El Ball de Bastons, 870 anys d'història
-
Reus, 46 a. Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya
-
Seu del I Congrés Internacional de Ball de Bastons
-
A Catalunya hi ha més de 100 colles de bastoners
La Cultura Popular catalana ha sigut sacsejada per la pandèmia al llarg d'un any i més, ja que les restriccions o impossibilitat d'assaig, ballades, exhibicions, etc., fins fa poc de dos mesos ha tingut a la gran majoria de colles de tot el nostre país amb poca activitat.
Ara, amb els plans de represa (PDF Plans de represa) del sector cultural marcats per al Procicat, totes les entitats ja han començat a realitzar o planificar de nou les activitats, trobades, presentacions, participacions a festa major i a poc a poc anirem normalitzant tot allò que Catalunya té com a base de la seva cultura.
El Congrés 2021
Una d'aquestes properes activitats ha sigut presentada a Reus, seu del que serà el 1r. Congrés Internacional de Ball de Bastons, previst per les dates 21, 22, 23 i 24 d'octubre de 2021, coincidint amb la quaranta-sisena Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya.
Aquesta trobada tindrà lloc a l'espai de la Fira i és organitzat per la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, l'Esbart Santa Llúcia i l'Orfeó Reusenc, en col·laboració amb Adifolk i l'Associació Sal-i-ou.
Fins ara hi ha confirmada la participació de dansaires de Portugal, Espanya, Andorra i França.
La Trobada Nacional 2021 a Reus, té prevista una participació d'un centenar de colles.
Els darrers anys la Trobada Nacional ha aglutinat unes 2000 persones del món bastoner entre participants i membres de l'organització. Típicament, ha estat celebrada en una sola jornada i ha consistit en un conjunt de cercaviles que han recorregut el municipi acollidor, seguides d'un sopar de les participants i una festa oberta a tots els públics.
El projecte 2021 que presentem, va més enllà, un esdeveniment que durarà quatre dies com a tal, però que tindrà una repercussió prèvia i posterior molt més duradora.
Història bastonera als Països Catalans
Tot queda entre els anys 1150 i 1151
Els folkloristes, estudiosos i balls de bastons catalans sempre havien pres com a primeres referències escrites les que daten del 1151, quan durant el banquet de les noces del comte Ramon Berenguer IV amb Peronella d'Aragó es va fer un ball de bastons.
Però Àngel Vallverdú, Daniel Vilarrúbias i Pau Plana desmenteixen aquesta primera referència en un article publicat al portal en línia festes.org. Els autors exposen que a partir de mitjan segle XX, gràcies a l'obra de Joan Amades, s'ha imposat la creença que la primera notícia escrita sobre els balls de bastons, els balls de diables i les danses i festes de moros i cristians es troba a les noces de Ramon Berenguer IV amb Peronella d'Aragó, l'any 1150.
No podrà ser contrastada llevat que aparegui un manuscrit que, probablement, faria uns dos-cents anys que és desaparegut.
La primera notícia als Països Catalans d'un ball de bastons es troba a Tortosa el 1558.
En els seus orígens era un ball només ballat per homes, però des dels anys seixanta la figura de la dona també és present, i actualment té ja una gran rellevància.
La Cultura Popular Catalana és nostre, gaudeix-la!
"LA CULTURA ÉS SEGURA"