El mític i antic Egipte......

  • Una exposició a CaixaForum Barcelona

  • Procedeix del British Museum

  • Personatges entre els anys 800 i 150 a. de C.

  • Més de 5.000 anys de mòmies

  • Programa d’activitats fins al 26 de març

A l’antic Egipte, la momificació servia per sobreviure a la mort i conduir el cos a la vida del més enllà. A través d’una col·lecció d’objectes que procedeixen del British Museum, la mostra a CaixaForum, explora la idea de la momificació i analitza el testimoni de sis persones que van viure durant l’antic Egipte.

L’estudi avançat de les mòmies i les seves pertinences ha permès crear un perfil personal i saber qui eren, quina edat tenien, quines eren les seves creences i quines malalties patien. Cada mòmia té una història per explicar.

L’exposició

CaixaForum presenta sis mòmies que corresponen a persones que van viure entre els anys 800 i 150 a. de C. a Egipte i mostra, a partir d’una tecnologia pionera, els descobriments en aquests exemplars. Aquestes tècniques no invasives proporcionen dades de com era la vida en una antiga terra que definia el Nil.

Sense la necessitat de desembolcallar les restes de les mòmies, els nous descobriments han fet que els experts hagin pogut analitzar pràctiques curatives i intercanvis culturals a través del testimoni vital de tots els exemplars, com també el paper de la dona o el de l’infant a l’antic Egipte. Exposició organitzada en col·laboració amb el British Museum

La momificació per guiar el camí

A l’antic Egipte creien que el cos havia de sobreviure a la mort per arribar a la vida del més enllà i que la preservació artificial del cos ho faria més probable. Després de l’embalsamament, el cos esdevenia una forma més pròxima a les qualitats i els atributs dels déus. La mòmia serviria de base física perquè els components de l’esperit de la persona, com el ka i el ba –la força vital i la força anímica–, viatgessin lliurement entre el món dels vius i el regne dels morts.

Les primeres mòmies estan datades entre els anys 4.000 i 3.000 a. de C. I van seguir un procés de momificació natural. Enterrats, els cossos s’assecaven per la calor del desert i mantenien part del seu aspecte físic. Egipcis d’aquest període primerenc podrien haver desenterrat per casualitat aquestes mòmies i això hagués pogut guiar les seves creences vers la necessitat de preservar el cos després de la mort.

Mòmies d'Egipte- exposició a CaixaForum

Programa d’activitats al voltant de l’Exposició

Projecció “Faraón”
Només el 28 de febrer
Aquest film parla sobre la relació entre el faraó, la casta sacerdotal i el poble. Forma part del cicle "Mòmies, tombes i malediccions: Egipte al cinema", comissariat per Ivan Pintor.

Taller demostració de momificació faraònica
Només al 3 de març
En aquest taller s'explicarà una momificació faraònica, i alguns visitants hi participaran al llarg del procés. S'emmarcarà en una per-nefer, el lloc on els embalsamadors duien a terme la seva tasca.

Menjant amb els últims faraons
Només el 3 de març
Una immersió al món culinari i sensitiu de l'antic Egipte gràcies a KuanUm, especialistes en arqueoastronomia.

Nit de tapes
Només al 3 de març
Una degustació única de tapes amb aromes i sabors de l'antic Egipte, al Cafè-Restaurant de CaixaForum.

Nit d'Egipte, amb Paula Bonet
Només al 3 de març
Xerrada performance i demostració posterior de pintura en directe, a càrrec de l'artista i escriptora Paula Bonet, a partir de la seva pròpia experiència i dels viatges que ha fet a Egipte.

Projecció: Al-Mummia
Només, al 7 de març
Una exploració de la identitat egípcia a través de la relació amb el passat, la mort i l'amenaça de la profanació dels sepulcres. Aquesta pel·lícula forma part del cicle "Mòmies, tombes i malediccions: Egipte al cinema", comissariat per Ivan Pintor.

Projecció: La momia (Terence Fisher)
Només al 14 de març
Un acostament a la figura de la mòmia en què convergeixen el tecnicolor, el mite i la pugna entre la racionalitat i el misteri. Aquest film forma part del cicle "Mòmies, tombes i malediccions: Egipte al cinema", comissariat per Ivan Pintor.

Visita a les exposicions en família: Radiografia d'una mòmia
Tots els dies fins al 19 de març
En aquesta visita en família aprendrem a observar i analitzar les mòmies de l'antic Egipte i descobrirem alguns dels secrets que amaguen. A partir de 8 anys.

Visita comentada i menú temàtic a “Mòmies”
Tots els dies fins al 24 de març
Visita la nostra exposició “Mòmies d’Egipte. Redescobrint sis vides” i gaudeix posteriorment d’un menú que s’hi inspira al restaurant de CaixaForum

Visita comentada: Mòmies d'Egipte
Tots els dies fins al 26 de març
Visita la nostra exposició “Mòmies d’Egipte. Redescobrint sis vides”

Font i Imatges: CaixaForum