Des de les cuines catalanes al món.....

  • Primer va ser Europa, ara és el món 

  • La clau són les mans, el territori i la producció 

  • Un model de qualitat, innovador 

  • És la revolució enogastronòmica 

  • Objectiu 2025: Adhereix-t'hi AQUÍ

Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia l’any 2025. Es convertirà, d’aquesta manera, en la primera regió europea que rep aquesta distinció. El reconeixement confirma la consolidació d’un model turístic innovador i regeneratiu on la revolució gastronòmica de Catalunya va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.

“Ara és el moment, comptem amb tu”

Catalunya, Regio Mundial de la Gastronomia 2025

Si pertanys al sector productiu, de la restauració o del turisme enogastronòmic, adhereix-t’hi i suma’t al conjunt de persones i organitzacions que fan possible que Catalunya sigui una destinació amb un llegat gastronòmic de primer nivell.

La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). Aquest títol té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. Es tracta d’un guardó que aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d’experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l’hostaleria i l’agricultura.

 

El jurat internacional va deliberar a favor de la candidatura catalana després de visitar diferents propostes relacionades amb l'alimentació i el turisme enogastronòmic, i conèixer de primera mà les potencialitats de la candidatura presentada. Va valorar, entre altres aspectes, la dedicació i la professionalitat de les persones relacionades amb aquest àmbit, així com les ganes de progressar constantment. D'altra banda, va considerar que pocs llocs es poden comparar amb Catalunya, ja que té una cuina de primer nivell, on la fusió de sabors i l'excepcional primera matèria fan possible una experiència gastronòmica única. Finalment, va ressaltar que els paisatges són testament dels compromisos de les comarques catalanes amb la qualitat, la sostenibilitat, la tradició i la innovació.

El passat 6 de juny de 2023 la presidenta de l’IGCAT, Diane Dodd, donava a conèixer que Catalunya havia estat seleccionada per rebre aquesta distinció: “Regió Mundial de la Gastronomia 2025”.

La primera notícia es va donar a conèixer el mes de juny passat en un acte als jardins del Palau Robert, a Barcelona, que va comptar amb la presència d’alguns dels xefs més reconeguts de la cuina catalana com Joan Roca, Nandu Jubany, Carles Gaig, Fina Puigdevall, Javier i Sergio Torres, Oriol Castro, Joel Castanyé, Arnau Bosch, Jeroni Castell, entre altres. També van ser-hi present màxims representants del sector agrícola, ramader i pesquer.

Noves iniciatives

Gràcies a aquesta distinció, s’impulsaran tota una sèrie d’iniciatives noves amb l’objectiu de posicionar Catalunya com a gran referent mundial de l’enogastronomia.

Setmana Internacional

Entre aquestes, la Setmana Internacional de la Regió Mundial de la Gastronomia, que tindrà lloc a les principals ciutats i països on hi ha Delegacions del Govern de Catalunya, i que inclourà actes diversos com ara promocions en punts de venda o restauració, tast de vins, vetllades culturals, debats, experiències enogastronòmiques, intercanvis de cuiners, etc.

Catalunya, Regio Mundial de la Gastronomia 2025

Àpat Catalunya

També destaca la celebració de l'Àpat Catalunya, un sopar multitudinari en alguns carrers o espai públic emblemàtic de Barcelona a l'estil festa major, amb protagonisme dels plats i receptes més icòniques de la gastronomia catalana. D'altra banda, es treballarà perquè la 9a convocatòria de la Conferència Mundial d'Enoturisme de l'Organització Mundial del Turisme (OMT) se celebri a Catalunya i es realitzarà el Som Gastronomia Tour 2025, un seguit de presentacions als principals mercats emissors de turisme enogastronòmic a Catalunya, orientades a operadors, premsa i prescriptors, amb un component tecnològic i innovador.

Premis Bite i Mos

En el marc de les noves iniciatives que s’impulsaran per posar en valor Catalunya com a referent enogastronòmic, destaca la Gala Nacional de l’Enoturisme i la Gastronomia. Durant aquest acte, que va tenir lloc el 29 de juny de 2023 al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), es va fer el lliurament de la primera edició dels Premis Bite i Mos.

Es tracta d’uns premis que reconeixen el paper fonamental que tenen els creadors i creadores de continguts digitals enogastronòmics en el foment d’aquest tipus de turisme.

Regió Europea de la Gastronomia

L’any 2016, Catalunya va obtenir el títol de Regió Europea de la Gastronomia. En aquella ocasió més de 500 entitats, agents i persones del país que treballen per a promoure la gastronomia catalana van celebrar prop de 500 activitats relacionades amb el producte, la cuina i el territori, de dimensió diversa i de diferent caràcter.

 

Imatge-portada: Oksana-z-NntDs9RVaQA / Connie-perez-V6RjrMC15iw-unsplash
Font i Imatges: Agència Catalana de Turisme