Comunicat de Premsa……..

  • Del Consell Regulador de la D.O. CAVA 

  • Vilafranca del Penedès 

  • 24 d’abril de 2024

Davant les informacions confuses que s'han publicat arran de les mesures extraordinàries assumides pel Consell Regulador de la D.O. CAVA per a fer front a la situació climàtica actual, adjuntem les mesures que es van aprovar per unanimitat en el Ple celebrat dijous passat 18 d'abril.

La situació de canvi climàtic actual i els reptes que planteja, així com l'excepcional situació de baixada de productivitat de les vinyes en les dues últimes collites a causa d'una persistent sequera que afecta la globalitat de la Denominació d'Origen Protegida CAVA, han portat a l'aprovació d'una sèrie de mesures destinades a pal·liar la caiguda de la producció de raïm i d'ampolles. Aquestes mesures que només s'adopten per als Caves de Guarda, i no afecta els Caves de Guarda Superior (Reserva, Gran Reserva i Paratge Qualificat), que han una normativa pròpia de preservar els estàndards qualitatius impulsats i garantits pel Consell Regulador.

Per a això la D.O. CAVA s'ha posat en marxa una Provisió de Garantia Qualitativa, que fa front als escenaris que puguin derivar-se de la sequera i garantir la sostenibilitat de la Denominació i de tots els seus operadors, des dels viticultors, fins als elaboradors, oferint sostenibilitat d'un sector econòmic de més de 2.000 milions d'euros.

Aquesta provisió té l'objectiu de crear un fons de vi que compleixi amb tots els requisits i exigències màximes qualitatius i de traçabilitat de la D.O. CAVA i que potencialment pugui servir de vi basi per a l'elaboració de Cava si es donen les condicions que exigeixin liberalitzar-ho.

La Provisió de Garantia Qualitativa consisteix en tres mesures, només vàlides per a la verema de 2024:

El Cava i cellers enfront el canvi climàtic

1.- En les zones que té més alt rendiment de vinya, i que puguin acreditar davant el Consell una producció més alta, es permetrà destinar al fons climàtic el rendiment entre 12 i 15 mil Kg/Ha. Aquest rendiment addicional no es podrà destinar a l'elaboració de Cava sense l'autorització del Consell Regulador. En si, el plec de condicions té fixat com a norma estàndard un rendiment de 12.000 Kg/Ha, ja estableix la possibilitat que aquest pugui aconseguir els 15.000 quilos/Ha.

El diferencial real i efectiu de rendiment que sobrepassi els 12.000 Kg/Ha, i com a màxim fins als 15.000 Kg/Ha, es considerarà rendiment de vinya amb destinació a provisió de garantia qualitativa, potencialment apta per a Cava de Guarda en les condicions de constitució, ús i alliberament que s'estableixin per acord del Consell Regulador.

2.- També es permetrà destinar a la provisió de garantia qualitativa, un rendiment d'extracció superior al 67%, fins al 74%, el qual no podrà ser destinat a D.O. CAVA sense l'autorització i control previ de traçabilitat i qualitat fixat pel Consell Regulador, segons els estrictes criteris analítics i organolèptics del Consell Regulador.

3.- Finalment, es permetrà utilitzar raïm de vinyes que es troben en parcel·les situades dins del territori de la D.O. CAVA, no inscrites en el registre d'explotacions vitícoles del Consell Regulador, amb un màxim de fins a un 15% en la producció de cada celler elaborador de vi base. En cap cas podrà utilitzar-se més d'un 15% d'aquest vi per a l'elaboració de Cava de Guarda, i sempre prèvia l'autorització del Consell Regulador i la seva anàlisi de compliment de l'estàndard qualitatiu de la D.O. CAVA.

Totes aquestes mesures són temporals i amb validesa de només per a la verema d'enguany i s'aplicaran sota les mesures de control de qualitat de la D.O. CAVA que garantirà les exigències qualitatives, de tast i traçabilitat, des de la vinya i les partides, amb un control des de l'origen i al llarg de tot el procés.

D.O. CAVA, compromís amb l'origen, la terra i la sostenibilitat

Amb més d'un 70% de vendes internacionals, CAVA és una de les D.O.’s espanyoles que més exporta. Reuneix més de 38.000 hectàrees de vinya i a més de 6.200 viticultors. Els seus 349 cellers associats són presents en més de 100 països. El CAVA, harmonia universal per a la gastronomia, s'elabora pel mètode tradicional amb un estricte compromís amb l'origen, la terra i la sostenibilitat.

El Cava enfront al canvi climàtic

Imatge-portada: Luca-j-j00SbZ2m0QY-unsplash/Redacció Capital2020
Font i Imatges interiors: Consell Regulador D.O. CAVA