El centenari de la mort (1924-2024)........
-
Del poeta i dramaturg
-
Àngel Guimerà
-
Homenatges, tertúlia, recital i activitats
-
Fins a l'1 d’agost
-
Per conèixer la seva vida i obra
Aquesta segona quinzena de juliol ve carregada de propostes vinculades a Àngel Guimerà perquè som a les dates en què morí el dramaturg, i que dona sentit a l’Any Guimerà: el 18 de juliol de 2024 va fer 100 anys que ens va deixar. És per aquest motiu que el Vendrell, la població que el va veure créixer i formar-se com a poeta i dramaturg, i Barcelona, la ciutat que el veié morir, són les responsables de dur a terme el vessant més institucional de l’efemèride.
Guimerà morí durant la dictadura de Primo de Rivera, però un cop s’acabà, cada 18 de juliol, es convertí en una tradició portar flors a la seva tomba per recordar-lo i homenatjar-lo. Així doncs, rememorant aquest costum, el 17 de juliol es va fer una ofrena floral a la tomba d’Àngel Guimerà que es troba al Cementiri de Montjuïc de Barcelona, impulsada per l’Ajuntament del Vendrell i la Institució de les Lletres Catalanes. Va comptar amb la col·laboració dels actors Carme Sansa i Enric Majó.
L’endemà, 18 de juliol, el torn del Vendrell, amb una ofrena floral a l’escultura que té el dramaturg a la cruïlla del carrer de Roda amb l’avinguda del Baix Penedès. Van participar-hi entitats de la vila i amb l’actuació d’Esther Segovia i Rubén Torres, alumnes de l’EMMPAC, i l’acompanyament musical de Jordi Pascual.
Tot seguit, el jardí del Museu Deu va acollir una tertúlia que porta per nom “Guimerà: 100 anys”, organitzada per Òmnium Cultural, en la participació de Martí Romaní, Neus Oliveras i Joan Lluís Bozzo, moderada per Àngels Santacana, amb la col·laboració dels grallers Tocats de Canya.
A més a més, durant tot el dia, la Casa Museu Àngel Guimerà va oferir portes obertes per a qui vulgui conèixer de més a prop la seva vida i obra.
Continuant amb les activitats guimeranianes del mes
Dilluns 22 de juliol
A les 20 h, la Companyia Flamenca de Tarragona, sota la direcció de Beatriz Higueras i Inés Rubio, presentarà un espectacle a la Casa Museu Àngel Guimerà anomenat Guimerà: poemes en dansa, una proposta que combinarà dansa, recitació i música en directe, i que comptarà amb la participació d’Antonio Santiago, el Ñoño, a la guitarra, i Encarna Laínez recitant poemes.
Dimarts 30 de juliol
El Museu Pau Casals i el col·lectiu Terra i Taula organitzen els maridatges musicals, però, molt lligats a la figura d’Àngel Guimerà i el llibre L’art de ben menjar, escrit per les germanes Adriana i Sara Aldavert, amb qui convisqué el dramaturg bona part de la seva vida.
Dimecres 31 de juliol
L’últim dia del mes, tindrà lloc la inauguració del mural Homenatge a Guimerà, dissenyat per l’il·lustrador Ignasi Blanch, que es troba a la façana lateral de la Casa Museu Àngel Guimerà. La presentació tindrà alguna sorpresa a càrrec de la companyia Teia Teatre.
Dijous 1 d’agost
El Museu Pau Casals i el col·lectiu Terra i Taula tornen a organitzar els maridatges musicals. Aquest any, però, molt lligats a la figura d’Àngel Guimerà i el llibre L’art de ben menjar, escrit per les germanes Adriana i Sara Aldavert, amb qui convisqué el dramaturg bona part de la seva vida.
Suggerim llegir o veure...
Dues de les obres més importants de l'autor, com són "Terra Baixa" i "Mar i Cel", que ho podeu fer des de casa, per televisió, o qualsevol mitjà digital. Aquí teniu l'enllaç per fer-ho........
1.- Terra Baixa
Pel·lícula – durada 1 h i 37 minuts
Televisió de Catalunya i Fausto producciones SL/3Cat
2.- Mar i Cel
Obra de teatre - durada 2 h i 20 minuts
Teatre Casino Vallirana