Dedicat als meus amics de fa més de cinquanta anys...
Excursionistes, Escoltes, Escaladors i especialment Espeleòlegs.
Fa uns dies llegia un article que em va arribar, i tractava de la cova més gran del món, (descoberta fins ara). És la Gruta de Sơn Đoòng, dins el parc nacional Phong Nha-Kẻ Bàng, en el Vietnam, i com no podia ser d'altra manera, en van vindre els meus records de quant era part del Grup d'Espeleologia de Sants, allà per mitjans dels anys seixanta fins als primers dels setanta.
Per aquest motiu he volgut agafar la ploma (l'ordinador) i començar a recollir i escriure alguns records, anècdotes, experiències i realitzar també comparacions amb l'actualitat de l'espeleologia, segons veig, perquè ja fa alguns anys que per les meves activitats vaig deixar la seva pràctica.
Comencem per conèixer l'extraordinària Sơn Đoòng
Es va descobrir el 1991 per un pastor, però només el 2009, un equip britànic d'espeleòlegs va poder-hi entrar.
Aquesta cova té una capacitat mínima de 42.500 milions de metres cúbics, la sala o càmera principal té 200 metros d'altura, 150 d'amplada i més de 5 kilòmetres de recorregut. Es troben estalagmites que superen els 70 metros. Tan gran que en el seu interior té una selva, amb un riu. Tota una meravella de la natura sota terra !
National Geographic va enviar després a un equip per a cartografiar la cova en el 2010 i el fotògraf Carsten Peter va aconseguir magnífiques imatges que van sortir a la llum el gener del 2011.
Podeu veure un vídeo de la cova: https://www.youtube.com/watch?v=EdeD5I-GWWw&t=10s
Que és l'espeleologia?
L'espeleologia (del grec spelaion (cova) i logo (tractat) és la ciència que estudia les coves, grutes o altres fenòmens càrstics, des de diferents punts de vista; formació, constitució, característiques físiques, formes de vida i evolució al llarg del temps. També s'anomena així l'exploració de les coves i avencs, activitat esportiva per a la qual cal un equipament tècnic adient i sovint certa preparació en escalada i fins i tot submarinisme.
I per tant l'espeleòleg és la persona que la pràctica.
Records personals de l'activitat
Com expressava a l'inici d'aquest article, personalment vaig gaudir d'uns anys amb un equip d'amics que ens escapàvem tots els caps de setmana i més, a la natura sota terra, exploràvem coves i avencs. Recordo els noms d'alguns companys del SIES, Grup d'Espeleologia de Sants, en Rafa, el Joanet, l'Enric, l'Albert, en Cisco, el Juni, el Ros, Valero i altres que van surtin a poc a poc d'aquells records. Seria fantàstic que ens poguéssim retrobar !!
El nostre lloc de pràctiques de ràpel i escalada lliure eren les Escletxes de Papiol, per a després recorre gran part de Catalunya, Begues, Gavà, Vallirana, l'Ordal, Moià, Cardona, Collbató, Garraf, Albinyana, etc..., fins i tot vàrem organitzar una expedició en el 1971 a Hornos de Segura, un poblet de Jaén, des d'on vam portar algunes troballes de fòssils per l'antic Museu de Ciències Naturals de Barcelona de la Ciutadella. (fotos de records i de l'equip a la cova de Jaén).
Les tècniques han canviat bastant amb aquests 50 anys, ja que havíem de carregar els pesats electrons (rotllos d'escales metàl·liques), les cordes (els perlon) els productors de llum a carbur (carbures), i tantes coses més que ens feien molt pesades les motxilles, contra el lleuger de l'equipament actual. Però la il·lusió de trobar una nova via, d'aconseguir un nou repte, d'aixecar una planta topogràfica o l'intent d'un reportatge fotogràfic, estic segur que no ha canviat.
A on es Catalunya?
Avui es coneix que Catalunya té una gran i variat inventari de coves i avencs. Podeu veure les situacions més conegudes: https://www.instamaps.cat/instavisor/25253621/197cb4e10e68eeff238a84955918135e/AVENCS,_COVES_I_MINES.html?3D=false#9/41.7611/1.3596
S'han format entitats com la Federació Catalana d'Espeleologia que ara regula i controla l'activitat, responsable de les llicències per poder participar en activitats o competicions oficials de caràcter federat, o l'Associació Catalana de Bioespeleologia que recull la fauna catalana descoberta en cavitats.
Veiem el Rànquing de les Cavitats més importants a Catalunya
Certamen, no podem realitzar cap comparatiu de volum, amb aquella cova de Sơn Đoòng, però el que és cert que tenim una gran varietat (centenars de cavitats) properes, fantàstiques i jo diria a on podem trobar formacions d'estalactites, estalagmites i columnes, mineralitzacions i cristalls, que ens poden deixar bocabadats.