En la gran majoria de països del món...
-
Des de 1970
-
Per la llibertat d'identitat, gènere o orientació sexual
-
Catalunya oberta a la tolerància i igualtat
-
Dies per mostrar de l'Orgull dels col·lectius
Aquests últims dies, abans d'arribar al 28 de juny i, fins al 10 de juliol, les celebracions, manifestacions, rues i altres activitats, de reivindicació dels col·lectius que agrupen les sigles LGTBIQ+, són presents a totes les poblacions petites i grans de Catalunya i a la gran majoria de països del món.
És cert que la nostra societat ha fet passos en el reconeixement i acceptació tant privada com pública, però hi ha molts països del món a on la diversitat sexual està perseguida i criminalitzada, per part de les lleis i les autoritats, en alguns casos fins i tot amb penes de mort.
Avui, com a dia principal des de 1970, se celebren de forma pública per a instar per la tolerància i la igualtat de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals, queer i altres orientacions sexuals o identitats de gènere socialment marginades i oprimides, amb diverses nominacions que finalment han sigut agrupades sota les sigles LGBTIQ+. Els diversos espais o noms que prenen aquestes reivindicacions són "Dia Internacional de l'Orgull LGBTIQ+", "Dia Internacional de l'Alliberament LGBTIQ+", "Dia de l'orgull gai" o simplement "Orgull gai" (en anglès, gay pride).
“La noció bàsica de l'«orgull» consisteix que cap persona ha d'avergonyir-se del que és,
qualsevol sigui el seu gènere o orientació sexual”.
A Catalunya....
L'any 1931 tingué lloc a Barcelona la marxa de les Carolines en la que segons l'escriptor Jean Genet una comitiva formada per les Carolines (joves transvestits de la zona), varen desfilar per l'avinguda del Paral·lel fins a arribar a Les Rambles, on dipositaran un ram de flors en el lloc on hi hagué els urinaris públics freqüentats pel col·lectiu, coneguts com les vespasianes.
El 1977, encara en plena transició democràtica, el Front d'Alliberament Gai de Catalunya va organitzar la primera manifestació d'orgull gai de la península Ibèrica, a la qual van participar entre 4 i 5.000 persones.
A Catalunya, des de fa molts anys, es retola la jornada com la "Dia de l'alliberament lesbià, gai, trans i intersexual". La manifestació, que se celebra el dissabte més pròxim al 28 de juny té un caràcter clarament reivindicatiu que s'organitzen per part de les principals associacions de lluita de Catalunya.
Des de l'any 2009 a Barcelona també s'hi celebra el Pride Barcelona, una marxa festiva que recorda més a les desfilades de l'orgull LGBT d'altres ciutats. El primer any va tenir una assistència d'entre 12.500 i 35.000 persones segons les fonts, però va provocar una divisió dins el món LGBT barceloní, de manera que actualment se celebren dues manifestacions per separat.
Totes les manifestacions que es realitzen coincideixen en un clar objectiu "Promoure la no discriminació, el respecte, la tolerància i el lliure dret de cada persona, per prendre amb tota Llibertat la identitat de gènere i d'identitat sexual".
Missatges de celebritats
- “Igual que ser una dona, igual que pertanyen a una minoria racial, religiosa, tribal o ètnica, pertànyer a la comunitat LGTBIQ+ no ho fa a un menys humà”, Hillary Clinton.
- “No hi ha res dolent a ficar-se al llit amb algú del seu propi sexe. Les persones haurien de ser molt lliures amb el sexe”, Elton John.
- “Porta el teu orgull. Viu el teu orgull. Sé el teu orgull. I sigues amable. Tots mereixen ser feliços. Els drets humans pertanyen a tots”, Luke Evans.
- “No es tracta de ser políticament correcte, es tracta de ser correcte. Ser els qui volem i desitgem ser”, Demi Lovato.
- “Si no podem posar fi a les nostres diferències, contribuïm al fet que el món sigui un lloc apte per a elles”, John F. Kennedy.
- “El meu lesbianisme, és un acte de caritat cristiana. Hi ha dones que estan resant per un home, i jo els estic donant la meva part”, Rita Mae Brown.
- “Odio la paraula homofòbia. No és una fòbia, vostè no té por. Vostè és un imbècil”, Morgan Freeman.
- “Amor és amor. La gent hauria de poder fer allò que les fa felices”, Britney Spears.
- “Una part del progrés social implica entendre que una persona no queda definida únicament per la seva sexualitat, raça o gènere”, Tim Cook.