“Els nostres cossos, les nostres vides, els nostres drets” …..
-
És el lema per a aquest any 2022
-
Se celebra el dia 17 de maig des del 2005
-
Una proclama del Comitè IDAHO
Avui al migdia el Pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona ha acollit la lectura del manifest amb motiu del Dia Internacional Contra la LGTBIQ+ Fòbia.
La lectura del manifest ha anat a càrrec de Marina Sendra Kastmann, de l’entitat H2O, col·lectiu LGBT del Camp de Tarragona.
L’esdeveniment ha estat presidit per l’alcalde Pau Ricomà i ha comptat amb la intervenció de la consellera de Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Tarragona, Cinta Pastó, i l’assistència de membres de la corporació municipal i d’entitats.
La nostra Societat
Actualment, vivim en una societat on la discriminació per raça, religió o condició social està a l'ordre del dia. Malgrat els anys i els avanços que ha aconseguit l'home, continuen existint persones que condemnen als seus semblants per pensar, sentir i actuar de manera diferent al que tradicionalment s'ha establert com a norma de pensament i comportament social.
Discriminació de la qual també són objecte les persones amb preferències sexuals diferents de les convencionals com és el cas dels homosexuals, els transsexuals, els bisexuals i les lesbianes a tot el món.
A Catalunya
Els principis d'equitat i de no-discriminació són elements fonamentals dels drets humans, i així ho recull la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.
El mes de desembre 2020, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la llei 19/20 d'Igualtat de tracte i no discriminació, que de manera específica ratifica i dóna prevalença a tots els drets reconeguts per la llei 11/2014 i a més, mitjançant el desplegament del seu reglament sancionador antidiscriminatori, garanteix un instrument específic de reparació de les víctimes i sanció de les persones o institucions infractores.
El conjunt de les institucions catalanes vol expressar la seva voluntat d'assegurar el compliment d'aquestes lleis i el seu desplegament a tot el territori mitjançant la xarxa territorial de Serveis d'Atenció Integral LGBTI, per tal de reconèixer, visibilitzar i posar en valor les diversitats sexuals i d'expressió de gènere i atendre de manera integral en cooperació interadministrativa i interdepartamental les persones dels col·lectius i llurs entorns.
Proclama del Comitè IDAHO
El comitè IDAHO és una organització no governamental que organitza accions contra l'homofòbia, en particular a través de l'establiment del dia internacional anual contra l'homofòbia. Posteriorment, es va convertir en el dia internacional anual contra l'homofòbia i la transfòbia, amb la finalitat d'incloure'l en el calendari oficial en el nombre més gran de països possible i la seva adopció en l'àmbit internacional.
Aquest dia és coordinat a França pel Comitè IDAHO, que treballa tant a escala internacional com nacional.
Des del 2005, IDAHO ha mobilitzat a l'opinió pública en temes relacionats amb l'homofòbia i la transfòbia a través de conferències, manifestacions de carrer o esdeveniments artístics. La data del 17 de maig va ser triada per a commemorar la decisió de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en 1990 d'eliminar l'homosexualitat de la seva nova Classificació Internacional de Malalties (CIE-10). Llançat en 2005 i coordinat internacionalment pel comitè d'IDAHO, aquest dia se celebra avui en més de 60 països de tot el món.