Museu i cultura del vi......
-
A Vilafranca del Penedès
-
Plaça Jaume I
-
El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya
-
Obre portes provisionals per unir-se i celebrar
-
El Dia Internacional dels Museus
-
Programa d’activitats del 16 al 25 de maig
El Dia Internacional dels Museus d’enguany serà molt especial per al VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, a Vilafranca del Penedès. El 18 de maig el museu vilafranquí obre les portes de l’espai d’acollida i benvinguda al visitant. Aquesta primera obertura anuncia la data d’inauguració de la totalitat del nou museu, que se celebrarà al mes d'octubre, convertint-se llavors en una renovada i innovadora experiència al voltant de la cultura del vi.
“La inauguració oficial de totes les instal·lacions del nou VINSEUM
serà durant el pròxim mes d’octubre 2024”.
El nou espai que serà accessible des del 18 de maig està ubicat a la planta baixa del VINSEUM, connectat amb l’històric Palau Reial. Des d’ara el museu obre al visitant més de 1.000 metres quadrats d’accés lliure i a peu de carrer. En aquesta àrea, els visitants trobaran el nou punt d’informació i venta d’entrades i podran explorar la nova botiga del VINSEUM i “La Plaça del Vi”, una nova zona d'exposició innovadora. Des d’aquest moment l’usuari del museu que gaudeixi d’aquesta exposició o de les activitats que se celebrin al pati, a la Taverna, a la sala de tast i a l’Auditori accedirà a les instal·lacions des del nou edifici ubicat entre el Palau Reial i la Capella del VINSEUM.
Així doncs, aquesta primera obertura transforma el nou edifici en l'accés principal al VINSEUM, i marca un nou capítol en l'acollida i l'experiència dels seus visitants, en espera de l’estrena de la gran exposició permanent a partir de l’octubre vinent.
“La Plaça del Vi” ocupa uns 300 metres quadrats i és una carta de presentació de la rica tradició vinícola de la Catalunya actual. Aquesta exposició es desplega a través de set àrees audiovisuals que inclouen dotze pantalles interactives, una bota gegant amb projecció a l’interior, projeccions en 3D i recreacions digitals d'espais històrics. Un destacat mapping sobre un ampli mapa 3D de Catalunya revela la diversitat de climes, varietats, patrimonis de la regió, i més detalls vinculats al món de la vinya i el vi. A més, els visitants podran veure la premsa de vi monumental datada l’any 1831 i l'emblemàtic mural de la vinya i el vi creat per Pau Boada l’any 1960, un cant i un homenatge a la vitivinicultura catalana.
Aquesta és una plaça que vol ser punt de trobada i de partida del VINSEUM, l’espai de benvinguda. En aquesta plaça s’hi aplega la Catalunya diversa que fa vi, amb tots els matisos i totes les seves terres vitivinícoles, però també les persones que conformen un teixit social i cultural ric i molt extens, des de les que se’l beuen i en gaudeixen, a les que l’elaboren, i fins les que l’expliquen i el serveixen.
Els dies 18 i 19 de maig se celebren portes obertes a aquests nous espais i s’han programat visites guiades amb membres de l’equip del museu, tot que finalitzaran amb un tast d’una copa de vi dels cellers Amics del VINSEUM.
El dissabte 18 de maig el museu se suma a la Nit Blanca dels museus catalans, i romandrà obert de manera ininterrompuda des de les 10.00 del matí fins a les 24.00 hores.
El Director del Vinseum, Xavier Fornos, ha explicat en la roda de premsa de presentació que “aquest Vinseum és un museu d'interès nacional i que la seva vocació és també la de transmetre la cultura del vi de tot el territori català”. Ha Destacat també que “aquest és un projecte estratègic pel territori que aviat serà una realitat". Per la seva banda, Àngels Dalmau, Regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca, ha destacat que “l'obertura del nou Vinseum consolidarà encara més la posició de Vilafranca del Penedès com a capital del vi”. Ha subratllat, a més, la importància que els ciutadans de Vilafranca s'identifiquin i s'apropiïn d'aquest nou espai.
Programa d’actes per al Dia Internacional dels Museus
A banda de l’obertura de les portes de la planta baixa del nou VINSEUM, també s’han organitzat altres activitats com la visita guiada a l’exposició temporal “129 vides. De quan la pesta negra va arribar a Vilafranca” o el concert de jazz amb l’actuació de Raynald Colom Quartet organitzat per Jazz Club Vilafranca per sumar-se a la celebració museística d’aquest cap de setmana.
Podeu consultar tot el programa d’activitats al WEB. Les reserves per a les jornades de portes obertes i la resta d’activitats es poden fer en línia a entrades.vinseum.cat
Dijous 16 de maig
Presentació del vi dels 50 anys de L’Olivera
A les 19.30 h
Dissabte 18 de maig
Obrim la Plaça del Vi: Jornada de portes obertes als nous espais d’acollida del museu.
De 10 a 24 h.
129 Vides. De quan la pesta negra va arribar a Vilafranca: Exposició temporal.
De 10 a 24 h.
Visites guiades a la Plaça del Vi.
A les 11 i a les 19 h.
Ossos i pedres. Radiografia de la Vilafranca medieval: Visita guiada.
12 h.
Raynald Colom Quartet: Concert de jazz
20.30 h.
Diumenge 19 de maig
Obrim la Plaça del Vi: Jornada de portes obertes als nous espais d’acollida del museu.
De 10 a 14 h.
129 Vides. De quan la pesta negra va arribar a Vilafranca: Exposició temporal.
De 10 a 14 h.
Ossos i pedres. Radiografia de la Vilafranca medieval: Visita guiada.
A les 10.30 i a les 12 h.
Dimarts 21 de maig
MosTeca: La cuina dels homes
A les 19.30 h
Dimecres 22 de maig
Tast Cellers amb patrimonis medievals, amb Alba Gràcia
A les, 19.30 h
Dijous 23 de maig,
Conferència ArqueoAntro de la Pesta : Vilafranca 1348 amb Coral Quadrada
A les 19.30 h
Divendres 24 de maig
Tast 18/35
A les 19.30h
Dissabte 25 de maig
La nostra vitis. DO Pla de Bages.
De 9 a 17 h
Del 21 al 23 de maig
Petit Congrés
Quarta edició d’un projecte que consisteix en l’exposició pública en diferents espais del museu dels projectes d’alumnes de cicle inicial de primària d’algunes de les nostres Escoles Amigues. En aquesta activitat es posa en valor la feina feta en grup pels més petits i es genera un espai de trobada entre alumnes i centres que habitualment només acostuma a passar quan els alumnes són més grans.
Participaran dotze centres educatius del Penedès. En concret comptem amb les escoles Sant Jordi, de Sant Pau d’Ordal, Col·legi Manyanet, Sant Ramon de Penyafort, Col·legi Sant Josep, Escola Baltà i Elies, Escola Estalella Graells i Escola Sant Josep, de Vilafranca del Penedès, Escola Guerau de Peguera, de Torrelles de Foix, Escola Doctor Samaranch i Fina i Escola Arrels, dels Monjos, Escola Circell, de Moja, Escola Jacint Verdaguer, de La Granada, i Escola Sant Domènech, de La Ràpita.