Ara que comença un nou curs escolar i per tant educatiu...
-
Eugeni o Eugenio (nom artístic),
-
L’humor dels acudits, i
-
El concepte “Educació”.
Són interessants, pot ser fins i tot importants recordar-los. És per això que he pres la decisió de publicar aquest article que estic segur ens mourà des del marc de l`humor, a certs significats educatius.
Qui era Eugenio?
Eugeni Jofra i Bafalluy, conegut pel seu nom artístic Eugenio, va ser un popular humorista català que es va fer famós arreu d'Espanya arran de nombroses presentacions al Sausalito, pub que tenia a Barcelona i a les aparicions televisades i gravacions dels anys 80 i 90.
Junt amb Conchita, la seva parella, va ser part de la presentació al Festival d'Eurovisió 1970. L’humorista més surrealista i peculiar, va debutar al Pub Km, al carrer d’Alcolea, de Sants els anys 70.
Va saber recollir l'humor, però també les anècdotes i els passatges vitals de qui va revolucionar la manera d'explicar els acudits, que fins aquell moment eren mal anomenats “chistes”.
Amb una vida bastant complicada, va morir el 2001, ara fa vint anys.
Que és l’educació?
L'educació és el procés pel qual la societat transmet coneixements, perícies, aptituds i valors als infants i adults. És qualsevol acte o experiència que té un efecte formatiu en la ment, el caràcter o la capacitat física d'un individu.
S'ha de distingir entre l'educació informal (en la família, al carrer, en la comunitat, l'aprenentatge per imitació, l'autoaprenentatge) i l'educació formal (en escoles i altres institucions dedicades a la formació).
En totes les seves formes és una part essencial del procés de socialització, que dóna eines i coneixements per viure en la societat.
L'educació formal es divideix en una sèrie d'etapes conegudes al sistema català com educació infantil, educació primària, educació secundària obligatòria, seguit per formacions superiors, professionals, postgraus i l'educació permanent per adults.
El dret a l'educació és un dret humà fonamental reconegut per la Declaració Universal dels Drets Humans a l'article 26: "Tota persona té dret a l'educació".
L’acudit d’Eugenio
Ara, si arribem a tres minuts de pantalla per tal d’entre aquest acudit i riure uns minuts…
Aquest acudit serveix com a pocs per a exemplificar l'estratègia d'anar introduint la informació amb comptagotes quan pensem que el destinatari, o l'audiència, no estan preparats per a assumir-la de cop; o pitjor encara, quan no convé que la coneguin en profunditat per a evitar reaccions indesitjades. D'aquesta manera, com en l'acudit, es prepara psicològicament a l'audiència de manera progressiva evitant la histèria i controlant de pas les conductes o respostes derivades d'aquesta.
La frase de Manuel Vicent, escriptor i articulista valencià i aplica com a punt final: