A tocar dels 100 anys......
-
1926-2026
-
La Colla Castellera “Nens del Vendrell”
-
Opta a un nou guardó: “El Pilar”
-
Per la promoció del fet casteller, i
-
Les iniciatives socials i solidàries
“Fem pinya” una proposta amb deu anys de trajectòria de la Colla Castellera “Nens del Vendrell”, que tracta en beques menjador per a infants en situació de vulnerabilitat i altres tipus de suports, enguany opta al guardó “El Pilar” que impulsa la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya com a reconeixement a les iniciatives de promoció del fet casteller.
Què és Fem Pinya?
Des de l’any 2013 els Nens del Vendrell, amb la col·laboració de la Regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament del Vendrell i de l’Obra Social "la Caixa", van iniciar un projecte de beques menjador, per tal de crear un fons que, a través d'aportacions solidàries, permeti becar a infants en situacions desfavorables, perquè puguin accedir al menjador escolar durant el curs i ampliant-se, uns anys més tard, als casals d’estiu.
Durant la crisi de la Covid-19, es va reformular aquest projecte, fent una aportació extraordinària perquè se'n puguin beneficiar, no només els infants, sinó també les famílies en situació de vulnerabilitat, amb l’entrega de targetes moneder per poder-les bescanviar al supermercat.
L’any 2020, des dels Nens del Vendrell, es decideix fer un pas més en el projecte pel que fa a abast, i reafirmant la seva vocació de colla del Baix Penedès, decideix posar-se en contacte amb el Consell Comarcal, entitat que gestiona les beques menjador a la gran majoria de municipis de la comarca. Així, es crea un fons paral·lel per ajudar a cobrir les necessitats dels infants a través de beques menjador o targetes moneder.
La missió 2021-2025 de Fem Pinya és un projecte que s’adapta i s’ha d’adaptar a les necessitats de qui més ho necessita, va néixer amb aquest objectiu i té prou flexibilitat per adaptar-se a les necessitats del moment. A partir de 2020, l’onada de solidaritat rebuda dona al projecte Fem Pinya la possibilitat de, sense renunciar a la seva missió inicial, donar cobertura a nous projectes.
El Guardó
La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha obert el dimarts 16 de gener el període de votació del guardó “El pilar”. Fins al 28 de febrer les colles castelleres membres de la CCCC poden votar quina de les quatre propostes ha de rebre el premi.
El guardó “El Pilar” vol reconèixer la colla que s’hagi destacat per impulsar iniciatives de difusió del fet casteller o de promoció dels valors castellers.
El premi s'entregarà durant l'Acte d'inici de temporada que la Coordinadora organitza anualment a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm (Barcelona), i que enguany se celebrarà el dijous 18 d'abril.
Els quatre projectes seleccionats per aquesta edició són:
- Colla: Castellers de Berga
Títol del projecte: “Castells amb tothom”
Àmbit: iniciativa pretén apropar als joves els castells i els seus valors de forma inclusiva amb la Fundació La Llar i l’Institut Guillem de Berguedà. - Colla: Castellers de Lleida
Títol del projecte: “Movember”
Àmbit: visibilització dels càncers de pròstata i testicle i suport a l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida. - Colla: Nens dels Vendrell
Títol del projecte: “Fem pinya”
Àmbit: 10 anys de trajectòria en beques menjador per a infants en situació de vulnerabilitat i altres tipus de suport. - Colla: Vailets de Gelida
Títol del projecte: “Una nova pinya”
Àmbit: integració de persones privades de llibertat a través dels castells per millorar la seva salut mental i facilitar la seva rehabilitació i reinserció a la societat.
El 18 d’abril, a l’Acte d’inici de temporada, s’anunciarà quina colla és la successora dels Castellers de la Vila de Gràcia, que l’any passat van guanyar el guardó per impulsar la “Beca Mike Lane”, que té com a finalitat la recerca de lesions medul·lars i cervicals. Podeu veure el vídeo 2023 aquí.
Les votacions no es poden fer a títol individual, són les colles les que voten i poden atorgar 1, 2 i 3 punts a tres de les candidatures presentades. Els tràmits es realitzaran a través de la intranet de la CCCC on també es pot trobar el detall de cada projecte.