Celebració del món a les arts del circ......
-
El circ és mil·lenari
-
15 anys del Dia Mundial del Circ
-
Dissabte 19 d’abril del 2025
-
Fédération Mondiale du Cirque
-
Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC)
-
La Central del Circ
-
Circat.cat
Sabíeu que el circ és gairebé tan antic com la civilització mateixa? El 15è Dia Mundial del Circ se celebra aquest dissabte 19 d'abril de 2025, celebració conjunta i internacional més important de les arts del circ per part de la comunitat mundial que se celebra cada tercer dissabte d'abril des de fa quinze anys. La Fédération Mondiale du Cirque va ser la impulsora d’aquest Dia Mundial, entitat que agrupa a la gran majoria de circs i artistes circense del món.
Tant els més petits, com els més grans gaudim d’aquesta art essènica que és el Circ, que ens transporta a espectacles plens d’il·lusió dirigida a tots els públics, fent que ens recuperem de les tristeses, de xocs socials, fins i tot situacions de guerra, que inclouen acrobàcies, malabarisme, pallassos, mags, contorsionistes, dansa, música, i a poc a poc, segons països, es redueixin o eliminen la inclusió d’animals com elefants, cavalls, lleons, ximpanzés, etc….….
“El circ és transgressió, espai sense fronteres,
instant de vida, mans que abracen i no deixen caure”
Els espectacles de circ més típics es poden presentar al carrer, en carpes o en sales, si bé el circ més clàssic és presentat en l'interior d'un gran envelat circular que compta amb pistes i galeries de seients per al públic que gaudeix de cada presentació.
El Circ a la història
Com deien a l'inici, el circ és gairebé “tan antic com la civilització mateixa”. El circ és una tradició molt antiga que, d'acord amb els estudiosos de la matèria, es remunta molts segles enrere a Mesopotàmia. En aquest lloc s'han trobat algunes pintures que daten de l'any 2040 aC on es poden veure figures d'acròbates.
A la Xina i l'Índia també s'han trobat vestigis d'aquesta pràctica que es calcula que poden ser de l'any 3000 aC. En aquests temps ja existien persones que eren contorsionistes, acròbates i extraordinaris malabaristes.
La concepció occidental del circ s'inspira d'una manera o altra en els antics jocs romans, així com en els trobadors i joglars de l'edat mitjana.
El circ modern va néixer a Anglaterra durant la dècada de 1770 quan Philip Astley, un cavaller i veterà de la Guerra dels Set Anys (1756-1763), va portar elements circenses: acrobàcies, pallassos i cavalls galopant en cercle, en una pista circular, a la seva escola d'equitació prop del pont de Westminster a Londres.
Aquesta nova forma d'espectacle, basada essencialment en exercicis eqüestres, va ser introduïda a França el 1774 per Astley que hi va obrir el primer establiment de circ permanent i estable, l'English Amphitheatre, a la Rue du Faubourg-du-Temple de París el 1782, que va ser conegut com a Cirque Olympique o Cirque Franconi, adquirit el 1807 per Antonio Franconi i els seus descendents.
El Circ a Catalunya
L'arribada a Catalunya fou a mà de la companyia del francès Jean Gadis Colman a finals del segle XVIII i posteriorment de les companyies franceses i italianes a inicis del segle XIX. Entrats al segle XX l'espectacle circense va recórrer ininterrompudament tot el territori i un sens fi de grans i petits circs ambulants van visitar centenars de viles: Capità Milà, Canadà, Royal, Atlas, Cristiani, Jarz, Americano, Price, Casartelli, els d'Ángel Cristo (Berlin Zirkus, Checoslovaco de Praga, Ruso), els italians Rossi (Italiano, Nacional de Budapest) i Faggioni (Europa i Americano a Tres Pistas), entre molts d'altres. Cal destacar els grans circs estrangers com el Mikkenie, el Krone, el Knie, el de Moscou, el Soleil, el d'Etiòpia i un molt llarg etcètera. Les principals nissagues arrelades al territori són els Andreu- Rivel, els Raluy, els Aragon i els Frediani. En darrer lloc destaca la primera empresa itinerant: el Circ Cric (1981–82), al qual van seguir, el 1995, el Circ Raluy i, la temporada 2003-2004, un intent d'itinerància de Monti & Cia. amb el Circ Grottesco.
“Els Països Catalans han estat un
escenari privilegiat d'aquesta art i la seva evolució”
El Teatre Circ Olympia (1924-1948), com a circ estable, ocupava l'edifici projectat per l'arquitecte Francesc Folguera, que fou un repte constructiu i tecnològic per l’estructura metàl·lica de la seva coberta i un equipament «modern» capdavanter entre els teatres circ europeus, amb capacitat per a 6.000 espectadors on també es van programar espectacles d'òpera, sarsuela, teatre i revista. Altres companyies que és també es van instal·lar de manera permanent a Barcelona, en edificacions singulars van ser el Circo Ecuestre Barcelonés, a la plaça de Catalunya i el Circo Ecuestre del Tívoli, al carrer Casp.
Alguns circs catalans són el Circ Cric, companyia de circ fundada l'any 1981 per Tortell Poltrona; el Cirquet Confeti, companyia de circ fundada fa més de 25 anys; l'Escarlata Circus, companyia de circ nascuda el 1987. Premi Nacional de circ el 2007. Directors i co-fundadors de la Fira de Circ Trapezi dels seus inicis el 1997 fins al 2011; i el Circ d'Hivern de l'Ateneu Popular de Nou Barris, iniciativa de l'Ateneu Popular de Nou Barris (Barcelona) sorgida l'any 1996 per fomentar el circ. El circ català contemporani de petit i mitjà format sovint s'hibrida amb altres arts escèniques, plàstiques i musicals, en diversos formats en l'equilibri, l'acrobàcia, habilitats corporals de circ d'autor i s'inscriuen en l'avantguarda de les arts escèniques del segle XXI en programacions d'arreu.
Els professionals del circ català es troben representats a l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), que gestiona "La Central del Circ", un espai de creació ubicat al Parc del Fòrum de Barcelona, i Circat.cat, una pàgina web per a la internacionalització del circ.
En el camp de la crítica, assaig i divulgació del món del circ destaquen els treballs de Sebastià Gasch i Carreras. El 1962 va publicar una biografia de Josep Andreu, Charlie Rivel, pallasso català, en la sèrie de Biografies Populars.
A la dècada dels setanta, Catalunya experimenta un fort moviment de renovació de les arts parateatrals amb grups i artistes com Comediants, Els Joglars, Albert Vidal o el Col·lectiu d'Animació. El 1976, la companyia La Tràgica presenta ‘Tripijoc Joc Trip’, un primer intent de circ contemporani català. Poc després, Jaume Mateu i Claret Papiol formen la parella de pallassos Germans Poltrona. S'obren locals com La Cúpula Venus, La Cuina de les Arts o El Llantiol, que acullen i incentiven espectacles parateatrals i paracircenses. Joan Brossa impulsa la renovació del ‘music-hall' amb figures com el mag Hausson, la ‘stripper' Christa Leem, el faquir Kirman, el poeta visual Pep Bou, el ventríloc Selvin, el transformista Manel Barceló i el pallasso Tortell Poltrona. Aquest últim funda el Circ Cric el 1981 amb el padrinatge de Xavier Fàbregas, Charlie Rivel, Joan Miró, Joan Brossa i Josep-Vicenç Foix. Gràcies a la col·laboració d'artistes com Vitore e Nani, Boni & Caroli, Doctor Soler, Germans Poltrona o Circ Perillós, el Circ Cric comença a definir el circ que s'expressa en català i amb un llenguatge escènic contemporani.
Aquesta nova aposta no valora tant el risc i el virtuosisme com ho fa el clàssic, però combina les tècniques tradicionals amb música, coreografia i estructura narrativa per arribar a l'espectador. Entre els trets distintius del circ contemporani català destaquen el caràcter fresc i desinhibit dels espectacles, un domini creixent de la tècnica per part dels artistes i positius intercanvis generacionals i interculturals que, ben segur, donaran fruits espectaculars en els pròxims anys.
El manifest del Dia Mundial del Circ escrit per tres generacions
Des de l’APCC han demanat a Pilar Serra, Rosa Ma. Peláez Rios i Mar Olivé, professionals de circ de tres generacions, que escrivissin el manifest del Dia Mundial del Circ 2025. L’associació ha volgut així també commemorar el seu 20è aniversari, donant la veu a persones dedicades al circ que han conegut diferents èpoques del circ a Catalunya.
D’altra banda, l'Agenda del Dia Mundial del Circ elaborada per l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya recull enguany nombrosos espectacles, tallers i altres activitats de circ que tenen lloc fins al 27 d'abril arreu del territori, per tal de celebrar el DMC que enguany té lloc oficialment el 19 d'abril.