Concert Extraordinari al Vendrell.....
-
El divendres 25 de març 2022 a les nou del vespre
-
En l’emblemàtic Teatre Àngel Guimerà
-
Amb el Cor Català i el Cor Zóngora
L’Orfeó Català des de la temporada 2012-2013, du a terme el Projecte Xarxa Coral, encaminat a crear vincles i fomentar una relació estreta i fluida amb altres cors de Catalunya, hereus de la tradició coral al nostre país.
Un dels cors convidats a cantar a l’emblemàtic Palau de la Música ha estat el Cor Zóngora que aquest any celebra els seus 25 anys de vida i que el passat octubre va participar en un concert al Palau de la Música.
En aquesta ocasió és l’Orfeó Català es desplaça fins al Vendrell per oferir-nos un concert amb obres de Pau Casals, Albert Guinovart i Josep Ollé, entre d’altres. Més informació al web: www.temporada.cat i tel.: 689 26 97 67.
El Cor Català
"L’Orfeó és un cor extremadament rellevant en la història de Catalunya. No conec cap altre cor que s’aferri tant en la consciència local i nacional. Després hi ha la fascinant història de repertori, a nivell local, regional i internacional i que nosaltres continuarem ampliant. Només cal pensar en tots els nostres avantpassats que van apostar-hi perquè nosaltres en poguéssim gaudir actualment, i ara és la nostra feina fer tot el possible per crear un futur vibrant!." Simon Halsey, director artístic dels cors de l'Orfeó Català.
L'Orfeó Català és un cor de format simfònic. La seva activitat concertística alterna la interpretació de repertoris vocals-orquestrals i programes de música coral amb una presència destacada de la música tradicional i d'autor català.
L'alt nivell de preparació vocal i musical dels seus components –els quals, malgrat no dedicar-s'hi professionalment, realitzen estudis de cant– fan de l'Orfeó Català un instrument idoni per a la interpretació de la literatura coral composta des del segle XVIII fins als nostres dies.
Les grans qualitats artístiques del cor el duen a col·laborar regularment amb les principals orquestres catalanes i de l'Estat espanyol, i també amb diverses formacions orquestrals europees i d'altres parts del món amb les quals fa gires de concerts.
És un dels cors amateurs de referència del país. Amb més de 125 anys d’història, va ser fundat el 1891 per Lluís Millet i Amadeu Vives per difondre el repertori coral català i universal amb la màxima excel·lència artística. Al llarg de la seva història, el cor ha estat dirigit per Lluís Millet i Pagès (1891-1941), Francesc Pujol i Pons (1941-1945), Lluís Maria Millet i Millet (1945-1977), Lluís Millet i Loras (1977-1981), Simon Johnson (1981-1983 i 1985-1988), Salvador Mas (1983-1985), Jordi Casas Bayer (1988-1998), Josep Vila i Casañas (1998-2015) i Simon Halsey (2015). Actualment, Simon Halsey n’és el director artístic, Pablo Larraz el director principal i Pau Casan el pianista. Té la seu al Palau de la Música Catalana, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.
L’Orfeó Català ha interpretat les obres més representatives del repertori coral i ha protagonitzant primeres audicions al nostre país d’obres importants, com la Missa en Si menor de Bach o Les estacions de Haydn. Ha estat dirigit per primeres batutes internacionals: R. Strauss, C. Saint-Saëns, P. Casals, Z. Mehta, F. Brüggen, M. Rostropóvitx, Ch. Dutoit, L. Maazel, D. Barenboim, S. Rattle i G. Dudamel, entre d’altres. Els darrers anys ha debutat a la Konzerthaus de Viena i a la Sala Gulbenkian de Lisboa, ha protagonitzat una gira per Itàlia amb la Mahler Chamber Orchestra, dirigits per D. Gatti, i ha actuat a Londres en dues ocasions, el 2015 al Royal Festival Hall de Londres i el 2017 al Royal Albert Hall debutant als Proms. L’octubre del 2017 va protagonitzar al Palau l’estrena europea de Considering Matthew Shepard de Craig Hella Johnson, sota la direcció de Simon Halsey.
Juntament amb els cors de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, va protagonitzar al Grec Festival de Barcelona 2018 l’estrena a l’Estat espanyol de l’òpera participativa El monstre al laberint de Jonathan Dove (música) i Alasdair Middleton (llibret), en versió catalana de Marc Rosich, sota la direcció de Simon Halsey, en una producció del Grec Festival i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.
Un dels compromisos internacionals més importants de l’Orfeó Català va ser la gira per la Xina, l’octubre del 2018, convidat pel Shanghai International Art Festival, en què oferí quatre concerts a tres ciutats del país asiàtic, així com la gira recent amb Gustavo Dudamel i la Filharmònica de Munic, al costat del Cor Cambra del Palau, tot actuant al Palau de la Música Catalana, Madrid, Palma i Munic (juny-juliol del 2019) amb la Segona Simfonia de Mahler. Al costat del Cor Jove de l’Orfeó Català va actuar per segona vegada als Proms de Londres (agost del 2019), amb el London Symphony Chorus i la London Symphony Orchestra, dirigits per Sir Simon Rattle, per interpretar l’oratori Belshazzar’s feast de William Walton.
El Cor Zóngora
És un cor format exclusivament per veus femenines: el Cor Zóngora, que dirigeix Montserrat Meneses i que en els darrers anys s'ha fet un lloc destacat en el món del cant coral.
El Cor Zóngora va néixer l'any 1996 al si de l'Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC) i està format per una trentena de noies, la majoria estudiants de l'escola, que treballen per aconseguir una acurada emissió vocal i per oferir una interpretació fidel i rigorosa de tota mena de repertoris, des de música antiga fins a contemporània. Sota la direcció de la seva fundadora, Montserrat Meneses, han pogut treballar i actuar amb músics tan diversos com Josep Vila, Josep Prats o la directora de cors Theodora Pavlovitch. El seu repertori és ampli, però principalment se centra en la cançó popular i obres d'autors del segle XIX i XX. Entre les seves actuacions més importants destaquen la interpretació del Pessebre de Pau Casals, i la participació en Galopant vers la pau, un espectacle músicopoètic dirigit per Gerard Toldrà. El setembre del 1998 va intervenir en l'enregistrament del CD Àngel, amb música de Carlota Baldrís. El 2005 va actuar com a cor convidat al Certamen de Música Religiosa de Caravaca de la Cruz (Múrcia), i el 2006 va ser escollit cor convidat a la Setmana Cantant Internacional de Tarragona.
També el 2006, va participar, juntament amb el Quartet de trompes de l'OBC, al Festival de tardor que cada any organitza l'Auditori Pau Casals del Vendrell. Guardonat amb el premi Cohí Grau per la seva trajectòria musical, l'any 2007 va actuar a Munic. El 2008, dins el marc del Festival de Jazz del Vendrell, va compartir cartell amb el prestigiós saxofonista de jazz Dick Oatts. Juntament amb Adrià Grandia a la viola de roda i Pere Olivé a la percussió, el cor va fer una reinterpretació del Llibre Vermell de Montserrat, que va portar amb gran èxit a diferents escenaris de Catalunya. Aquest mateix curs ha interpretat l'obra Stabat Mater de Pergolesi amb l'Orquestra Càmera Musicae en diversos escenaris de les comarques tarragonines sota la direcció de Tomàs Grau.
Xavier Pagès actua regularment com a director en diversos festivals i auditoris de Catalunya, com L'Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana, el Grec Festival de Barcelona, el Festival Castell de Peralada o el Festival Internacional de Música Pau Casals, entre d'altres.
Cal destacar les col·laboracions amb formacions internacionals com l'Orchestre de Catalogne (França), l'Orquestra Filharmònica de Bacau (Romania) o la Thüringen Philharmonie (Alemanya), i nacionals com l'Orquestra de Cambra Terrassa 48, l'Orquestra Berguedà, o la Camerata Clàssica dels Pirineus Catalans. El 2005, va ser escollit director assistent de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. El 2008 va dirigir l'Orquestra Filharmònica de Mendoza (Argentina), i el 2009 l'Orquestra Simfònica Sinaloa de les Arts (Mèxic). Del 2004 al 2010 ha estat director titular de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. La temporada vinent ha estat convidat a dirigir l'Orquestra Ciutat de Granada (Espanya).