Una excursió de germanor anual....

  • Visita de la Colla Tarragona Dansa al voltant de Setmana Santa

  • Amb l'objectiu de recollir farigola i romaní, i

  • Conèixer millor l'extraordinari Pont del Diable

  • 2000 mil anys d'història

  • Parc Ecohistòric

Fa uns dies l'Agrupació Sardanista Tarragona Dansa, va organitzar una excursió al Parc Ecohistòric del Pont del Diable i el seu entorn natural, que està a uns 4 km de Tarragona -l'antiga Imperial Tàrraco- monumental obra dels romans de fa dos mil anys.

Certament, amb una hora curta de caminada des de Tarragona, podem gaudir de la biodiversitat que encara és possible trobar al Parc Ecohistòric del Pont del Diable, embriagar-se amb les olors penetrants de les plantes aromàtiques i la resina dels pins, escoltar una munió de cants d'ocells forestals, sorprendre's pel salt vertiginós d'un esquirol d'arbre a arbre o el vol acrobàtic d'un roquerol entre les arcades de l'aqüeducte, gaudir del sol filtrat a contrallum a través de la fulla d'un margalló, admirar la diversitat de formes i colors de les papallones, trepitjar molsa, olorar vida.

El Parc Ecohistòric del Pont del Diable és una mostra senzilla, però plena i preciosa, de la biodiversitat mediterrània. Tot el conjunt d'éssers vius de les brolles, les màquies, les pinedes i els alzinars, no massa diferents dels que els romans es trobaren fa dos mil·lennis.

Parc ecohistoric Pont del Diable - Tarragona

Aqüeducte de les Ferreres ó Pont del Diable

  • El 1905 es va declarar Bé Cultural d'Interès Nacional, i
  • El 2000 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, part del Conjunt Arqueològic de Tàrraco.

Excursió al Parc Ecohistoric Pont del Diable de la colla Tarragona Dansa

L'aqüeducte romà que es coneix amb aquests dos noms, és una obra monumental, gran part en peu. Té una llargada de 217 m i una alçada màxima de 27 m, sense comptar la galeria de conducció de l'aigua, restaurada actualment, que devia fer uns 2 metres més.

Consta de dos nivells d'arcades sobreposades amb 11 arcs al nivell inferior i 25 arcs al nivell superior. Els arcs tenen una amplada (llum) de 6,30 m, una alçada de 5,70 m (on no s'han d'adaptar al desnivell del barranc) i una gruixària d'1,86 m. La distància entre els arcs és de 8 m. La cota de l'aqüeducte al costat nord és de 56,8 m i el costat sud de 56,4 m.

Va ser aixecat entre els costats del barranc dels Arcs al terme de Tarragona, que duia aigua del riu Francolí a l'antiga ciutat de Tàrraco.

És un dels aqüeductes més monumentals i ben conservats de l'època romana i el més important de Catalunya.

Tota l'estructura del pont fou construïda en opus quadratum, blocs de pedra regulars tallats en forma de carreus lleugerament encoixinats i col·locats en sec, sense morter a les seves juntes.

El canal que duia l'aigua, que es trobava només al pis superior, anomenat Specus, fou construït en opus signinum, amb un morter impermeable a base de calç i sorra. La pedra per l'obra fou treta d'una pedrera propera.

 

Notes breus de la història

Malgrat que no es coneix la data exacta de la construcció de l'aqüeducte, sembla probable que s'hagués aixecat al segle I dC, en l'època de l'emperador August, coincidint amb el creixement de Tàrraco per la urbanització de la part alta de la ciutat, seu del Concilium provinciae d'Hispània Citerior.

Excursió al parc ecohistòric Pont del Diable per la Colla Tarragona Dansa

L'aqüeducte va estar en funcionament fins a l'edat mitjana. Va ser restaurat al segle X —sota el regne del califa Abd al-Rahman III de Còrdova— i una altra vegada al segle XVIII. Durant el segle XIX i el segle XX es van dur a terme diversos treballs de conservació per aturar el deteriorament del monument.

Després de l'adquisició del terreny per l'Ajuntament de Tarragona, es va inaugurar l'any 2005 el «Parc Ecohistòric del Pont del Diable» per a protegir tant el monument com el seu entorn natural.

Entre el 2009 i l'octubre de 2011 va ser restaurat fent una representació de l'època romana i permetent el pas d'aigua pel canal de la part superior. Amb la restauració s'han conegut els materials de construcció de l'època, com es va construir l'aqüeducte i fins i tot quanta gent hi va treballar al monument, conegut com a coves de la Pedrera.

Sens dubte, aquest espai, és un bon racó de Catalunya per gaudir de la biodiversitat i la història, com a part d'una excursió, esport o turisme.

Fonts:TarragonaDansa/ca.wikipedia/pontdeldiabletarragona
Imatges: Capital2020-abril2022