Antoni Gaudí és l'arquitecte català i figura universal.....
-
Neix a Reus el 1852 – Mor a Barcelona el 1926
-
La torre de la Mare de Déu fins a 138 metros d'alçada
-
Estel de 12 puntes de vidre texturitzat i estructura d'acer inoxidable
-
Te 7,5 m de diàmetre i 5.500 kg de pes.
Avui 8 de desembre, l'estel dalt de la torre de la Mare de Déu s'il·luminà per primer cop a 138 metros d'alçada a la Sagrada Família, un repte històric de gairebé 140 anys, des que Antoni Gaudí va fer el disseny d'aquesta obra que seguirà endavant fins a la seva conclusió, que uns projecten al voltant de deu anys més i d'altres preveuen molt més enllà......
L'estel de dotze puntes que corona el cim des d'avui és el més proper al cel del monument que han seguit centenars de persones en viu i centenars de milers per televisió, que han vist culminar la primera de les sis torres centrals, que marca poques distàncies amb els edificis que dominen l'skyline de Barcelona, com la torre Glòries, de 144 metres, l'hotel Arts i la torre Mapfre, de 154 metres.
El següent desafiament de la Sagrada Família serà acabar la torre de Jesús, que ha d'arribar fins als 172,5 metres, tal com ho va deixar establert el seu pensador Antoni Gaudí, que no volia que l'obra de l'home superés la de la natura (es referia a la muntanya de Montjuïc que té 177,72 metros sobre el nivell de mar).
Al voltant de les curiositats d'aquest estel, hem de dir que té un diàmetre de 7,5 metros i pesa 5,5 tones. Està feta de vidre texturitzat, amb una estructura d'acer inoxidable, preparada per suportar les inclemències del temps, incloent-hi la caiguda d'un llamp, que ha estat sotmès a proves de resistència, d'impactes d'objectes. Se sosté sobre tres de les dotze puntes, aspecte quasi invisibles des del carrer, de manera que de fosc farà l'efecte d'ingràvida, com si estigués suspesa al cel.
No hi ha dubtes que a Gaudí li agradava molt la geometria, i com es veu a la fotografia del seu estudi d'arquitecte (1917), tenia penjades diversos poliedres estrellats, fet que va portar a la decisió per coronar la torre de la Mare de Déu amb aquest estel.
Breus d'Antoni Gaudí (1852-1926)
Va néixer a Reus el 25 de juny del 1852. És una de les figures més universals de la cultura catalana i de l'arquitectura internacional, va dedicar molts anys al projecte del temple de la Sagrada Família.
Va ser un avançat al seu temps, segurament únic. Home de fe, gran observador de la natura i arquitecte genial, Antoni Gaudí s'ha convertit en una figura universal de l'arquitectura moderna. La seva aportació a aquesta disciplina va comportar un trencament dels esquemes establerts. Amb uns sistemes constructius i estructurals inèdits, va definir una metodologia pròpia única i sense precedent, i un estil propi carregat de simbologia i amb una cura màxima pel detall que es manifesta en el seu amor pels oficis artesans.
Gaudí seguia un mètode basat en la tècnica d'assaig i error, per la qual cosa donava molta importància a les maquetes, fins i tot més que als plànols. Solia instal·lar el seu taller al costat de les obres i allà experimentava amb models a escala, amb les formes i amb les estructures que posteriorment aplicava a les construccions. I així ho va fer a la Sagrada Família, on els arquitectes que han continuat les obres segueixen aplicant aquest mètode, avui dia assistits per les noves tecnologies.
Un cop va obtenir el títol d'arquitecte el 1878, Gaudí va començar a treballar en obres menors i ben aviat es va convertir en un dels arquitectes més sol·licitats i va començar a executar obres de major envergadura. A banda de la Sagrada Família, el projecte més important de la seva vida, Antoni Gaudí ha deixat a Barcelona altres obres singulars, com ara el Parc Güell, la Casa Vicens, la Casa Batlló, la Casa Milà, la Casa Calvet, la Torre Bellesguard o el Col·legi de les Teresianes, a més dels pavellons de la finca Güell. Per altra banda, Gaudí també és l'arquitecte d'altres obres a Catalunya, com ara la nau de la Cooperativa Obrera Mataronense (Mataró) o la cripta de la Colònia Güell (Santa Coloma de Cervelló) i Espanya, com ara El Capricho (Comillas, Cantàbria) o el palau episcopal d'Astorga i la Casa Botines (Castella i Lleó).
En efecte, la seva obra és reconeguda a tot el món, i el seu llegat, tot i el pas dels anys, continua més viu que mai.
A Gaudí li va ser encarregada l'obra de la Sagrada Família quan tenia tot just 31 anys, i els darrers 12 anys de la seva vida va viure completament lliurat a la seva gran vocació: servir Déu a través de l'arquitectura. Va morir a Barcelona el 10 de juny del 1926.