La protecció és el futur.....
-
Ara les recerques
-
ADN, cromosomes i telòmers
-
Entendre millor la genètica
-
L'objectiu és reduir el risc
-
Millorar els tractaments
Telòmers. Així és com es diuen els extrems dels cromosomes. I gràcies a dues noves recerques de la Fundació Pasqual Maragall, s'ha detectat que podrien tenir un paper clau en la protecció contra l'Alzheimer.
Tot apunta al fet que una major longitud en els nostres telòmers podria contribuir al fet que tinguem un menor risc de desenvolupar la malaltia.
Un telòmer és una seqüència repetitiva de nucleòtids situada als extrems dels cromosomes lineals de la major part dels organismes eucariòtics, que serveix per a protegir aquests extrems de ser destruïts. El seu nom deriva dels mots grecs τἐλος telos ("final") i μέρος meros ("part").
“Existeixen moltes altres malalties tant congènites com genètiques que s'associen a telòmers curts, donant lloc a alteracions metabòliques, orgàniques i càncer per la disfunció telomèrica”.
Les recerques
La funció dels telòmers és protegir el material genètic. S'escurcen cada vegada que una cèl·lula es divideix; per això, la seva longitud és considerada un marcador de l'envelliment biològic.
Blanca Rodríguez, Marta Crous-Bou i Natàlia Vilor-Teixidor, investigadores del “Barcelonaβeta Brain Research Center”, el centre de recerca, han realitzat dos estudis. L'objectiu? Observar la relació entre la longitud dels telòmers i altres indicadors de la malaltia.
Les conclusions
Segons indiquen els primers resultats d'aquestes recerques, les variants genètiques associades a una major longitud dels telòmers poden estar relacionades amb un menor risc de desenvolupar Alzheimer.
En altres paraules: estem davant un descobriment que ens obre noves vies per a entendre millor quin paper juga la nostra genètica en el desenvolupament d'aquesta malaltia.
Avanços com aquest, so clau per a desxifrar les incògnites d'aquesta malaltia, que ja afecta gairebé 1 milió de persones al nostre país.
Investigar està al ADN
La Fundació Pasqual Maragall gestiona l’activitat científica a través del centre de recerca, el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC).
L’activitat s’orienta a desenvolupar línies de recerca generadores de nou coneixement que permetin el disseny d’estratègies i programes de prevenció, i que tendeixin a obtenir resultats positius que puguin donar retorns econòmics per diverses vies, així com oferir al mercat infraestructures i serveis que responguin a les necessitats que planteja la recerca en aquest camp.
El Barcelonaβeta Brain Research Center
Des dels seus inicis, el 2012, ha apostat per la investigació de la prevenció de la malaltia d'Alzheimer i l'estudi de les funcions cognitives afectades a l'envelliment sa i patològic. L’objectiu del centre és contribuir a l’avantguarda de la investigació sobre l’Alzheimer i les malalties neurodegeneratives a través de l’impacte únic en la prevenció i el tractament, sempre tenint en consideració els aspectes socials de la malaltia.
La investigació del BBRC se centra en la fase preclínica de l'Alzheimer, un període previ a l'aparició dels primers símptomes, quan ja es produeixen canvis al cervell associats a la malaltia. L'objectiu principal és comprendre millor els diferents processos de l’Alzheimer per poder detectar-lo precoçment i dissenyar programes de prevenció que retardin o aturin l'aparició dels símptomes.
Per això, el BBRC extreu la majoria de les dades utilitzades en la investigació de l'estudi Alfa, una infraestructura de recerca composta per una cohort de gairebé 3.000 individus sense deteriorament cognitiu, amb edats compreses entre els 45 i els 75 anys, la majoria descendents en primer grau de persones amb Alzheimer.