Tenim monstres reals a Catalunya?......

  • El riu Ebre té moltes sorpreses

  • Un gran destí turístic i pesca extrema

  • La confluència de l’Ebre i el Segre

  • Riba-roja d’Ebre, un punt clau

Pocs podíem pensar que a Catalunya encara tenim monstres, si axis podem considerar-los. Doncs, els tenim, viuen al riu i de tant en tant els podem veure, i no un, ni dos, sembla que són -relativament abundants- en les aigües de l'Ebre, segons els bons coneixedors.

Es tracta d'un peix, l'enorme "Silur" objectiu d'alguns pescadors i producte de moltes històries i llegendes a banda i banda del Riu Ebre i dels pobles a les ribes. També de captures que per les grans dimensions i pesos els hi donen aquests qualificatius de "monstres de l'Ebre".

L'Ebre s'ha convertit en un dels destins turístics de pesca esportiva- extrema més rellevants gràcies a aquesta espècie especialment entre la Ribera d'Ebre i la Franja de Ponent.

La pesca del "Silur" ha generat un important moviment econòmic d'empreses que porten turistes per pescar al riu Ebre, especialment a prop de la confluència amb el riu Segre, i el pantà de Riba-roja d’Ebre.

Riba-roja d'Ebre i el monstre

Els silurs

És una espècie de peix d'aigua dolça de la família “Siluridae”, originari dels grans rius d'Europa Central, introduïda a l'Ebre en els anys setanta i que s'ha aclimatat a diverses zones del riu.

Aquests últims anys les captures d'aquest peix a l'Ebre han produït que es pugui conèixer i mostrar exemplars amb varietats de pigmentació, verdosa, groguenca i fins i tot albina. També les mides han anat creixent, els records estan al votant dels dos metros i mig de llarg i al voltant dels 100 quilos.

Els silurs albins són molt difícils de trobar, i encara més els de grans dimensions. Aquestes captures requereixen molta destresa, paciència, força i hores per aconseguir-les, motiu per què cada una d'elles es converteix en notícia per mitjans de comunicació i celebració per al pescador.

El Monstre Riu Ebre albi

L'últim cap de setmana de juliol o inici d'agost Joan Dalmau, veí de la Torre de l'Espanyol, després de més de dues hores de lluita i paciència, va aconseguir la captura d'un exemplar albí d'aquestes dimensions de rècord: 2,55 m de llargada i 96 quilos de pes.

Reproduïm algunes fotografies de captures en diversos anys e indrets.......

El Monstre Riu Ebre conjunt

Imatge-portada: Von Dieter Florian /wikimedia.org/
Imatge-interior1: família Juan Dalmau /Silur albí
Mix imatges publiques amb Silurs - diversos anys