El compromís……..

  • Nous models de governança i de negoci

  • Millora de la capacitat per a supervisar el canvi positiu

  • Augment de les ocupacions verdes

Durant la COP15 celebrada a Mont-real, el Consell Mundial de Turisme i Viatges (WTTC), l'Organització Mundial del Turisme (OMT) i la Sustainable Hospitality Alliance van anunciar una nova aliança entre els sectors públic i privat amb la visió comuna de detenir i revertir la pèrdua de biodiversitat per a 2030.

La iniciativa contempla que el sector mundial dels viatges i el turisme secundi i inspiri als governs, les empreses i la societat per a aplicar el marc mundial sobre biodiversitat després de 2020 i que ajudi a transformar la nostra relació amb el món natural. Els signataris s'han compromès a promoure en el turisme un enfocament de protecció de la naturalesa mitjançant la integració de salvaguardes de la biodiversitat, la reducció de les emissions de carboni, l'impacte de la contaminació i l'ús insostenible dels recursos, i la protecció i restauració de la naturalesa i la vida silvestre..

“Formen part de la solució en aquest camí que recorrerem junts”

La creació d'aquesta aliança es produeix després de la publicació de l'informe "Nature Positive Travel & Tourism" del WTTC, elaborat conjuntament amb ANIMONDIAL, i se centra en detenir i revertir el mal a la naturalesa per a permetre que el món viu es recuperi del seu actual estat d'esgotament. Això implica minimitzar el mal actual i prendre mesures positives per a restaurar els entorns naturals amb la finalitat de produir un benefici global per a la biodiversitat i ajudar a aconseguir el zero net.

Fins avui, més de 130 organitzacions s'han adherit a aquest projecte en representació de les principals indústries del sector, inclosos grups hotelers internacionals, operadors turístics, agències de viatges, destinacions i organitzacions internacionals sense ànim de lucre dedicades a la protecció de la naturalesa. Complementada la labor que pot dur a terme el sector privat, l'OMT, en la seva qualitat de portaveu del turisme en l'àmbit de governança mundial, treballarà perquè els governs i les organitzacions internacionals se sumin a la visió compartida del turisme com a pilar de la conservació de la vida silvestre i la protecció dels hàbitats. Els avanços es mesuraran utilitzant dades i anàlisis fiables de l'OMT, servint-se de la innovadora iniciatiu Mesurament de la Sostenibilitat del Turisme (MST) i de la creixent Xarxa Internacional d'Observatoris de Turisme Sostenible (INSTO).

El projecte preveu que en un futur els governs facin costat al sector amb polítiques que integrin salvaguardes de la biodiversitat en totes les seves operacions i en la cadena de subministrament. A més, el sector podrà prendre mesures per a evitar o minimitzar els impactes negatius sobre la naturalesa i exercir un paper proactiu en la protecció i restauració de la biodiversitat. A això contribuirà un major reconeixement de la importància d'uns oceans nets per al sector, ja que al voltant del 40% de "l'economia blava" mundial està relacionada amb el turisme, segons dades de l'OMT.

Biodiversidad y turismo

PJulia Simpson, presidenta i consellera delegada del WTTC, ha declarat: "Els viatges i la naturalesa estan intrínsecament lligats. Milions de persones viatgen per a explorar la naturalesa i sentir una connexió que no poden aconseguir a través de les pantalles de televisió". Ja sigui fent senderisme per a veure els goril·les de muntanya a Ruanda o bussejant en la Gran Barrera de Coral a Austràlia, la gent vol viatjar per a veure per si mateixa la vida salvatge més sorprenent del món.

El turisme de naturalesa genera més de 340.000 milions de dòlars dels EUA a l'any i manté més de 21 milions de llocs de treball a tot el món. L'aliança d'avui entre el WTTC, l'OMT i la Sustainable Hospitality Alliance, que encapçala la visió del sector de detenir i revertir la pèrdua de biodiversitat per a 2030, és demostrativa del compromís que està assumint el sector de preservar el planeta per a les generacions futures.

"Amb aquesta iniciativa, que se suma al full de ruta del WTTC per a aconseguir el zero net, el sector mundial dels viatges i el turisme lidera ara el camí per a garantir un futur més sostenible".

Zoritsa Urosevic, directora executiva de l'OMT, ha declarat: "Un programa de biodiversitat centrat en les persones és el camí cap a un turisme més sostenible. Com a part de l'aliança àmplia de diferents parts interessades en un turisme i uns viatges respectuosos amb la naturalesa, l'OMT mostra el seu compromís amb el marc mundial sobre biodiversitat de la COP15, fent del turisme el guardià de la naturalesa. Els nous models de governança i de negoci, la millora de la capacitat per a supervisar el canvi positiu i l'augment de les ocupacions verdes formen part de la solució en aquest camí que recorrerem junts".

Glenn Mandziuk, conseller delegat de la Sustainable Hospitality Alliance, ha declarat: "Com a sector que depèn de la naturalesa per a tot, tant per la ubicació dels nostres edificis com pel nostre afany d'atreure visitants a llocs excepcionals de tot el món, reconeixem la immensa importància de protegir el nostre bell planeta. La col·laboració intersectorial i transfronterera és essencial per a detenir i revertir la pèrdua de biodiversitat. Ens enorgulleix associar-nos amb el WTTC i l'OMT per a contribuir a la transició pel que fa a la relació del sector amb la naturalesa i fer realitat un "turisme positiu per a la naturalesa".

Els tres organismes fan una crida al sector dels viatges i el turisme del món, perquè adoptin aquesta visió.
Font i Imatges: OMT- Organizació Mundial del Turisme