Salut i sabors....

  • Entre els amors i l'odi dels paladars 

  • A la cuina amb infinitat de receptes 

  • Avui, des dels cinc continents 

  • Per descobrir els sabors exòtics, excitants 

Segurament en algun moment de la vida has d'haver menjat coriandre, pensant que era julivert, per la seva gran semblança, i immediatament has notat la diferència de sabor i aroma entre aquestes dues herbes aromàtiques. Cert és que el coriandre s'utilitza en infinitat de receptes, de diferents gastronomies i en els cinc continents, però també ho és que pel seu sabor particular té molts detractors malgrat tots els beneficis que aporta a la salut i la cuina.

Origen i Diferències

  • El coriandre és originari d'Àsia i nord d’Àfrica, especialment popular en les cuines de l'Índia, Tailàndia, el Marroc i Llatinoamèrica. Nom científic: Coriandrum sativum. Se'l coneix amb diversos noms: cilantro, coriandro, culantro europeu, julivert xinès, dannia o culantro castilla (aquest últim nom al Perú, l'Equador, Hondures, Guatemala, Costa Rica i altres països americans).
  • El julivert és una planta originària de Grècia i Sardenya, que estesa en tot el Mediterrani ha fet el salt a la majoria de les cuines occidentals. Nom científic: Petroselinum crispum.

El Coriandre, beneficis, amors i odis

El coriandre: propietats i beneficis

Tant si t'agrada com si el detestes, continua tenint unes grans propietats nutricionals i beneficis, que és la part que ens interessa traslladar, per tal que si no ho has fet fins ara, puguis integrar-lo a la teva cuina, a la teva dieta, en benefici de la salut, a més de descobrir cert sabor exòtic, excitant. Cada cent grams té:
• Calories: 23 kcal
• Greixos totals: 0.5 gr
• Colesterol: 0 mg
• Sodi: 46 mg
• Potassi: 521 mg
• Hidrats de carboni: 3.7 gr
• Proteïnes: 2.1 gr

És una excel·lent font d'antioxidants que protegeixen contra el dany cel·lular de l'ADN i la migració de cèl·lules canceroses.

A més, el seu fort sabor fa que es pugui reduir la quantitat de sal que s'afegeix als plats per ressaltar.

És un potent antinflamatori amb efectes analgèsics reductors del dolor. També s'ha demostrat que ajuda a reduir la severitat, durada i freqüència de les migranyes.

Ajuda a protegir la pell contra el dany per radiació ultraviolada B (UVB)-

També conté substàncies que maten certs bacteris i fongs, prevenint la infecció en les ferides.

Conté un 20% d'olis essencials que actuen sobre el sistema digestiu i milloren els problemes d'estómac de tota mena: indigestions, flatulències, diarrees. En forma d'infusió, se'ls pot donar als nadons per alleujar els seus còlics.

Ric en vitamina C, K i provitamina A.

El Coriandre, beneficis, amors i odis

El consum pot ser variat; a la cuina afegint les seves fulles als plats, o usant les seves llavors o l'oli d'aquestes. L'aroma cítric de les seves llavors les fa especialment atractives per elaborar salses.

Les fulles i tiges es poden consumir també en als sucs verds o en forma d'infusió, tot i que es recomana no cuinar perquè el coriandre mantingui totes les seves propietats.

És important tenir en compte que algunes persones poden ser al·lèrgiques i les produeix irritacions, és un bon motiu pel qual no s'aconsella el consum durant l'embaràs o en períodes de lactància.

El Coriandre, beneficis, amors i odis

Imatge portada: Jeswin-thomas-z_PfaGzeN9E-unsplash
Imatges-interiors: Alyson-mcphee-yWG-ndhxvqY-unsplash
Fonts: Aprendre Institut/MenjarSa/Redacció Capital2020