Assemblea i futur casteller.....

  • De la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC)

  • Albert Torres, nou president

  • Casc 2.0 per seguretat

  • Els drets d’Imatge

  • Commemoració de la UNESCO 15 anys

L’Assemblea General Ordinària (AGO) de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), celebrada el passat dissabte a l’Hostatgeria del Monestir de Poblet, ha servit per presentar el relleu rotatori a la presidència de l’entitat. Albert Torres, dels Xiquets del Serrallo, ha assumit el càrrec en substitució de Carles Cortés, de la Colla Joves Xiquets de Valls, que ha comunicat a les colles assistents el final de la seva etapa a la CCCC.

La importància de una CCCC forta i activa -sóm castells-

La trobada ha comptat amb l’assistència d’unes 150 persones representants de 58 de les 104 colles membres de la federació. En el seu primer discurs com a president, Torres ha destacat la importància de mantenir una CCCC forta, activa i amb capacitat de resposta a les necessitats de les colles, i ha remarcat la voluntat de continuar consolidant la gestió econòmica, la seguretat i la projecció del fet casteller. Entre els principals reptes per a aquest 2025 ha subratllat la millora de la seguretat, la revisió del sistema de drets audiovisuals i la celebració del quinzè aniversari de la inclusió dels castells a la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Un dels punts més destacats de l’Assemblea ha estat la presentació de l’estudi del nou casc casteller 2.0. Després de gairebé vint anys de la implementació del model actual, l’Àrea Mèdica i de salut de la CCCC ha impulsat una revisió exhaustiva per tal de millorar l’ajustament, reforçar el sistema de retenció i ampliar la zona de protecció, especialment al front i el contorn dels ulls, amb l’objectiu de reduir al màxim el risc de lesions. L’estudi, presentat per Silvia Simó, es durà a terme amb NZI, l’empresa amb qui s’ha treballat tots aquests anys, i s’espera que el nou model pugui començar a provar-se durant la temporada vinent.

El tema de la gestió dels drets de retransmissió i d’imatge ha estat un dels punts amb més debat de la jornada. Les colles han exposat diferents posicions respecte del model actual i les diferents opcions, oportunitats i amenaces que es presenten arran dels diferents escenaris que s’han anat dibuixant els darrers dies i que s’han pogut compartir i exposar amb totes les colles assistents.

La Coordinadora ha posat sobre la taula la necessitat de trobar un equilibri entre la promoció del fet casteller i la protecció dels interessos de les colles, i s’ha compromès a continuar treballant en aquesta línia per trobar una solució de consens que garanteixi tant la viabilitat econòmica com una difusió adequada de les actuacions castelleres.

L’Assemblea General Ordinària d’enguany ha servit per reafirmar la unitat i el compromís de les colles amb la tasca de la CCCC. Amb el projecte del casc 2.0 en marxa, la revisió dels drets audiovisuals i la commemoració de la UNESCO15 a l’horitzó, la CCCC es prepara per afrontar un any ple de reptes amb la voluntat de continuar vetllant pels interessos del món casteller amb seguretat, transparència i projecció de futur.

“Castells” Patrimoni Immaterial de la Humanitat – 15 anys

La importància de una CCCC forta i activa -sóm castells-

El 2010 l’Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va aprovar la inclusió dels castells a la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat. D'aquesta manera, els castells adquirien una categoria universal, amb el màxim reconeixement a què pot aspirar un element de cultura popular. Després de superar els diferents filtres, la decisió final es va prendre en la reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, que es va celebrar a Nairobi (Kenya) el 16 de novembre de 2010, ara fa 15 anys.

En la seva resolució, entre altres elements, el Comitè destaca que “els castells són reconeguts pels catalans com una part integral de la seva identitat cultural, transmesa de generació en generació proporcionant als membres de la comunitat un sentit de continuïtat, cohesió social i solidaritat”

Imatge-portada: CCCC-160819-diada-sant-magi-809-david-oliete
Font i Imatges: Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC)