Olot - Activitats de maig 2025……….
-
És la “Capital de la Sardana”
-
Acollint més de 80 activitats
-
De març 2025 fins a març del 2026
-
Ballades, audicions, aplecs, tallers i espectacles
-
Campionat de Punts Lliures
-
Concurs de Sardana Revessa
-
Programa complet -PDF-AQUÍ-
La proclamació d’Olot, capital de la Sardana 2025 aplega més de 80 activitats segons el programa general que va fins al mes de març del 2026. Activitats tals com ballades, audicions, xerrades, aplecs, tallers i espectacles relacionats amb la sardana.
Olot es va estrenar la capitalitat de la Sardana, després de rebre la bandera i títol de mans de Manresa, el 15 de març de 2025, data en la qual la ciutat ha estrenat oficialment el títol de “Capital de la Sardana”, des d'aquell moment setmanes repletes d’activitats.
Aquesta es la programació de MAIG
DIUMENGE 4 DE MAIG
Ballada de sardanes del Dia de la Mare
11.30 h – Plaça Clarà
Amb la Cobla La Principal d’Olot. Organitza: CIT.
DISSABTE 10 DE MAIG
17 h – Pati de l’Hospici
Taller obert de sardanes antigues
Amb Joan Naspleda.
18.30 h – Sala d’actes de l’Hospici
Xerrada amb Anaïs Falcó
Sardanes, festa i ball més enllà de la cobla. Organitza: El Til·ler.
DIUMENGE 11 DE MAIG
Ballada de sardanes
12 h – Ermita dels Desemparats
Dins els actes de la Festa del Barri dels Desemparats amb la Cobla La Cervianenca. Organitza: Associació de Veïns del Barri dels Desemparats.
DISSABTE 24 DE MAIG
Trobada Sardanista d'Equipaments Cívics
Organitza: SomSardana amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.
Ballada de sardanes
11 h – Parc Nou
Amb la participació dels alumnes dels cursets de sardanes dels equipaments cívics amb la Cobla La Principal d’Olot.
14 h – Pavelló Firal
Dinar de germanor
16 h – Pavelló Firal
Fi de festa
Amb Manelic de Pera. Obert a tothom.
Olot, punt de trobada del món sardanista
De la programació d’aquest any en destaquen diversos actes. D’una banda, el 24 de maig, hi haurà la Trobada Sardanista al Parc Nou i al Pavelló Firal organitzada per Som Sardana.
Per la seva banda, l’Associació Sardanista d’Olot organitzarà el 62è Aplec de la Sardana el 13 de juliol i la Diada Sardanista del 5 d’octubre, dues jornades que s’allargaran tot el dia i que comptaran amb un dinar de germanor i ballades. Per Corpus la sardana també serà protagonista i durant els caps de setmana d’estiu també prendrà els carrers d’Olot amb les gresques i ballades al Firal i el Sardagost, unes activitats organitzades per l’Associació Sardanista de la Garrotxa, l’Agrupació Sardanista d’Olot i les associacions de veïns dels barris d’Olot.
Durant les Festes del Tura del proper setembre, les sardanes també hi seran ben presents. A més de la tradicional ballada de la sardana “Adeu, vila d’Olot” amb la companyia dels Gegants, el diumenge 7 tindrà lloc el Concurs de Colles a la Plaça de Braus, entre altres activitats.
De cara a la tardor, el 15 de novembre se celebrarà la Gala de lliurament dels Premis Capital de la Sardana i de les Medalles al Mèrit 2025, organitzada per SomSardana; i el 29 de novembre tindrem la Final del Campionat de Punts Lliures organitzat per la Unió de Colles Sardanistes. Flor de Fajol, per la seva banda, organitzarà el Concert de Santa Cecília del 21 de novembre i el Concurs individual de Sardana Revessa el febrer de 2026 amb la Cobla Ciutat de Girona, junt amb diverses activitats.
A més de les tradicionals ballades de sardanes, la programació també inclou activitats d’altres àmbits amb la voluntat de fer arribar aquesta dansa típica catalana a tota la ciutadania i a tots els àmbits.
Per això, l’11 d’abril Roger Mas i la Cobla de Sant Jordi oferiran un concert al Teatre Principal. El 10 de maig, El Til·ler organitza una xerrada divulgativa del món de la sardana a càrrec d’Anaïs Falcó acompanyada d’un taller. De juliol a setembre, es podrà visitar a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa l’exposició “La sardana als fons de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa”. La Biblioteca Marià Vayreda també se suma a la programació amb l’hora del conte del dilluns 6 d’octubre “A l’Aplec de les Onades, les sardines ballen sardanes” a càrrec de Dolors Arqué.
La cloenda de la Capitalitat de la Sardana es preveu pel 14 de març de 2026 amb la participació de la Cobla La Principal de la Bisbal i una programació especial.
La capital de la Sardana
Per segona vegada a la història, Olot és Capital de la Sardana. La ciutat té un gran llegat sardanista, amb tres entitats dedicades a la promoció d’aquesta tradició —l’Agrupació Sardanista d’Olot, l’Agrupació Sardanista de la Garrotxa i l’Associació Cultural i Sardanista Flor de Fajol—, i custodia el document més antic en què apareix la paraula sardana.
La programació d’Olot, Capital de la Sardana 2025 l’impulsa l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot amb la participació de les diferents entitats i associacions de la ciutat. La Confederació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra Ballet Popular són les entitats encarregades d’impulsar i organitzar la capitalitat de la Sardana, una iniciativa que va néixer el 2013.