Reus, de Festa Major......

  • Festa Patrimonial de Sant Pere 

  • El seu carrer des de l’any 1368 

  • La seva plaça des de 1611 

  • Des de 1626, la Diada de Sant Pere és al calendari reusenc 

  • El 2024 un ampli Programa d’activitats 

  • Del 24 al 29 de juny i més

Després de Sant Joan anem a la Festa Major de Sant Pere, que és considerada la festa gran de Reus. Declarada Festa patrimonial d'interès nacional per la Generalitat, té desenes d'actes, que giren al voltant de “la tronada”. La diada de Sant Pere i de Sant Pau, el 29 de juny, es va començar a celebrar a Reus des del mateix moment de la fundació de la ciutat, al segle XII.

Reus i la Festa Major de Sant Pere - "la Tronada"

Un dels primers carrers de la vila del qual se'n coneix el nom és el de Sant Pere, el 1368. Més endavant, el 1611, s'obrí una nova plaça davant de l'església, la plaça de Sant Pere. La devoció a sant Pere va augmentar el 1625 i 1626, quan arribà una relíquia del sant i es preparà una gran festa per rebre-la, anunciada per al 7 de novembre de 1625. A partir d’aquell moment la “diada de Sant Pere” es converteix en la data essencial del calendari festiu reusenc.

El Programa 2024

Reus i la Festa Major de Sant Pere -cartell

Des d'ahir, 24 de juny, la ciutat de Reus arriba al punt àlgid de la seva Festa Major en honor al patró, Sant Pere, endavant comptarà amb unes llargues jornades plenes d'actes tradicionals i de cultura popular per celebrar-ho. Tot fins al 29 de juny, diada en la qual Reus esclatarà amb un programa excepcional, com mai, per fer del 2024 la millor "Diada de la Festa Major de Sant Pere". La festa no finalitzarà fins al diumenge 30, i encara, després seguiran activitats i exposicions.

Podeu veure i descarregar el PDF - PROGRAMA COMPLET AQUÍ.

El Seguici Festiu

Una gran part del conjunt d'elements que formen l'actual Seguici Festiu de Reus estan ja documentats als segles XVII i XVIII. Els gegants, la mulassa, el ball de bastons, els nanos i els diables s'han mantingut vigents al llarg dels anys, sense patir interrupcions. Altres balls antics van desaparèixer entre els segles xviii i xix, alguns dels quals es van recuperar a finals del segle xx.

A Reus s'han recuperat per a la Festa Major el Ball de Gitanes, la Dansa de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Prims, el Ball de Cercolets, el Ball de Cavallets, el Ball de Valencians, el Ball de Galeres, el Bou de Reus, el Ball de Dames i Vells, i l'Àliga, reintroduïts a la festa intentant seguir el que es coneixia documentalment. Alguns d'aquests elements són excepcionals per existir únicament a Reus com és el cas dels Balls de Prims, de Mossèn Joan de Vic i de Galeres.

També s'han incorporat elements de nova creació, basats en elements existents a Catalunya, encara que no se’n tingui cap notícia a Reus: s'han afegit a la festa i ja estan acceptats popularment, com és el cas del canó, el gegant Carrasclet, el drac, el lleó, la víbria, el basilisc, la moixiganga o el Ball parlat del Carrasclet.

Els castells, presents a Reus des del segle XIX, donen a la ciutat la categoria de plaça castellera de referència.

Reus i la Festa Major de Sant Pere - presentació

Imatge-portada: La Festa Major de Sant Pere, la gran “Diada” del calendari reusenc
Fonts i Imatges: Ajuntament de Reus/Wikipedia/Institut Municipal Reus Cultura