Aquest any es torna a viure, tot a peu de carrer....
-
Tronada
-
Arribada de la Mare de Déu de la Riera
-
Alcaldessa d'Honor, i
-
Castell de focs
Part del programa que del 4 al 12 de setembre, omplen d'actes festius els carrers i places de Les Borges del Camp. El punt final el posarà la 3a edició del Trail Els Miradors, el dia 19 de setembre. Aquesta és una Festa Major en honor de la Mare de Déu de la Riera.
Breus notes de la Vila "Les Borges del Camp"
Els orígens de la vila de Les Borges del Camp es remunten a la reconquesta, cap a la segona meitat del segle XII. Però al seu terme s'han trobat restes prehistòriques i vestigis d'època romana.
El primitiu nucli de població, començà al voltant de la parròquia de Sant Bartomeu, vinculada al senyoriu de Ganagot. La semàntica del topònim fa relació al punt enlairat d'un petit turonet, en el sentit de talaia.
L'any 1243 passà, per compra, conjuntament amb tot el terme general d'Alforja, a la Mitra de Tarragona, formant part de la baronia arquebisbal d'aquella vila.
Ja modernament, al segle XX, les Borges va patir, com arreu, la violència de la guerra espanyola (1936-39) i l'octubre de 1938 va ser bombardejada per l'aviació alemanya. Els fets bèl·lics significaren la pèrdua de la vida de 34 borgencs.
A partir de l'arribada de la democràcia als ajuntaments (1979), les Borges ha experimentat una considerable millora en tots els seus serveis municipals, però també en l'urbanisme del nucli urbà antic i de l'eixamplament i en molts altres aspectes.
Orígens de la Festa
El Govern va declarar l'any 2010 la Festa Major de Les Borges del Camp d'interès nacional i el seu ball de diables, element festiu patrimonial d'interès nacional.
La Festa Major de les Borges del Camp té els seus orígens en els romiatges que celebrava la població de les Borges des que va ser trobada la imatge de la Mare de Déu de la Riera en data desconeguda. Tot just iniciat el segon terç del segle XVIII, la festa major, que fins aleshores se celebrava el 15 d'agost, es va traslladar al 8 de setembre.
Tradicionalment, la festa a comprès els dies 7, 8, 9 i 10 de setembre, als quals s'afegeix l'11, data de la Diada Nacional de Catalunya. Però el dia més típic i emotiu de la festa, per a tots els borgencs, és el dia 7, la vigília de la celebració de l'acte de l'Arribada.
Pel que fa al Ball de Diables, els diables amb les seus carretons han sortit amb regularitat per la Festa Major des de la dècada de 1880, tot i que hi ha referències anteriors. Aquesta és una de les poques mostres vives de l'antiga manera de fer el ball de diables al Baix Camp i n'és considerada el màxim exponent de la comarca.
Una Festa Major d'aniversaris
La Festa Major d'aquest any ofereix, a més dels actes més tradicionals, tot un ventall d'actuacions, concerts i actes per la canalla.
També celebren les efemèrides que no vam poder commemorar l'any passat, com els 75 anys de l'Escola Rocabruna, amb el Pregó de Festa Major que anat a càrrec de la Maria Riera Borràs i Ortiga, mestra del centre durant 33 anys i directora durant 12 cursos.
Els gegants Serè i Marinada celebren el seu 35è aniversari amb una actuació del grup Stromboli Jazz Band.
Per la seva part, el Club Esportiu Les Borges celebra el seu centenari amb un acte oficial, el dia 11 a la nit, seguit d'un concert amb els Tàrraco Surfers.
Per als més joves del poble, aquest any la Nit Jove canvia de format i se celebrarà la nit del 10 de setembre, amb l'actuació del grup Segonamà.
Tota la informació
Podeu consultar tota la informació sobre els horaris i activitats de la Festa Major al PROGRAMA D'ACTES 2021