L'art dels puntaires...
-
La Punta al coixí
-
Escola, cursos, trobades, treball
-
Cinc segles de tradició
-
L'artesania de fines i complexes filigranes
Amb la desaparició de la indústria de la punta, la tècnica per a fer blondes, punyetes, mocadors, etc. resta en el saber de les puntaires, que continuen confeccionant-ne per a gaudi propi i per transmetre els seus coneixements a qui els vol aprendre.
Tant és axis que aquest cap de setmana s'ha organitzat al Vendrell, la “1a. Trobada de puntaires”. Ha sigut curiós la quantitat de puntaires que han fet cap al CCA Garcia Lorca per participar-hi i, especialment algunes nenes que amb pocs anys estan en el procés d'aprenentatge.
La jornada ha començat al voltant de les deu del matí d'aquest dissabte 17 de setembre, a on hem pogut contar al voltant de 35 coixins de treball i, per tant, puntaires, que també han gaudit d'un bon esmorzar ofert per als organitzadors. El sol ha fet força, obligant a deixar l'exhibició uns minuts abans de les 13 h, junt amb els estands de proveïdors dels materials necessaris per portar endavant aquest vell ofici i que estem segurs continuarà amb l'afició de les més petites, però entusiastes (només cal veure les fotografies).
Què és la punta al coixí?
La punta al coixí, randa o boixets és un art tèxtil que consisteix a elaborar unes filigranes fines i complexes a partir de l'ús d'un patró de paper o cartolina, fil, boixets, agulles i un coixí. Tot un treball manual, artesà.
Sembla que té l'origen a Venècia al segle XVI.
A Catalunya i al País Valencià, la tècnica de la punta al coixí va derivar a partir del segle XVIII en una indústria que va sobreviure fins a mitjan segle XX. Alguns tallers de puntes van tenir molt de renom, com ara la Casa Castells d'Arenys de Mar.
Puntaires
Avui en dia l'ofici viu un petit reviscolament, amb fires d'artesania, com la centenària Fira de Santa Llúcia de l'Arboç, concursos i trobades tradicionals de puntaires dins l'Associació Catalana de Puntaires.
A tot el territori s'organitzen trobades de puntaires, també anomenades randeres.
Cal destacar la tasca que fan les escoles de boixets i les associacions, la més important a Catalunya essent l'Associació Catalana de Puntaires. Actualment, la indústria del boixet està molt mecanitzada. Així i tot, encara es troben artesans, que converteixen el boixet en un art, combinant diferents fustes i materials per obtenir peces singulars.