L’Antàrtida és l’objectiu....
-
El tresor és els 300.000 meteorits
-
Conèixer l’origen de la Terra
-
Una investigació sota el gel
-
Des de l'algoritme d'aprenentatge automàtic
Un mapa del tresor de meteorits per a l'Antàrtida és el resultat dels Investigadors holandesos i belgues que han fet servir l'aprenentatge automàtic per crear-lo i descobrir els 300.000 meteorits que creuen hi ha a l'Antàrtida.
Els meteorits provenen de l'espai exterior i es troben a la superfície de la Terra com a material pedregós. I contenen informació crucial sobre la formació i l'evolució del nostre sistema solar, que al seu torn és important per a la investigació sobre l'origen del nostre planeta i de la vida a la Terra.
Es calcula que queden més de 300.000 meteorits a la superfície de la capa de gel, amb un potencial científic enorme, però fins ara ha estat difícil de descobrir. "Hem descobert diverses zones riques en meteorits que no s'han visitat mai i que estan relativament a prop de les estacions d'investigació", a dit Stef Lhermitte, que va participar en la investigació juntament amb David Tax de TU Delft.
El vuitanta per cent
L'especial de la investigació és que aquest "mapa del tresor" es va crear mitjançant la intel·ligència artificial.
Els investigadors han combinat diferents tipus d'observacions en un algorisme d'aprenentatge automàtic i d'aquesta manera han pogut identificar zones on és probable que es trobin meteorits. "A través de les nostres anàlisis, vam aprendre que les observacions per satèl·lit de temperatura, velocitat del flux de gel, superfície i geometria són bons predictors per a la ubicació de les regions riques en meteorits", són les expressions de Veronica Tollenaar, que va participar en la investigació com a estudiant de màster a TU Delft. i estudiant de doctorat a la Université libre de Bruxelles (ULB). Esperem que el "mapa del tresor" sigui un 80 per cent precís.
Aprenentatge automàtic
L'algoritme d'aprenentatge automàtic superposa les diferents observacions de satèl·lit i detecta interaccions entre les dades, la qual cosa és important per predir la presència de meteorits. Tollenaar: "L'Antàrtida és molt remota i moltes zones no han estat mai visitades per humans. A més, els informes sobre l'èxit de missions anteriors de meteorits sovint són poc clars i poc detallats. Per evitar aquest problema, ens hem basat en un aprenentatge positiu i sense etiquetar", un camp emergent en l'aprenentatge automàtic, el que significa que l'algoritme de cerca es programarà per incloure observacions de meteorits trobats anteriorment (positius) així com zones sense etiquetar.
El 'mapa del tresor' és accessible per a tothom
Si vols conèixer-lo pot anar a la web: www.wheretocatchafallingstar.science .
Aquest lloc web interactiu il·lustra la recerca: https://tudelft.pageflow.io/meteorite .
Segons Harry Zekollari, que va supervisar la investigació a TU Delft i ULB i actualment és un científic postdoctoral a l'ETH Zurich, el factor humà juga un paper important en les expedicions actuals de meteorits: "Aquestes missions requereixen grans inversions logístiques i financeres, i creiem que el nostre nou mapa sens dubte augmentarà l'èxit de futures missions".
Científics de la Universitat Tecnològica de Delft (Països Baixos), la Université libre de Bruxelles (Bèlgica) i la Vrije Universiteit Brussel (Bèlgica) van contribuir a aquest estudi. L'estudi forma part del projecte BICEPS (Antarctic blue ice as a porthole to the Solar System and Earth's changing climate), finançat pel Fonds de la Recherche Scientifique (FNRS, beca de doctorat concedida a Veronica Tollenaar).