La natura dels nostres Pirineus és única.....

  • Cal mantenir les reserves naturals

  • Flora i fauna en perill per l'impacte humà

  • El parc natural del Cadí-Moixeró

  • Quatre curses de muntanya (100K-42K-21K-KV)

"Tenir temps per alçar la vista del camí o per parar uns moments, ens permetrà gaudir del privilegiat paisatge per què passem. Coneix-se'l i gaudir-lo són el pas previ a estimar-lo i respectar-lo".

Córrer per les muntanyes és quelcom que sempre s'ha fet, per desplaçar-se més ràpid, per portar notícies, per un gaudi personal, per una urgència.... De fet, hi ha segurament tantes motivacions com potencials corredors.

No és, però, fins fa molt pocs anys que córrer ha esdevingut una activitat competitiva i massificada que afecta gairebé totes les zones de muntanya bona part de les quals són espais naturals protegits (parc nacional, parcs naturals, espais del PEIN, reserves naturals, paratges naturals d'interès nacional).

És evident que qualsevol activitat a l'aire lliure comporta algun tipus d'impacte o pertorbació sobre l'entorn natural, i per tant cal que tots aquells que en gaudim ens plantegem accions que la facin sostenible i en minimitzin l'impacte.

Correr per les muntanyes Cadí-Moixeró

Ultra Pirineu 2021

El programa arrencarà amb el tret de sortida d'avui 1 d'octubre, on el quilometro vertical donarà principi a la cita, i s'allargarà fins al diumenge 3 d'octubre amb la SMP21k, l'arribada dels últims corredors de la SUP100K i el lliurament de trofeus.

L'organització s'ha plantejat aquesta edició 2021 com una edició més adaptada a l'actual situació sanitària, més segura. També pensada per als anys post pandèmia, més sostenible i al mateix temps que ofereixi una millor experiència a tots els participants amb uns recorreguts millorats.

L'Ultra Pirineu 100K, té en aquesta edició una modificació de recorregut que l'endureix. La SUP100K, ara tindrà 100 km de distància i 6.600 m de desnivell positiu convertint-la en una carrera més exigent.

Cada any, participants de més de 50 països recorren els trams d'alta muntanya més emblemàtics i espectaculars del Parc Natural del Cadi-Moixeró.

En aquesta edició, 1.200 corredors faran vibrar la línia de sortida de la Plaça Porxada de Bagà el dissabte 2 d'octubre a les 5.30 h (info a: www.ultrapirineu.com)

La Marató Pirineu 42K

La Salomon Marató Pirineu 42k® és una de les novetats d'aquesta edició que no ha deixat indiferent als corredors, resultant d'una fusió entre la Salomon Trail Pirineu i la Salomon Sky Pirineu.

El traçat: Amb 42 km i 2.800 m de desnivell positiu, el seu recorregut de pur trail running passa per alguns dels llocs més icònics del Parc Natural del Cadí-Moixeró com el Niu d'àliga, Penyes Altes o Empedrats. A baix mapa i perfil per a aquesta Salomon Marato Pirineu 2021
La carrera partirà de Bagà el dia 2 d'octubre a les 9.00 h. (info a: www.ultrapirineu.com)

Correr per les muntanyes de Cadí-Moixeró

Precaucions i recomanacions

Per això des del Parc Natural del Cadí-Moixeró demane a tots els corredors de la cursa Ultra i Trail Pirineu que tinguin sempre presents els punts que vénen a continuació:

  • Ajustar-se a la traça dels camins quan es corre o camina, ajuda a mantenir-los oberts, a la vegada que redueix els problemes d'erosió que sovint comporta fer dreceres.
  • Assegurar-se que els embolcalls de menjar o beure es queden dins les butxaques o la motxilla, evitarà trobar després papers, plàstics o altres deixalles pels camins, que a més poden ser engolits per animals i provocar-los problemes intestinals.
  • Procurar que després del nostre pas la muntanya, aquesta quedi més neta que com l'hem trobat. Recollim els residus que ens anem trobant pel camí, o almenys una part i llencem-los al contenidor.
  • No és estrany trobar al mig o vora el camí animals domèstics (vaques, cavalls, ovelles) que observaran el pas dels corredors amb certa desconfiança, més si tenen cries. Cal evitar alterar-los, reduint la velocitat, separant-nos dels animals i evitant tocar-los.
  • A vegades els ramats domèstics poden anar acompanyats de gossos protectors, per evitar danys d'ós, llop o gossos assilvestrats. En aquest cas s'ha de voltar el ramat (mai travessar-lo pel mig), evitar tocar els animals, permetre si de cas que el gos ens olori i comprovi que no som una amenaça, i continuar la marxa a ritme més lent fins a allunyar-se.
  • Els animals salvatges en general fugen davant la presència de l'home. Si per casualitat, però ens ensopeguem davant per davant amb un senglar, un cérvol o un altre animal, és millor aturar-nos i deixar espai perquè l'animal tingui per on fugir de nosaltres. No és recomanable dirigir-se cap a ell, per evitar la seva reacció contra nosaltres per defensar-se.
  • La muntanya sempre ha estat un lloc de companyonia. Saludar a les persones que ens trobem ajuda a mantenir aquest bon ambient. Comentar a més possibles incidències del camí que hàgim trobat, pot ajudar a altres usuaris amb els quals ens creuem.
  • Moltes muntanyes estan compartimentades amb tanques i fils, com a eina de gestió dels ramats domèstics. Sovint doncs es troben filats que creuen els camins. Cal passar-los sense malmetre'ls, i si tenen maneta per obrir-los, cal tancar-los una vegada passats. S'evitarà així que s'escapi bestiar domèstic que poden provocar danys o accidents.
  • Moure el cos fa moure també els budells i podem tenir necessitat de buidar part d'aquests. No costa res fer la deposició en un clot excavat prèviament amb el taló i després recobrir la femta i els papers emprats, tapant-ho tot amb terra, fulles i pedres.
  • Els acompanyants, familiars i amics que ens acompanyen a la cursa, per animar-nos i donar-nos suport, han de ser conscients de ser en un espai natural excepcional que cal respectar i protegir. Aparcar el cotxe en indrets adequats, mai en prats no senyalitzats; no abandonar deixalles; evitar ser massa sorollosos; no envair propietats privades; respectar els prats amb herba alta...són accions respectuoses amb l'entorn.

Fonts: Ultrapirineu / Carrerasdemontana
Imatges: Ultrapirineu / Carrerasdemontana /Capital2020