Les noves tecnologies i aplicacions......

  • Spin-off PowerDIW

  • Impressió 3D “Direct Ink Writing”

  • El disseny d'alta potència d'extrusió

  • Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC)

  • A l’estand de la XaRFA

L'entitat es prepara per a llançar la seva spin-off PowerDIW, totalment dedicada a aquesta tecnologia, que obre noves possibilitats d'aplicacions mitjançant el seu disseny d'alta potència d'extrusió i que utilitza materials totalment inaccessibles fins ara pels mètodes tradicionals, com a tintes o pastes.

La Fundació Centre CIM, també coneguda com CIM UPC, entitat pertanyent a la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), ha presentat, des de l'estand de la XaRFA (Xarxa de Referència en Fabricació Additiva de Catalunya), que coordina fa 3 anys, la seva pionera tecnologia en impressió 3D “Direct Ink Writing”. La mateixa, obre noves possibilitats d'aplicacions mitjançant un disseny d'alta potència d'extrusió que, a nivell empresarial, li permet llançar en breu el seu spin-off conjunta amb la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), PowerDIW , pionera en la fabricació de components intricats utilitzant materials inaccessibles fins al moment als mètodes convencionals.

Dins de les 7 famílies d'impressores 3D, en concret en les quals funcionen per extrusió de material amb les quals actualment compta CIM UPC, l'avançada tecnologia “Direct Ink Writing” permet, sense precedents en el mercat, extruir materials totalment inaccessibles pels mètodes tradicionals, molt viscosos i amb una alta càrrega de partícula sòlida, que permeten obtenir peces amb el millor rendiment i propietats. Així, els materials que utilitza abasten des de ceràmiques, metalls, biomaterials o polímers. Alguns exemples en la pràctica podrien ser des d'un implant dental, amb la corona de la dent de ceràmica, on es necessiti part de la peça de metall i l'altra de ceràmica, o en aplicacions aeroespacials, a fi d'aguantar les altes temperatures, per exemple. D'aquesta manera, la fabricació additiva, ajuda novament a abaratir costos en sectors com l'Energètic, la Medicina, el Dental, el Sector de l'Aigua, l'Electrònica (condensadors i plaques d'electrònica), o l'Educació i la Recerca.

CIM UPC - Impressio 3D Direct Ink Writing

El factor diferenciador de la “Direct Ink Writing”, que la converteix en pionera i única en el mercat, se centraria en la seva Força d'Extrusió, de més de 800 N, que permet que el material que s'imprimeix sigui molt viscós.

“De moment, la màquina està ja disponible en el mercat i l'acceptació del producte ha estat molt bona, - comenta Andrea Gusano, Project Lead de la divisió PowerDIW de CIM UPC-, ja que ja s'han venut 11 màquines al Brasil, Portugal, França, Xile i la resta a Espanya”. Per això i, atès que el paper fonamental de CIM UPC és treballar sota els paràmetres de la recerca i desenvolupament de tecnologies i projectes empresarials, es calcula que la spin-off es presentarà a principis de 2026.

Tres anys coordinant la XaRFA (Xarxa de Referència en Fabricació Additiva de Catalunya)

CIM UPC és el coordinador líder de la XaRFA, xarxa R+D+I impulsada i finançada pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya sota la gestió d’AGAUR (Agència de Gestió d'Ajudes Universitàries i de Recerca). Aquesta neix amb l'objectiu de millorar la valorització, facilitar la transferència i fomentar la internacionalització de tecnologies d'impressió 3D en la societat. Actualment compta amb 35 grups de recerca de 18 entitats catalanes. Des d'ella, s'ofereix un camí amb mentoria i supervisió sota un treball amb les següents pautes:

Conèixer l'ecosistema de manufactura additiva i identificar projectes singulars, així com garantir la igualtat de gènere. “Actualment, més de 400 persones integren la XaRFA, sent un 60% dones – explica Lua Po Vicente, Project Manager de l'Àrea de Transferència i Valorització de CIM UPC / Promotora de la XaRFA –“.
- Organitzar, monitorar, i avaluar les activitats i resultats del projecte de la XaRFA.
- Identificar i promocionar de forma continuada i internacional els resultats tecnològics dels membres de la xarxa que es puguin transferir al teixit industrial a través de trobades i esdeveniments. En aquest sentit, s'ofereixen serveis, ajudes, formacions i altres activitats d'acompanyament necessàries per a poder promocionar i treballar en el full de ruta i futura comercializació de les tecnologies, com ho és per exemple oferir l'oportunitat de participar en la Fira Advanced Factories.
- Seleccionar i accelerar les tecnologies de fabricació additiva amb major potencial a través del Programa XaRFA2MaRKET (pack de treball de valorització i acceleració o passos intermedis abans d'un llançament al mercat). “Al final els projectes caminen solos i alguns es constitueixen en spin-*off o no. Aquesta xarxa no pot donar suport més enllà de la transferència tecnològica, així que quan una empresa factura està llesta per a enlairar ja empresarialment i funcionar per ella mateixa –finalitza Lua Po Vicente –“.

El Programa de Valorització i Transferència de la XaRFA pretén convertir-se en el nexe d'unió entre el mercat i el teixit de recerca català dins de l'àmbit de la tecnologia d'impressió 3D, situant-se com el referent europeu en fabricació additiva i les seves aplicacions. Les actuacions de la XaRFA es basen en el compromís amb les institucions i entitats membres, la responsabilitat de generar sinergies compartides i enriquidores, i la generació de valor en la societat amb solucions tecnològiques de qualitat i (auto)sostenibles.

CIM UPC - Impressio 3D Direct Ink Writing

Èxit en la participació agrupada d'entitats. Generant networking

Més de 10 projectes, 9 grups de recerca i 6 entitats han estat representats en l'estand de la XaRFA en la Fira Advanced Factories 2025.

Itziar Mengual, del Departament de Bioingeniería de la UIC, explica el seu interessant projecte Spinertial. “Concretament, es tracta d'un dispositiu terapèutic especialitzat en el tractament i prevenció del dolor cervical. Està dissenyat per a treballar la zona craniocervical mitjançant exercicis controlats que milloren la mobilitat, la força i l'estabilització d'aquesta regió. La seva estructura consta de dues superfícies plàstiques paral·leles unides per un rail, que permet un lliscament controlat i facilita els moviments de flexo-extensió craniocervical. El dispositiu utilitza aire a pressió per a ajustar la intensitat de l'exercici, afavorint el moviment o generant resistència, la qual cosa permet un entrenament progressiu i precís de la musculatura cervical profunda (flexora i extensora). El seu disseny és modular i inclou dos mòduls: a) Mòdul d'exercici: Facilita la mobilitat controlada de la musculatura craniocervical. b) Mòdul de Mesura: Mesura amb precisió la mobilitat i la força de la musculatura cervical. El dispositiu –finalitza- està pensat tant per a l'ús clínic com domiciliari, i la seva simplicitat el fa accessible a diferents perfils d'usuari. A més, la incorporació de sensors permet un control acurat de la càrrega d'entrenament i facilita el seguiment de l'evolució del pacient”.

També des de la Universitat de Barcelona (UB), del Centre de Projecció Tèrmica (CPT), el Dr. Javier Sánchez, Innovation Manager, informa que, actualment, “estan treballant sobre 3 originals i diferents tecnologies realitzades amb impressió 3D: a) “Metall Knitting”, que vol dir teixit metàl·lic, ja que es va fent projectant pols metàl·lica a gran velocitat que es va "teixint" damunt del substrat metàl·lic. b) Recobriments metàl·lics sobre peces impreses en 3D en poliamida. Amb aquesta solució ajuntem l'acabat superficial metàl·lic amb la tecnologia de 3D printing de polímer que és molt més assequible que la de metall. c) La nostra tecnologia "stencil printing" o impressió per plantilla, que permet un gran control dimensional i una gran rapidesa en la impressió. Amb ella s'obté peces d’ electrolizadors de titani, molt difícils de fabricar"

Finalment, el grup de recerca DIOPMA de la Universitat de Barcelona (UB), presenta des de l'estand de la XaRFA tres diferents tecnologies: “Digital Light Processing”, “Fused Filament Fabrication” i “Robocasting”. Bàsicament es tracta de la utilització de silicones i components per a la fabricació de dispositius mèdics i models anatòmics, com és el cas d'una càpsula de silicona creada per al genoll, amb l'objectiu que els metges puguin practicar infiltracions i puncions.

Per a José María Cabrera, director general de CIM UPC “amb tots aquests projectes impulsats des de l'estand de la XaRFA en la Fira Advance Factories 2025, s'ha generat promoció i networking amb gran interès per part del públic assistent. D'aquesta manera, observem que el futur de la Fabricació Additiva és molt esperançador i tan sols desitgem l'any que ve poder renovar el nostre compromís amb l'administració com a entitat coordinadora d'aquest magnífic projecte. Hi ha un gran potencial a continuar testant i descobrint quines vies de la impressió 3D són les que aporten més valor, tenen més impacte per a la societat i poden competir amb la més innovadora tecnologia internacional. Tenim molt talent i, des de la nostra Fundació amb àmplia expertise en impressió 3D, contribuïm al fet que aquests projectes puguin convertir-se en autosostenibles i, en definitiva, al fet que l'ecosistema pugui així continuar creixent de la mà de les últimes tecnologies en Fabricació Additiva”.

CIM UPC - Impressio 3D Direct Ink Writing

Sobre CIM UPC

Liderant la impressió 3D, CIM UPC té com a missió transferir coneixements d'enginyeria i de gestió de la tecnologia, així com facilitar eines a les empreses i als professionals perquè puguin crear i millorar els seus productes i processos de fabricació. Compromès amb la societat i la indústria, CIM UPC serveix al seu entorn fent progressar la fabricació digital i les tecnologies de la producció mitjançant la formació, la transferència tecnològica i la recerca. D'aquesta manera, acosta la realitat empresarial en la universitat i ajuda al teixit industrial a aconseguir la màxima competitivitat tecnològica.

CIM UPC s'ha caracteritzat des dels seus orígens per la polivalència de les activitats que realitza. Algunes de les més rellevants són:

  • Planta Pilot, amb servei de Producció de prototips i presèries a mesura fets per impressió 3D i mecanització avançada, així com diferents laboratoris per a diversos assajos amb les innovadores impressores Direct Ink Writting, i altres tecnologies per a projectes industrials i en especial per fer peces metàl·liques.
  • Disseny i producció d'equips de Fabricació Avançada a mesura, viabilitzant nous processos productius basats en impressió 3D.
  • Innovació oberta. Projectes de recerca nacionals, individuals o en col·laboració (com ara els membres de la xarxa XaRFA (Xarxa de Referència en Fabricació Additiva deCatalunya) i europeus amb socis internacionals.
  • Disseny, fabricació i venda d'impressores 3D de sobretaula per a professionals i empreses (diferents models, derivats dels seus spin-off BCN3D i ARIDDITIVE).

CIM UPC té els seus orígens l'any 1990, constituint-se en fundació de la UPC en 2005. Des d'aquesta data, l'entitat, enguany en el seu 35è Aniversari, també col·labora amb altres centres tecnològics i/o universitaris de recerca lidera l’esmentada XarFA, xarxa centrada en fabricació avançada. Finalment, desenvolupa propostes tecnològiques innovadores i potencia infraestructures de recerca aplicada per a desenvolupar projectes en diversos àmbits tecnològics.

CIM UPC - Impressio 3D Direct Ink Writing

Imatge-portada: L'impressió 3D
Fonts i Imatges: CIM UPC-Universitat Politècnica de Catalunya/ BarcelonaTech