El Cava fa la Festa........
-
Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any, Any Nou i Reis
-
Preparem idees per les taules i àpats
-
Tinguem-ho tot a punt, sense últims moments
-
Bona reserva de vins i caves
-
Rebem a la família, amics o convidats com cal !!!
Comencem a sentir les olors del rostit, dels canelons, dels bons àpats d’aquestes Festes Nadalenques, Any Nou i Reis, de la mà de les tradicions, de les grans taules, de la família, i amb tot això el cava. Aquest Nadal, convidarem els nostres amics lectors a veure algunes idees, a descobrir diferents propostes de combinacions per les taules, d’àpats i com no poden faltar les bombolles del cava per brindar, començarem per aquí.

L’Origen del Cava
La zona vitivinícola del Penedès és la que explica i viu l’origen del Cava. En destaca especialment el municipi de Sant Sadurní d’Anoia i els seus voltants, considerats com la “Capital del Cava”. Tot i això, per motius històrics, existeixen alguns municipis en altres zones on també es pot elaborar Cava.
Amb el mateix objectiu, l’any 2020, s’ha aprovat la delimitació de l’origen del Cava a través de subzones. D’aquesta manera la delimitació de l’origen és encara més precisa, determinant amb exactitud la procedència de cada ampolla. A partir d’ara, gaudir de la teva copa de Cava serà una experiència encara més enriquidora, podent degustar els matisos que l’hi aporten la terra i la riquesa del microclima de cada lloc.
Comtats de Barcelona
Comtats de Barcelona és la zona que concentra més del 95% de la producció de cava. S’hi troba el latent cor del cava, que té com a referència el municipi de Sant Sadurní d’Anoia, considerat la “capital del Cava”, ja que el 1872 s’hi van començar a elaborar les primeres ampolles de Cava.
Geogràficament, Comtats de Barcelona es troba a Catalunya, a la part nord-est d’Espanya, acariciada pel mar Mediterrani i al voltant de la icònica i cosmopolita ciutat comtal de Barcelona.

Pren el seu nom dels antics comtats i territoris medievals que es trobaven sota la protecció del Comtat de Barcelona, i engloba els territoris que hi estan històricament vinculats.
En general, el clima és mediterrani amb algunes variacions entre les zones més properes a la costa i les d’interior, que poden arribar a tenir un clima continental mediterrani.
Per això, aquesta zona ofereix les característiques típiques de l’ambient mediterrani, amb una estació estival molt llarga, amb una elevada insolació i temperatures altes a la primavera i l’estiu, la qual cosa dona lloc a unes condicions òptimes per a una bona maduració del raïm i per al desenvolupament i l’adequació de les diferents varietats de manera correcta als paisatges diversos que componen la zona, principalment caracteritzats per belles valls o depressions entre serres no gaire elevades, amb diverses orientacions, que afavoreixen establir el cultiu de vinya a diferents altituds.

La zona Comtats de Barcelona, gràcies a la seva diversitat, es caracteritza per presentar particulars i singulars situacions d’exposicions, orientacions, altituds i efectes microclimàtics, com el règim dels vents, la humitat relativa i més o menys proximitat al mar, que li atorguen moltes possibilitats per a l’adaptació a diverses varietats i a la producció de vins d’una gran versatilitat.
Al mateix temps, aquesta mateixa caracterització de la zona Comtats de Barcelona permet l’expressió i la producció de vins amb tipicitats particulars, la qual cosa ha permès dividir-ne el territori en cinc subzones diferents tenint en compte, no tan sols les ubicacions geogràfiques dins del territori català, sinó també les condicions edàfiques i microclimàtiques que les diferencien i les fan úniques.
Les Subzones Comtats de Barcelona
• Valls d’Anoia-Foix
• Serra de Mar
• Conca del Gaià
• Serra de Prades
• Pla de Ponent
Algunes idees per les taules nadalenques
Aquests dies que venen son els més adients per preparar taules amb cor, amb il·lusió, amb colors, amb vida, si bé el consell de sempre és no recarregar-les massa, –tot segons els gustos personals o familiars-.

Dos tipus d’organització:
1.- Tipus tradicional: On servirem els àpats en el centre o llarg de la taula en la qual mengem (una sola taula per servir i menjar). En aquest cas suggerim que el centre o llarg de la taula tingui poca decoració per tal que entrin tots els menjars preparats i begudes a servir.
2.- Tipus Bufet: En aquest cas, tindrem dues taules. Una per al bufet a on es distribuiran tots els menjars i les begudes per tal que cadascú se serveixi, o u faci el/la cap de la llar. Aquesta és una bona solució d’espai, per quan l’àpat reuneix un bon nombre de persones o la taula principal no és gaire gran.
Imatges dels suggeriments........
I també per les decoracions complementàries













