35è Música a la Vila........

  • Dimecres 21 d’agost: “Marcel Casellas i la Vella Clúndia” 

  • Cançó tradicional catalana, expressió literària, fresca i popular 

  • A les 22 hores 

  • Plaça del Tívoli, El Vendrell 

  • Tots els dimecres d’agost 

  • Ingrés gratuït

Els dimecres 21 d’agost a la nit es presenta la tercera sessió del festival de música tradicional “Música a la Vila”, amb “Marcel Casellas i la Vella Clúndia”. La singularitat melòdica de la cançó tradicional catalana, així com l’expressió literària, fresca i popular dels seus textos, bé que mereixien fer-se un lloc en la festa jove.

Aquestes cançons s’han dotat de segle en segle de mecanismes per a provocar el cant col·lectiu. Refranys, tornades i “responsos” percacen la complicitat d’un públic jove, sovint poc avesat a cantar quan va de festa. Ara al festival “Música a la Vila” del Vendrell.

Marcel Casellas i Navinés és contrabaixista, compositor i pedagog de la música tradicional. Des de 1978, ha participat en una norantena de compactes que inclouen estils musicals molt eclèctics: cançó, folk, cobla, jazz, música electrònica, pop-rock, sardana… Exerceix de professor d’“Improvisació i Acompanyament de la Música Tradicional” i “Conjunt d’arrel-fusió” a l’Escola de Música de Catalunya (ESMUC). Formà part de l’equip que creà l’Aula de Música Tradicional i Popular (1992), de la qual en fou director fins al 2003.

La trajectòria musical de Casellas és llarga i prolífica. Ha participat una quarantena de projectes musicals, ja sigui com a intèrpret, compositor o productor. És un dels impulsors (juntament amb Jaume Arnella, Jordi Fàbregas i d’altres) de la recuperació de la música tradicional catalana després del franquisme. Com a intèrpret, ha participat en treballs d’alguns tòtems de la Nova Cançó: Marina Rosell, Joan Isaac, Miquel Pujadó, Guillermina Motta… Ha participat en projectes col·lectius, com ara l’Orquestrina Galana (1982-86), el Quintet Fibonnaci (1990-91) o Mesclat (2002-07). Ha estat productor de diverses formacions i cantautors, com Germà Negre, De Calaix, Anton Aband o Miquel Pujadó, i ha treballat a bastament per a grups de danses, esbarts i produccions al voltant de la dansa i la música.

MMarcel Casellas i la Vella Clúndia al 35 Musica a la Vila del Vendrellarcel Casellas Vella Clúndia 21 agost 35 programa

La trajectòria musical de Casellas, però, es basa principalment en la creació i lideratge de formacions reconegudes, com ara Transardània (1992), La Principal del Metro (1993-99), Casellas Sextet Folk (1996-99), La Principal de la Nit (2014-12), Cobla Catalana dels Sons Essencials (2011-actualitat).

Intèrprets:
Marcel Casellas, veu, “posades” i glosa
Santi Careta, guitarra elèctrica solista
Marina Lluch, guitarra elèctrica, tornades, refranys i “responsos”
Chiara Giani, baix
Xarli Oliver, bateria
Carol Duran i Heura Gaia, cors

Música a la Vila

L’estiu de 1989 es va encetar aquesta experiència a la plaça Vella, i en aquells moments fou realment una aventura, ja que donar suport a la música tradicional es creia molt necessari, però el futur era incert, pel que fa a l’acceptació per part del públic. La idea d’oferir un cicle de concerts de música tradicional a l’aire lliure, en una plaça vendrellenca, unia dues voluntats complementàries.

La primera era poder escoltar una música que en aquells moments, i encara ara, gaudeix de poca difusió mediàtica, i que, per tant, és força desconeguda per la majoria de ciutadans, a fi de donar-la a conèixer i crear escola per als músics que fan treball de camp, recuperant cançons que sols s’han conservat gràcies a la tradició oral i que necessiten ser enregistrades i documentades per conservar un patrimoni cultural important per a tots, i sobretot per al futur. La segona voluntat era oferir una activitat cultural a la fresca, una nit a mitja setmana, destinada tant als vendrellencs com als estiuejants que visiten el municipi.

Durant tots aquests estius, s’han pogut escoltar grups d’arreu dels Països Catalans, d’Occitània, del País Basc, de l’Alguer, del Piemont i d’altres pobles de la Mediterrània. També s’ha pogut descobrir tot un ventall amplíssim d’instruments i de sons que ara ja no són desconeguts per als assistents, que, any rere any, s’han fet seu el festival Música a la Vila, en gaudeixen i l’esperen.

Un valor afegit de la Música a la Vila és que l’existència del festival ha escampat llavors que han esperonat músics de casa a investigar i formar grups de música tradicional que complementen la gran tradició grallera del Vendrell.´

Marcel Casellas i la Vella Clúndia al 35 Musica a la Vila del Vendrell

Imatge-portada: Composició de Redacció Capital2020
Fonts i imatges: Temporada-Música a la Vila / Marcel Casellas i la Vella Clúndia