La Humanitat i les Creences.....

  • Cosmovisió 

  • Divinitats 

  • Més de 4.200 religions 

  • Diverses pràctiques

La Religió sol definir-se com un sistema cultural de determinats comportaments i pràctiques, cosmovisions, ètiques, textos, llocs sagrats, profecies o organitzacions que relacionen la humanitat amb elements sobrenaturals, transcendentals o espirituals.

Segons algunes estimacions, hi ha actualment, al voltant de 4200 religions vives al món i un altre grup innombrable d'extintes.
El Món de les Religions - mapa
Encara que no existeix un consens acadèmic sobre què constitueix exactament una religió, Bernard Lonergan s'aproxima a la religió com “un conjunt d'experiències, significats, conviccions, creences i expressions d'un grup, a través de les quals els seus participants responen a les dialèctiques d’autotranscendència i relació amb la divinitat”.

Moltes religions poden haver organitzat comportaments, clergat, una definició del que constitueix l'adhesió o pertinença, llocs sants i escriptures. La pràctica d'una religió pot incloure diverses manifestacions com rituals, sermons, commemoració o veneració (a una deïtat, déus o deesses), sacrificis, festivals, festins, trànsit, iniciacions, oficis funeraris, oficis matrimonials, meditació, pregària, música, art , dansa, servei comunitari o altres aspectes de la cultura humana.

Moltes religions tenen narratives, símbols i històries sagrades que volen explicar el sentit de la vida o explicar l'origen de la vida o l'univers.

A partir de les creences sobre el cosmos i la naturalesa humana, les persones poden derivar una moral, ètica o lleis religioses o un estil de vida.

Vols conèixer una mica més de les diverses religions?

El Món de les Religions

• Bahaisme: fundat per Bahá'u'lláh (1817-1892), considerat pels seus creients com el promès de totes les religions. El seu ensenyament central és la unitat de la humanitat.
• Budisme: fundat per Buda al segle V aC. Actualment estesa per tot el món a excepció de la majoria dels països africans.
- Majaiana: moviment de reforma sorgit al segle I. És el més nombrós actualment. Assentat originalment a la Xina, Japó i el Sud-est asiàtic.
- Theravada: branca més antiga del budisme sorgida al voltant de la primera compilació budista escrita. Assentat originalment a l'Índia i el Sud-est asiàtic
- Vashraiana: part del mahayana però definit pròpiament per la seva influència del tantrisme hinduista. Assentat originalment a la regió dels Himàlaies, Kalmukia, Japó i Mongòlia.
• Confucianisme: sistema ètic i moral que regeix la societat xinesa. No és pròpiament una religió, si bé aquesta denominació és discutida.
• Cristianisme: centrat en la figura de Jesús de Natzaret (segle I) i segueix els ensenyaments de la Bíblia. Present a gairebé tot el món, excepte el nord d'Àfrica i gran part d'Àsia (present a Rússia, antics països soviètics asiàtics i les Filipines).
- Església catòlica: església provinent del cristianisme a l'Europa Occidental.
* Amèrica: principalment a Amèrica Llatina i Canadà.
* Bona part d'Europa: sud-occidental, a més d'Hongria, Irlanda, Croàcia, Eslovàquia, Polònia i Lituània.
* Àsia: Filipines, Timor, Corea del Sud i Líban.
* Àfrica: Uganda, Burundi, Cap Verd, Angola, República del Congo, República Democràtica del Congo, Gabon, Camerun, Rwanda, Seychelles, Sao Tomé i Príncep i Guinea Equatorial.
* Oceania: Illes Marianes, Kiribati i Palaos.
- Església veterocatòlica: originada dins de l'Església catòlica, se'n va separar en rebutjar el dogma de la infal·libilitat papal (promulgat el 1870 pel papa Pius IX).
- Església copta: església provinent del cristianisme a Àfrica. El seu origen rau al Patriarcat d'Alexandria, que es va separar de la resta del cristianisme l'any 457. Es tracta dels cristians nadius d'Egipte (coptes), de teologia no calcedoniana. Principalment a Egipte, Etiòpia i Eritrea.
- Església ortodoxa: església provinent del cristianisme a Europa Oriental i Àsia Menor. És present principalment a Rússia, Grècia i bona part de l'Europa de l'Est (excepte Albània, Croàcia, Hongria, Eslovàquia i Polònia), a més de Geòrgia, Kazakhstan i Xipre a Àsia. Actualment, s'ha expandit arreu del món, principalment gràcies a emigrants d'aquests territoris.
- Mormonisme: fundat el 1830 per Joseph Smith. El seu nom oficial és: «L'Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies».
- Església anglicana: sorgida per l'escissió creada per Enric VIII (1491-1547) de l'Església catòlica. Reclama també la seva catolicitat i es considera i com una «via mitjana» entre catolicisme i protestantisme. És la religió predominant a Anglaterra, Nigèria i Austràlia.
- Església Episcopal: derivada de l'Església anglicana i amb presència als Estats Units.
- Protestantisme: conjunt d'esglésies cristianes aparegudes des del segle XVI després de la reforma de Martí Luter i escindides de l’Església Catòlica. Actualment és la religió majoritària al nord d'Europa. Estats Units, Bahames, Antiga i Barbuda, Jamaica, Barbados i Sant Vicent i les Grenadines a Amèrica. Nigèria, Lesoto, Botswana, Namíbia, Kenya, Suazilàndia i Sud-àfrica a Àfrica. Austràlia, Nova Zelanda, Fidji, Micronèsia, Papua Nova Guinea, Tonga i Tuvalu a Oceania.
- Luteranisme: fundat per Martin Luther (1483-1546) rebutjant l'autoritat del papa catòlic. És la religió predominant a Alemanya, Suècia, Finlàndia, Noruega, Estònia, Dinamarca, Letònia i Islàndia.
- Calvinistes: professen la doctrina de Joan Calví (1509-1564). Actualment, agrupa nombroses esglésies protestants reformades de Suïssa, França, Països Baixos, Austràlia i els Estats Units Predominen a Escòcia.
- Baptista: sorgida al segle XVII des del protestantisme.
- Metodisme: moviment sorgit des del protestantisme a la Gran Bretanya, al segle XVIII. Estès pels Estats Units.
- Pentecostalisme: moviment impulsat el 1901 per Charles Fox Parham, predicador metodista dels Estats Units.
- Quaquers: moviment protestant fundat al segle XVII a Anglaterra, rebutja la jerarquització del protestantisme i se centra en la «llum interior» o espurna divina en cada ésser humà.
- Unitaris: neix a partir del pensament desenvolupat principalment per Miguel Servet i Fausto Socino al segle XVI, nega la Santíssima Trinitat i afirma l'ús de la raó en la religió.
- Universalistes: sorgeix del metodisme anglès encara que arrela principalment als Estats Units, afirma la salvació universal i la inexistència de l'infern.
- Església Unificada de Crist: formada el 1957, agrupa esglésies reformades, evangèliques i congregacionals dels Estats Units.
- Esglésies adventistes o derivades de l'adventisme: família d'esglésies de caràcter conservador o literalista, la majoria originades als Estats Units, que esperen un retorn imminent de Crist.
- Davidians: fundada al segle XX.
- Cristadèlfians: fundada el 1844, són evangèlics de teologia unitarista.
- Conferència General de Déu: fundada el 1921.
- Església Adventista del Setè Dia: fundada el 1863.
- Església de Déu i els Sants de Crist: fundada el 1896.
- Adventistes del Setè Dia: fundada el 1845.
- Testimonis de Jehovà: fundada per Charles Taze Russell el 1870 i coneguts com «els estudiants de la Bíblia» fins al 1931. Presents a 236 països.
• Espiritisme: fundat a França el 1857. Basat en els llibres de l'escriptor francès Allan Kardec.
• Hel·lenisme: religió de l'Antiga Grècia, amb origen al voltant de l'any 3500 aC, 38 és una de les religions més antigues. Des d'abril del 2017 és legal i oficialment reconeguda per Grècia. Consisteix en un sistema politeista (creença de múltiples déus), basada en el conjunt de teologia i mitologia grega, sent la Teogonia (700 aC) un dels llibres on se n'ha plasmat una part. El seu culte s'estén a Europa i Amèrica.
• Hinduisme: originada a l'Índia. Agrupa diferents creences al voltant de les Escriptures hinduistes (aprox. de fins de l'I mil·lenni aC).
- Advaita Vedanta: basada en la doctrina vedanta i el prasthana trayi (tres textos canònics de les doctrines hinduistes).
- Krisnaisme: se centra en el déu Krisná.
- Shivaisme: se centra en el déu Shivá; els seus seguidors es diuen shivaistes. El text més antic és del segle V aC aprox.
- Visnuisme: se centra en el déu Visnú.
• Indígenes: religions practicades per grups i societats tribals i clàniques de tot el món. Tribals d'Àfrica, Amèrica, Àsia, Oceania i Europa: lapons, esquimals, aborígens, maoris, shinto japonesos, són de caràcter màgic, xamànic i animista.
- Africanes: agrupen multitud de creences transmeses oralment.
* Yoruba (yorubà): se'n deriven multitud de sincretismes a tota Amèrica.
* Vudú: originada a l'Àfrica Occidental i assentada al Carib i sud dels Estats Units.
* Santeria: originada des d'un sincretisme entre l'animisme i les creences cristianes.
* Candomblé: d'origen totèmic, és un sincretisme de religions afrobrasileres.
* Kimbanda: originada al Brasil pel sincretisme del cristianisme amb religions africanes i creences cristianes.
* Umbanda: originada des d'un sincretisme entre candomblé, el kardecisme espiritualista i les creences cristianes.
* Animisme.
- Americanes: realitzen un culte a la natura i poden utilitzar plantes i elements psicoactius com el peiot.
* Andines: recullen elements de la mitologia incaica i d'altres antigues, realitzant un sincretisme xamanista.
* Mexicanes: recullen elements de la mitologia asteca i maia realitzant un sincretisme xamanista.
- Asiàtiques: que inclouen els cultes animistes i xamànics de:
* Bön: religió tradicional del Tibet.
* Xamanisme: estès per tota Àsia en poblacions tribals.
* Chondogyo: de Corea.
* La religió tradicional xinesa.
- Australianes: practicades pels aborígens d'Austràlia, solen fer servir la interpretació de somnis.
- Bruixeria.
- Xamanisme.
- Fetitxisme.
- Totemisme.
• Islam: basat en els ensenyaments de l'Alcorà, escrit pel profeta Mahoma a principis del segle VII.
- Sunisme: a diferència dels xiïtes, els sunnites accepten el califat d'Abu Bakr (573-634). És la branca més gran de l'islamisme.
- Chiisme: segueixen l'Ahl al-Bayt o autoritat dels descendents de Mahoma. Va ser establerta pels descendents de Mahoma. És la segona afiliació més gran a l'islamisme, després del sunisme.
- Sufisme: el sufisme no és pròpiament una branca de l'islamisme, sinó una tradició mística que apareix tant amb seguidors xiïtes com sunnites.
• Jainisme: veure yainisme.
• Judaisme: basat en els ensenyaments de la Torà (l'actual Antic testament) i el Talmud. Principalment a Israel, però després de la diàspora estan estesos al món.
- Conservador: anomenat maserti. Assenyalen la importància del moviment sionista en el judaisme.
- Ortodox: anomenat haredi. És la línia teològica més conservadora del judaisme.
- Reformista: línia reformista i liberal dins del judaisme
- Secular: el judaisme secular és aquell que es veu independent d'organitzacions.
- Caraisme
• Mandeisme: una religió molt antiga que sembla ser descendent de l'antic gnosticisme i rendeix culte a Joan Baptista. Probablement són els esmentats a l'Alcorà. Compte amb 38.000 seguidors, gairebé tots a l'Iraq.
• Neopaganisme: es refereix a tots els moviments religiosos que reconstrueixen antigues creences del paganisme, principalment de l'europeu. Les seves principals branques són:
- Asatrú: neopaganisme fonamentat en les creences dels antics pobles nòrdics i germànics.
- Celtisme: neopaganisme cèltic.
- Dievturība: neopaganisme bàltic a Letònia.
- Etenisme: neopaganisme germà.
- Kemetisme: neopaganisme egipci. Nova secta neopagà d'afroamericans, fan ús del terme als Estats Units. Algunes d'aquestes sectes tenen caràcter destructiu.34 Kemet vol dir 'negre' predicant així diversos graus de supremacia negra.
- Neodruïdisme: neopaganisme druida.
- Orfisme: neopaganisme grec que centra el seu culte en la vida d'Orfeu i en les deïtats ctòniques, com Nix, Erebo, i Persèfone.
- Pitagorisme: neopaganisme grec que segueix els ensenyaments de Pitàgores.
- Romuva: neopaganisme bàltic a Lituània.
- Streghería: 'bruixeria' ritual italiana (strega significa 'bruixa').
- Wicca: religió neopagana que reprèn les tradicions de l'antiga religió de la bruixeria.
• Noajisme: El seu concepte matriu prové del Talmud i la Torà, principalment es dediquen a observar les 7 lleis universals.
• Paròdies religioses: religions que es formen normalment per impulsar una agenda política, artística o social i que busquen paroditzar les religions tradicionals o aprofitar l'estatus de religió per donar un missatge polític o accedir a algun portell legal.
- Discordianisme
- Dudeism , religió paròdica que gira al voltant del personatge principal de la pel·lícula El Gran Lebowski.
- Jediisme , religió paròdica basada en la Força de la saga Star Wars.
- Kopimisme: és una religió missionera moderna, fundada a Suècia l'any 2011 i oficialment estesa a molts països, que té com a dogma copiar, difondre i discutir sobre tot el coneixement, informació i totes les creacions humanes és sagrat i cap individu, grup o govern té la potestat d impedir aquests actes.
- Pastafarisme: religió paròdica creada per ridiculitzar el creacionisme cristià.
- Unicorn rosa invisible
• Rastafarisme: branca sorgida de l'Església Copta que considera Haile Selassie (emperador d'Etiòpia) un enviat de Déu per a l'alliberament d'Àfrica.
• Satanisme: creences religioses associades amb l'admiració, veneració o culte a Satanàs ja sigui com una deïtat real (satanisme teista), o com un «principi vital precristià» o un símbol de valors desitjables abordat fins i tot des d'una perspectiva atea.3940
- Església de Satan: fundada per Anton Szandor LaVey el 1966, i les seves creences estan basades en la Bíblia satànica, escrita per ell mateix, utilitza la figura de Satanàs com un personatge simbòlic.
- Temple de Set, escissió de l'Església de Satanàs creada per Michael Aquino, però a diferència del satanisme laveià sí que creu en l'existència de Satanàs o Set com un ens real.
- Primera Església Satánica , fundada per la filla de LaVey, Karla LaVey seguint els ensenyaments ateistes del seu pare.
- Temple Satánico , amb seu a Salem, Massachusetts basat en la filosofia atea laveyana però més a l'esquerra políticament.
• Shinto: religió nativa de Japó, a l'origen xamànica i animista. És seguida per molts japonesos.
• Sijisme: fundada per Gurú Nanak al segle XV a la regió del Panyab (Índia).
• Samaritanisme: una branca dissident del judaisme, molt antiga, amb seu a Samaria (Israel), que és pretalmúdica i de fet no reconeix el Talmud.
• Taoisme: conjunt d'ensenyaments filosòfics i religiosos originats a la Xina a partir de Lao-Tse (Laozi) al segle VI aC.
• Yazidisme: una religió autòctona del Kurdistan d'influències islàmiques i zoroàstriques seguida per uns 200.000 kurds. Professen culte als àngels i arcàngels de les religions abrahàmiques, donant-los una explicació pròpia.
• Yainisme: fundat a l'Índia al segle VI aC. per Majavira.
• Zoroastrisme: d'orígens incerts, apareix com a religió al voltant del segle V aC. Els seus ensenyaments es basen en el profeta i poeta Zoroastre de l'antic Imperi persa.

Imatge-portada: William-farlow-IevaZPwq0mw-unsplash
Fonts i gràfics: Redacció/ wikipedia