En el Barri de Plaça Vella......
-
La Morterada és una tradicional i històrica atracció
-
Un morter o mascle que té de 110 a 130 anys
-
Avui, és part de la Festa del Pa Beneit
-
L'encesa de la Falla
-
Tornem a 200, 300 o 400 anys enrera
Ahir 7 de juliol, la Festa del Pa Beneit al Vendrell va continuar amb un rècord de participació en el Barri de Plaça Vella. La morterada a la plaça de Francesc Macià ha donat el "toc" diferenciat i tradicional d'aquest barri...
Tant és axis, que dedicarem un espai principal per aquesta històrica, tradicional i a vegades perillosa tasca de treballar amb els morters i la seva emocionant explosió, ho farem de la mà de l'amic Isidre Aymerich, convençut impulsor i membra de la comissió de barri.
Abans d'això, fem un repàs a les activitats de la diada al voltant de les Festes del Pa Beneit.......
Un dia més ha començat a les vuit del matí, amb el toc de gralles i les "matinades" per part de les Gralles del Baix Penedès. A partir d'aquí, una bona colla de joves del barri han començat a aixecar una monumental falla, representativa de la "Gran Esfinx de Guiza a l'Egipte", exposada fins a la seva la cremada al vespre.
A la tarda, La concentració de parelles i el cercabarri a sigut a la Rambla del Vendrell, amb la complicitat musical de les Gralles del Baix Penedès i els Grallers Tocats de Canya, fins a arribar a l'església de Sant Salvador. Un cop realitzada la benedicció de coques i parelles ha començat una presentació de ball per part de l'escola d'Arts escèniques Aula-3.
A les nou del vespre a la plaça Francesc Macià, mitja hora per la tradicional "morterada" i tot seguit tres coets i la traca han portat a les 21.30 h a l'encesa de la "Esfinx", falla d'aquest barri de plaça Vella.
Els típics sopars de veïns s'han muntat per als carrerons al voltant de plaça Vella, que han rebut el llevat de taula per part de "la Batucada del Drac de Foc El Cabrot". Per finalitzar ha seguit el DJ. Marc Batet al carrer de les Quatre Fonts fins ben entrada la matinada.
Ara si...”La Morterada”
Com escrivia inicialment, una de les atraccions esperades, fins i tot sorprenents per molts, previ a l'encesa i cremada de la falla, és "la morterada". Hem recollit les explicacions d'Isidre Aymerich, encarregat de preparar els morters un a un, que van sortint d'un petit racó fins a l'espai de detonació (al voltant de la falla). Aquest any han preparat 14 morters, nou individuals i un de cinc unitats com podreu veure. Tant un com els altres han fet tremolar a la plaça com a la gent que ho esperava.
Els morters del Vendrell tenen història, molta història. Isidre, ens ha mostrat l'únic morter de ferro colat que es conserva des de fa uns 110 a 130 anys.
També ens explica que el 10 de juliol de 1997, un morter va explotar i va produir diversos ferits entre la colla de morteraires -ell mateix-; tot i això, vint-i-cinc anys després segueixen any a any omplint els morters de pólvora i secrets per tal que no facin mal, gaudeixin i produeixin l'alegria i il·lusió dels centenars d'assistents a la morterada -encara que tot tremolí- i l'encesa de la falla.
Hem investigat uns quants temes adients i hem trobat que.......
Els morters o mascles, emprats per disparar la tronada o morterada ha sigut un històric sonar de les Festes de Sant Pere, són cilíndrics de parets ben gruixudes, amb una petita obertura fins arran de terra, que serveix de fogori. Es carreguen de pólvora i altres complements, atapeint-los a cops de martell, fins que queden ben compactes.
Els exemplars més antics que es conserven són anterior a 1800. Segons l'investigador igualadí Daniel Vilarrúbias, algun mascle o morter pot ser anterior a l'any 1700.
Antoni Bofarull, explica que la primera Tronada documentada és del 1677. La comunitat de preveres de la Prioral de sant Pere per la festa de la seva patrona, Santa Susanna, "tira una tronada, acompanyada amb cobla de tres quartans, quatre cors, pa beneït i diversos elements festius". Des de llavors, els gremis, el municipi i alguns particulars organitzen tronades per les festes pròpies del gremi o de la ciutat. La Tronada es consolidà i la documentació parla de les dues funcions que tenia: indicar l'inici de la celebració o destacar-ne els elements culminants.
L'any 1880, el barri del Carme de Reus, anunciava les tronades de morters. I algun mitjà ja deia que un dels pocs accidents que tenim anotats dels centenars de tronades que van cremar a la ciutat al llarg dels anys correspon a unes festes del barri l'any 1893. "Es disparà una salva de morterets, amb tan fatals conseqüències que, rebentant un d'aquells morterets, va arribar contra dos joves de 13 anys, causant-los greus lesions. Els desgraciats joves van ser traslladats als seus respectius domicilis, on van ser curats pel metge del servei forense Eduard Borràs."
Per tant, i en resum "la Morterada, Tronades, Morters o Mascles", han recollit molta història i experiències, per més de 200, 300 o 400 anys. I en el Vendrell, la mostra de ferro insígnia té més de cent deu anys, gràcies a persones com l'Isidre que mantenen vives les tradicions catalanes.