això, que potser ja no estava tan implicada emocionalment amb l’esport com abans, vaig decidir llençar-me a la piscina per dissenyar moda de bany, la meva passió, i ara soc autònoma.

Sabia que la retirada d’una esportista d’elit és molt complexa i sabia que havia de mirar cap al futur mentre estava en actiu.

Tenia ganes de conèixer el món de l’empresa i créixer com a empresària. Ser autònoma també m’està donant moltes emocions i estic aprenent molt.

Tinc molta sort d’haver comptat amb el suport de la meva família i el meu entorn. Espero fer-ho bé; per sort soc bastant experta com a usuària i conec les necessitats principals i els elements fonamentals perquè sempre he estat vinculada al sector.

Quines dificultats t’has trobat en l’inici de la teva activitat autònoma?

Al principi tenia por a no aconseguir-ho. Sempre he estat conscient que crear la teva pròpia empresa no és fàcil, però ara puc constatar que això va de caure i tornar-se a aixecar, com m’ha ensenyat l’esport.

Una altra de les dificultats que m’he trobat és que hi ha moments que m’he sentit sola, però per sort estic envoltada d’un gran equip humà, fet pel qual veig molt oportú tenir al costat persones que t’ajudin. D’altra banda, considero que els autònoms i les autònomes tenim el constant repte d’innovar.

Quins elements tenen en comú les persones autònomes i els esportistes d’elit?

Hi ha molts paral·lelismes com, per exemple, els valors de la disciplina, la constància, l’esforç, el sacrifici i el treball en equip. Però sobretot, somiar amb allò que t’emociona i t’agrada per fer-lo realitat.

Així mateix, també trobo que tant les persones autònomes com les esportistes sovint hem de sortir de la nostra zona de confort per fer front a diferents adversitats. I, sobretot, també compartim el fet de treballar molt, molt i molt.

És complicat per a tu conciliar la teva vida professional amb la familiar?

Tot i que compto amb el suport de la meva família, hi ha moments que em trobo amb aquesta dificultat. No és senzill trobar un equilibri i, en aquest sentit, crec que hauríem d’avançar cap a una societat i un mercat laboral que ens permeti no haver de renunciar a res, ni a la nostra passió per la família ni a la nostra passió per la feina.

Tens la teva pròpia marca de roba de bany sostenible. Com contribueixes a la cura del medi ambient en el desenvolupament de la teva activitat empresarial?

Estic començant la meva activitat com a dissenyadora i per a mi la sostenibilitat és un pilar fonamental. Somio molt en gran en termes de sostenibilitat i roba, però quan comences t’adones que no és tan fàcil com sembla. Tot i això, la meva intenció és seguir per aquest camí. Juntament amb el meu equip, treballem per esdevenir una marca que respecti el nostre entorn. Crec que les petites accions, com reciclar, suposen en conjunt un gran pas en aquest camí cap a un món millor.

Què aconsellaries a una persona que es planteja emprendre?

Els aconsellaria formar-se i, també, aprendre de l’experiència d’altres persones i de les circumstàncies. Jo animo a tothom que s’ho plantegi perquè, tot i que pot ser un camí incert, és molt bonic veure com vas evolucionant, fent de cada situació una motivació.
Cal entendre el fracàs com un camí a l’èxit i no tenir por a equivocar-se.

Què ha significat per a tu rebre el Reconeixement 2024 a la trajectòria professional de la persona autònoma que atorga Autònoms PIMEC?

En primer lloc, estic molt agraïda pel reconeixement, per a mi és molt especial. En segon lloc, tot i que estic començant aquesta aventura de ser autònoma, vull destacar que fa anys que entenc la meva persona com a una petita empresa. Vaig entendre que, a banda de la meva trajectòria com a esportista, si volia créixer com a Ona fora de la piscina m’havia de formar i havia de fer altres tasques. Aquest esforç fora de l’aigua m’ha ajudat avui a estar aquí.

Imatge-portada: Ona Carbonell
Font i Imatges: Pimec/Pimealdia