L’alta gastronomia dolça....
-
Protagonista a Flix
-
6a edició de GastroEbre
-
Del 22 al 24 d’octubre 2023
-
L’èxit de la pastisseria i rebosteria
-
De la mà dels Mestres catalans del dolç
Ahir al migdia es va posar punt i final a la 6a edició de GastroEbre Flix, un certamen que es recordarà per haver reunit a alguns dels millors professionals de l’alta gastronomia dolça del país. Durant tres jornades, grans mestres de la pastisseria, la rebosteria i la gelateria, amb reconeixements nacionals i internacionals, han compartit els seus secrets i han ofert showcookings en l’escenari del Mercat Municipal de Flix (Tarragona). Mestres del dolç com ara Oriol Balaguer, Miguel Guarro, Ricard Martínez, Àlex Lera, Lluc Crusellas, Albert Roca, o Eva Feliu, entre d’altres.
Alta gastronomia llaminera que s’ha combinat amb sessions de pastisseria del territori, com la que van presentar els pastissers locals Pau Carranza (Millor Pa de Sant Jordi 2022), de la Pastisseria Larrossa de Flix, i Llorenç Peral, pastisser al Gran Hotel Mas d’en Bruno. Tots dos van inaugurar el certamen amb un berenar popular a base de mostatxons, típic dolç de les Terres de l’Ebre elaborats amb oli d’oliva verge extra de la DOP Oli Terra Alta.
De fet, els productes de la terra, i sobretot, els ingredients més saludables, han estat també protagonistes d’aquestes jornades, on s’ha demostrat que “una altra pastisseria i rebosteria és possible”. Molts dels professionals que han passat per GastroEbre han optat per elaborar postres, dolços i pastissos aptes per a celíacs, sense lactosa, baixos en sucres o per a vegans. Així ha estat basada la sessió de Lucila Canero, que només elabora pastisseria per comanda 100% vegana, sense lactosa i sense gluten a La Luciérnaga (Castelldefels). Però també han defensat aquesta vessant dels dolços per als públics amb al·lèrgies alimentàries o simplement que es volen cuidar més, la xef pastissera Paula Domènech, formadora al CETT Universitat, i Laura Zurriaga, coneguda com @croquetadexocolata.
Però la gran estrella d’aquesta sisena edició de GastroEbre, sens dubte, ha estat la pastisseria i rebosteria creativa i d’autor. Oriol Balaguer, Millor Xef Pastisser per l’Acadèmia Internacional de Gastronomia Internacional Relais Dessert 2018, va elaborar una fava en dos temps, de cacau i avellanes i vainilla. Miquel Guarro, de l’Escola i restaurant Hofmann, també va fer una fava de cacau, però demostrant que la personalització pot fer d’un mateix postre o dolç, dues elaboracions absolutament diferents. Ricard Martínez, mestre de mestres, formador i assessor de restaurants amb estrella Michelin, va demostrar com alguns ingredients poc emprats en la cuina dolça poden resultar absolutament deliciosos en postres d’autor, com ara l’anís estrellat, l’anet, el comí o el vinagre.
Els bombons artesans els va elaborar en directe el jove Àlex Lera, de la Pastisseria Sant Llehí i Premi Fava de Cacao 2020-2022, i Millor Pastís de Formatge de Catalunya 2022. I des de la Pastisseria El Carme de Vic, va arribar el guardonat Lluc Crusellas, Millor Mestre Xocolater del Món 2022. El pastisser va presentar uns torrons de galeta d’espècies espectaculars, i que en breu viatjaran arreu del món, ja que el xef pastisser va avançar que està a punt d’obrir nova botiga online de torrons amb enviaments arreu del planeta.
De donar a conèixer l’alta cuina dolça, la pastisseria i la gelateria també en va parlar Albert Roca, Campió d’Espanya de Gelateria Artesana 2022 i propietari de la Gelateria Gourmet Sant Croi. Roca va enlluernar al públic assistent amb una creació única i amb segell cerveser: “Doble o nada”, una xapa de xocolata, amb préssec saltejat, caramel, avellanes i gelat de Voll-Damm.
I la pastisseria de restaurant també ha brillat a GastroEbre Flix, com no podia ser d’una altra manera. Els xefs pastissers han defensat el paper de les postres a l’alta gastronomia, i el valor d’aquestes elaboracions cuina d’autor. Així, la xef Eva Feliu va oferir “un tastet” de les postres que elabora al Restaurant Aürt* de Barcelona. L’equip de pastisseria del Restaurant Quatre Molins*, de Cornudella de Montsant, va presentar tres postres elaborats amb mel Múria, avellana, cítrics, xocolata i oli de la DOP Oli Terra Alta. I el xef Josep Armenteros, del restaurant Gaig de Barcelona, va versionar tres postres clàssics: crema catalana, sacher i carrot cake.
Els joves estudiants de l’Escola Villa Retiro Xerta han posat la cirereta a la jornada amb un showcooking col·lectiu, i en Pau Carranza, de Flix, ha tancat el certamen amb una sessió de pastisseria artesana de territori.
Sis edicions a les Terres de l’Ebre
GastroEbre va néixer l’any 2018 a Horta de Sant Joan (Terra Alta), amb l’objectiu de promoure i difondre els productes i la gastronomia de les Terres de l’Ebre. Aquest 2023, es compleixen tres anys consecutius que l’esdeveniment està dedicat exclusivament a la cuina dolça i a la pastisseria, “com a reconeixement de la feina que fan els pastissers, i els xefs pastissers dels restaurants, una tasca moltes vegades encara poc reconeguda”.
De fet, aquesta temàtica converteix a GastroEbre un esdeveniment gastronòmic únic, un referent en l’àmbit professional, ja que no se celebra cap altre d’aquest nivell dedicat a la cuina dolça, ni a Catalunya ni a l’Estat.
GastroEbre, però, també és un esdeveniment concebut com a una trobada professional dedicada als productes agroalimentaris i a la gastronomia de les Terres de l’Ebre, i vol de servir “per estimular la innovació, promocionar la cultura alimentària, recopilar i difondre el coneixement de productors (grans i petits), elaboradors i xefs, amb l’objectiu de millorar la competitivitat dels professionals i les empreses del sector gastronòmic d’aquestes contrades”. Unes jornades que, enguany, es fan possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Flix, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Ribera de l’Ebre, IDECE, FGC Turisme, Estrella Damm, la DOP Oli Terra Alta, DOP Arròs del Delta, Castey i Grup Rull.