Dels boscos als jocs.........
-
Es transforma la fusta de robínia
-
Des de fa 25 anys
-
Amb estructures de joc
-
Per a escoles, parcs i espais públics
-
Amb criteris pedagògics, ambientals i de coeducació
Què passaria si una espècie considerada invasora pogués convertir-se en una eina per transformar el territori?. Aquesta és la pregunta que ha mogut Artijoc, cooperativa amb més de 25 anys d’experiència en estructures de joc, a impulsar un projecte ambiciosament senzill: fer créixer l’economia social a través de la fusta de robinia local.
Fa un any, Artijoc va llançar una nova línia de productes amb fusta de robinia, una espècie amb una durabilitat natural extraordinària, ideal per a estructures de joc a l’aire lliure. L’acollida va ser excel·lent. I ara, per donar resposta a la creixent demanda, fan un pas més: assumir el control de tota la cadena de producció, des de l’arbre fins al parc.
Un canvi de model: integració vertical i arrelament al territori
El nou projecte d’Artijoc aposta per una estratègia d’integració vertical: obtenir i processar la fusta directament a Catalunya, reduint costos, emissions i intermediaris, i garantint la traçabilitat completa. Però l’objectiu va molt més enllà del rendiment econòmic.
Aquesta aposta significa impulsar la indústria local, aprofitar un recurs natural abundant però infravalorat, i convertir la producció de jocs de fusta en una eina per dinamitzar l’economia social i solidària. Una aposta per una fusta que no només construeix estructures, sinó també comunitat.
“Amb aquest projecte volem incorporar la fusta de la robinia, de boscos del Montnegre i el Corredor, al nostre procés de producció. No només pel seu valor ambiental i econòmic, sinó perquè ens permet fer créixer un model arrelat, sostenible i compromès amb el territori”, explica Nico Planterose, responsable del taller Puput.
Una aliança amb els guardians del bosc
Aquesta iniciativa no seria possible sense aliances clau. En col·laboració amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Artijoc ha establert vincles amb l’Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor (APMC), un actor essencial en la gestió forestal sostenible del territori.
Des del 1992, l’APMC treballa per unificar la veu dels propietaris forestals, defensar els boscos davant les administracions i posar en valor el patrimoni natural, cultural i productiu de les serres del Montnegre i el Corredor. A través de projectes conjunts, plans de gestió i jornades, s’ha convertit en un referent en la defensa activa i col·lectiva del bosc.
La robinia, espècie exòtica que pot alterar els ecosistemes si no es gestiona adequadament, esdevé així una oportunitat. La seva fusta, resistent com poques, pot substituir altres materials menys sostenibles i, a la vegada, ajudar a millorar la salut dels boscos catalans.
Una fusta amb valor afegit: ambiental, social i educatiu
La nova línia de producció local busca reduir la dependència de materials importats, minimitzar la petjada de carboni i enfortir el teixit productiu local, tot promovent la innovació des del territori i el valor compartit.
Els pròxims anys, es preveu ampliar la xarxa de col·laboracions forestals a altres zones de Catalunya, i treballar amb cooperatives i empreses de l’economia social per al procés de pela i transformació de la fusta.
Paral·lelament, la cooperativa impulsarà materials pedagògics per escoles i famílies per donar a conèixer el cicle complet de la fusta, connectant infància, territori i consciència ecològica.
Sobre Artijoc
Artijoc SCCL és una cooperativa ubicada a Cardedeu que des de fa més de 25 anys promou una educació emancipadora i transformadora a través del joc. Dissenya i construeix estructures de joc amb fusta per a escoles, parcs i espais públics, amb criteris pedagògics, ambientals i de coeducació. Compromesa amb l’economia social i solidària, Artijoc treballa amb materials sostenibles i en xarxa amb altres cooperatives per crear projectes que fan créixer el territori i el benestar comunitari.