El Blockchain………
-
Canvi de paradigma en el món digital
-
Tecnologia descentralitzada
-
La cadena de blocs, lligada al present i futur de la nostra vida
-
Base de dades encriptada, distribuïble, transparent i incorruptible.
Finalitza amb èxit la primera BxCat que va tenir lloc ahir a Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. Cinquanta conferenciants i vint expositors van tractar al blockchain i la seva presencia creixent en tot el món digital.
BxCat és una fira que ha celebrat la seva primera edició aquest any al Parc Científic i Tecnològic de Girona; neix amb l’objectiu de ser un punt de nexe, debat i especialment divulgació entre empreses catalanes vinculades al món de la tecnologia blockchain, i altres organitzacions o particulars que puguin estar interessats en aquesta tecnologia disruptiva.
La segona edició de la trobada tindrà lloc els dies 4 i 5 de maig del 2022 a Fira de Girona.
BxCat vol situar Catalunya en general, i Girona en concret, com un punt de referència a escala global en blockchain i tecnologies descentralitzades (DLT). És un esdeveniment únic al país i sense precedents, una fira sobre blockchain en català feta per i amb gent i empreses exclusivament del territori.
Però,…… Què és el blockchain?
Pot ser que mai hagis sentit aquest terme i molt menys sàpigues què és el blockchain, però només és qüestió de temps que t'ho trobis, perquè es tracta d'un canvi de paradigma en la nostra manera d'entendre el món digital que tard o d'hora acabarà integrant-se en les nostres vides.
Literalment, significa “cadena de blocs”.
És una base de dades o registre públic que pot ser compartit per multitud d'usuaris en manera peer-to-peer (P2P o xarxa de parells) i que permet l'emmagatzematge de la informació de manera immutable i organitzada.
La tecnologia blockchain, o també anomenada cadena de blocs, garanteix les transaccions de forma descentralitzada. No hi ha mediadors o entitat central. Tot això és gràcies al seu registre permanent, immutable i segur.
Alhora, la base de dades és encriptada i distribuïble, fent que la informació que conté sigui transparent i incorruptible.
El seu present o futur immediat……
Els experts comparen l'arribada del blockchain amb fites com la integració dels ordinadors en l'ús domèstic o el desenvolupament d'Internet, és a dir, un sistema que canviarà la nostra manera d'entendre els negocis i la societat.
Un dels seus majors potencials està en els anomenats “smart contract o contractes intel·ligents”, és a dir, amb la tecnologia del blockchain es podran fer acords i transaccions de forma confiada sense revelar informació confidencial entre les dues parts i sense la necessitat de “àrbitres”, com a pagaments a distribuïdors o, per exemple, el lloguer d'un cotxe de manera en línia.
Però no sols això, basat en el mateix concepte, blockchain serà essencial per a la Internet de les coses. Els nostres aparells electrònics podran comunicar-se entre si de manera segura i transparent, i aviat veurem al nostre frigorífic comprant-nos iogurts en el supermercat en línia quan detecti que s'han acabat.
L'administració tindrà una basa incomparable amb aquest sistema de criptografia. Qüestions com la del vot electrònic que, malgrat els intents realitzats amb altres tecnologies, no ha resistit als hackers, ara podria ser una opció viable per als votants amb la seguretat que la seva identitat no serà suplantada i la comoditat de no haver de desplaçar-se fins al col·legi electoral.
Actualment són molts els projectes i aplicacions en els quals s'està investigant per a implantar el blockchain com a estructura que els recolzin, així que aviat veurem si realment es converteix en la tecnologia del futur.
Centre Blockchain de Catalunya
El Centre té com a finalitat, promoure l'adopció d'actius digitals i tecnologies descentralitzades (DLTs) a Catalunya mitjançant la difusió i alfabetització digitals, no només entre tots i cadascun dels sectors industrials sinó també, i sense excepció, entre aquells actors, individuals o col·lectius, privats o institucionals, potencialment concernits.
Promou, explica, i educa sobre la tecnologia blockchain, casos actuals d'aplicació i possibilitats futures. I, també, vol servir de pol de desenvolupament, i nexe d'unió entre les comunitats local i global, d'un ecosistema altament innovador, que empenyi el creixement econòmic i tecnològic, i projecti Catalunya com a actor digital en l'esfera internacional.
Institucions com el World Economic Forum – WEF, i empreses com PWC o Gartner han fet públics estudis amb previsions d’un increment de fins el 4% del PIB mundial entre 2030-40, gràcies a la contribució del blockchain.
L’extrapolació d’aquestes xifres ens permet entreveure un enorme potencial a Catalunya.
No obstant això, l’impacte econòmic de l’ecosistema és encara baix malgrat tenir un elevat potencial de creixement. El teixit empresarial català en el sector de la blockchain és emergent, format bàsicament per microempreses, de les quals una gran majoria té menys de 5 anys.