La nostra salut……

  • Importància d'Omega-3 

  • Nivells sanguinis d'àcid alfa-linolènic 

  • Prevenció de l'Alzheimer 

  • Les nous, font vegetal 

  • La glucosa cerebral 

  • Dia Mundial del Cervell

Amb motiu del Dia Mundial del Cervell i l'objectiu de conscienciar a la població, una nova recerca demostra la importància del consum d'aliments rics en omega-3 per a prevenir l'Alzheimer.

  • Els resultats van associar els alts nivells sanguinis d'àcid alfa-linolènic omega-3 (ALA) provinents de fonts vegetals com les nous, amb un millor ús de la glucosa cerebral.
  • Les nous són una de les principals fonts vegetals d'omega-3 i l'única fruita seca rica en aquests àcids grassos, essencials per a la salut i que el cos no pot produir.
  • Aquest estudi se suma a l'evidència científica que vincula el consum de nous amb beneficis per a la salut cognitiva.

Un nou estudi publicat en Alzheimer’s and Dementia: Diagnosi, Assessment & Disease Monitoring, va trobar una associació entre els alts nivells sanguinis d'àcid alfa-linolènic omega-3 (ALA) provinents de fonts vegetals com les nous, i un millor ús de la glucosa cerebral. Això suggereix un cervell més resistent al desenvolupament de la malaltia d'Alzheimer. A Espanya la demència afecta a 1 de cada 10 persones, sent la causa més comuna l'Alzheimer, que abasta entre el 60% i el 70% dels casos. Els resultats de la recerca són encoratjadors, ja que suggereixen una alternativa de prevenció senzilla i assequible, a través d'hàbits d'alimentació.

La Salut, el Alzheimer, Omega-3, Nous i alimentació

L'estudi va analitzar els nivells d'omega-3 en sang de 320 participants de la cohort Alzheimer’s i Famílies (ALFA) a Espanya, que presentaven un alt risc genètic de patir Alzheimer, però no tenien deterioració cognitiva. Als voluntaris se'ls va injectar glucosa marcada per a comprovar com es metabolitzava en diferents zones del cervell, i en paral·lel, es van quantificar els àcids grassos en eritròcit, que reflecteixen el consum d'aliments rics en ells durant les últimes setmanes.

Els resultats van mostrar que els qui tenien nivells sanguinis més elevats d'àcid alfa-linolènic omega-3 (ALA), procedents de fonts vegetals com les nous, utilitzaven millor la glucosa cerebral en unes zones crítiques del cervell, les que primer es veuen afectades quan comença a manifestar-se la malaltia. Això es va observar en tota la població de l'estudi, però especialment en els participants amb un major risc genètic d'Alzheimer.

Per contra, l'omega-3 docosahexaenoic (DHA), procedent de fonts marines, va ser més beneficiós en els qui, malgrat no presentar símptomes d'Alzheimer, ja començaven a tenir l'acumulació de proteïnes (amiloide i tau) característiques de la malaltia.

El Dr. Aleix Sala-Vila, principal investigador de l'estudi i membre de l'Hospital de la Mar Medical Research Institute (IMIM), “reforça la idea que aliments rics en omega-3, com les nous, podrien ser útils per a aconseguir un cervell més resistent als canvis que precedeixen l'aparició de la malaltia”.

En malalties com l'Alzheimer, és possible que els signes i símptomes no es manifestin fins a una edat molt avançada. Per això, adoptar hàbits senzills de nutrició a una edat primerenca i amb freqüència, com incorporar aliments rics en omega-3, com les nous, podria ser una acció prometedora que beneficiï la funció cognitiva i les afeccions neurodegeneratives.

Es necessiten més recerques per a extrapolar aquests resultats a altres poblacions i comprendre l'efecte de les nous per si soles sobre els nivells d'ALA en la dieta i el metabolisme cerebral de la glucosa.

La Salud, el Alzheimer, Omega-3, y Nueces

Les Nous de Califòrnia i la salut cognitiva

Les nous són la fruita seca més consumida pels espanyols i l'únic amb una quantitat significativa d'àcid alfa-linolènic (ALA), és a dir, els àcids grassos omega-3 d'origen vegetal (2,7 grams d'ALA per porció) que el cos necessita, però no pot produir. Aquests àcids grassos són els esmentats anteriorment en el nou estudi per la seva capacitat per a reduir el risc de malalties degeneratives i demència.

Un altre recent estudi espanyol liderat per l'Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), publicat en eClinicalMedicine, també va revelar que les nous i el seu contingut d'omega-3 podria tenir un impacte positiu en el desenvolupament cognitiu i la maduració psicològica dels adolescents, exercint un paper clau en el desenvolupament del cervell, especialment en l'etapa de desenvolupament humà.

Les nous també contenen compostos bioactius, com els polifenols, que contribueixen a mantenir la salut i prevenir malalties, i que han estat objecte de recerques científiques en relació amb la funció cerebral.

Addicionalment, tal com han corroborat múltiples estudis científics publicats durant l'última dècada, "les nous contribueixen a prevenir múltiples malalties com les cardiovasculars, diabetis o hipertensió arterial, així com a reduir el risc de patir càncer i malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer".

Es pot consultar l'evidència científica sobre el consum de Nous de Califòrnia i la funció cognitiva AQUÍ.

La Salut, el Alzheimer, Omega-3, Salmorejo con nueces

Portant la recerca a la pràctica:

Incorporar nous a la dieta pot ser una forma fàcil i deliciosa de contribuir a la salut cerebral al llarg de tota la vida, ja que cada vegada són més els estudis que examinen com les nous poden contribuir a la salut cognitiva i a prevenir els factors de risc de les malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer.

A més dels beneficis per a la salut, les nous són un aliment versàtil amb moltes possibilitats a l'hora d'introduir-les en la dieta diària. La web de Nous de Califòrnia ofereix més de 1.000 receptes gratuïtes per a gaudir de l'aportació d'omega-3 en els menjars diaris.

La Salut, el Alzheimer, Omega-3, Nous i beix blau

Imatge-portada: “Mel, Mató i Nous", ric en Omega-3
Fonts i Imatges: Yesweopen/Nous de Califòrnia