"Ara i sempre, l'escola en català"
Somescola va néixer fa sis anys amb l'objectiu de coordinar totes aquelles persones i entitats que es comprometen a actuar de manera activa en suport del model educatiu català, que contribueix a construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure, i que no separi els infants i joves per la seva llengua d'origen.
Les entitats que avui formen Somescola, representen duna àmplia pluralitat d'actors i de sensibilitats del món educatiu, social i cultural de Catalunya, creien necessari reforçar el treball conjunt per a consolidar, protegir i millorar el model educatiu català, patrimoni de la nostra societat, i garantia per al futur i la igualtat d'oportunitats dels infants i joves i per a la cohesió social del país.
-
Una crida a protegir el català a les aules i blindar-lo mitjançant el Pacte Nacional per la Llengua.
-
Reclamen que es consolidi el model davant "l'escarni" que suposa la sentència judicial del 25%.
-
La crida te una resposta multitudinària davant dels atacs a la immersió lingüística i el model d'escola en català després de les últimes sentències judicials. Amb el lema "Ara i sempre, l'escola en català",
Aquest dissabte 18 de desembre, milers de ciutadans han sortit al carrer per defensar el model d'immersió lingüística. Unes 35.000 persones es van afegir a la crida segons estimacions de la Guàrdia Urbana de Barcelona.
Somescola, que aplega una cinquantena d'entitats, que han animat a la mobilització arran de la imposició d'un 25% de classes en castellà en determinats centres on ho han demanat algunes famílies.
L'acte es va convertir en una marea verda entre la comunitat educativa i el sobiranisme civil i polític per deixar clar que "el català no es toca" i exigir a l'Estat espanyol que respecti el model d'immersió a les aules.
Els representants de les entitats i els sindicats van ser a primera línia de la manifestació, que va avançar lentament des de la plaça de Tetuan fins a l'Arc de Triomf. En segon terme, hi anaven els grups polítics, entre els quals hi havia el president Pere Aragonès, acompanyat de representants d'ERC, de Junts per Catalunya, de la CUP i dels comuns. No hi va ser el PSC, que es va desmarcar de l'acte.
En un ambient reivindicatiu, els manifestants cridaven consignes com ara "Immersió al 100% és la sentència que volem" i la més repetida, "Ara i sempre, l'escola en català", enmig d'una estesa de cartolines verdes en forma de mà repartides per Somescola.
Entre els concentrats, hi havia els pares i alumnes de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, on el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha imposat un 25% de classes en castellà a un grup de P5.
Les famílies rebien l'escalf dels ciutadans, que els donaven ànims, mentre que des de l'AFA lamentaven un cop més que els toqui assumir "l'embat i els enfrontaments polítics" quan el que importa és el projecte educatiu. Al seu darrere, una comitiva d'autoritats locals i veïns també els va acompanyar durant tot el recorregut.
Un escarni al model educatiu
La manifestació es va tancar amb la lectura del manifest de Somescola, en què es va considerar "un escarni" per als professionals de l'educació que un jutge "determini de manera arbitrària el nombre d'hores que necessita un alumne per aprendre una llengua". "L'escola en català és fruit d'un gran consens social i facilita la cohesió i la igualtat d'oportunitats", hi afegien des de Somescola, i a la vegada instaven les institucions a "blindar el consens de país" mitjançant el Pacte Nacional per la Llengua en un moment "crític".
L'acte es va tancar amb les actuacions musicals de Joan Dausà, Suu i Meritxell Neddermann, entre d'altres.
Les frases de la Diada
Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya "L'ofensiva del nacionalisme espanyol vol utilitzar les escoles per esgarrapar quatre vots fora de Catalunya"
Laura Borràs, presidenta del Parlament de Catalunya "S'ha de plantar cara a una nova intromissió del poder judicial contra un model d'èxit que genera cohesió".
Jordi Cuixart, president d'Òmnium "S'ha de plantar cara a una nova intromissió del poder judicial contra un model d'èxit que genera cohesió".
Iolanda Segura, portaveu de Ustec "És un embat dels tribunals. Demanem fermesa i valentia perquè no s'acatin aquestes sentències".
Pilar Gargallo, de la Federació Moviments de Renovació Pedagògica "No estem separant infants per motius de llengua. Necessitem consens i treure la política de les aules".