El turisme com a eina de futur......

  • 121a Reunió del Consell Executiu 

  • ONU Turisme (Organització Mundial del Turisme) 

  • Barcelona, punt de trobada 

  • Amb representants de 47 països 

  • Observatori del Dret del Turisme 

  • Educació, Economia, Cultura, Futur

La Reunió del Consell Executiu d'ONU Turisme s'ha realitzat aquesta setmana a Barcelona amb la intenció de situar el turisme en l'agenda econòmica mundial. Els principals dirigents del turisme de tot el món s'han reunit de nou per a donar forma al futur del sector, amb particular recalcament en la vital transcendència econòmica d'aquesta indústria i en la importància de consolidar la seva presència en l'agenda política.

La 121a reunió del Consell Executiu d'ONU Turisme ha congregat a Barcelona, a representants de 47 països, entre els quals 18 ministres de Turisme, amb la intenció d'impulsar la visió de l'Organització per al sector, a mesura que aquest aconsegueix la seva plena recuperació dels efectes de la pandèmia. Segons dades d'ONU Turisme, uns 285 milions de turistes van emprendre viatges internacionals en el primer trimestre de 2024, és a dir, un 20% més que en el mateix període de l'any anterior, mentre que els ingressos del turisme internacional van tornar a créixer fins a aconseguir els 1,5 bilions de dòlars estatunidencs en 2023.

ONU Turisme es reuneix a Barcelona  amb 47 països

Les inversions i l'educació es mantenen

En la seva al·locució d'obertura, el Secretari General d'ONU Turisme, Zurab Pololikashvili, va subratllar que és imprescindible sumar-se a la innovació i el creixement, i orientar la inversió cap al sector, a fi d'afavorir la seva transformació positiva. "Ara que el turisme s'ha recuperat de la crisi més grossa de la seva història, és el moment de canalitzar la nostra energia cap a una major resiliència enfront de crisis futures", va afirmar. "Al mateix temps, hem de garantir que el creixement del turisme beneficiï a les persones de tot el món, sobretot mitjançant el foment de l'accés a l'educació i a les oportunitats d'ocupació i l'aprofitament dels avantatges de les noves tecnologies".

A continuació, el Secretari General va presentar als Membres el seu informe, en el qual resumia els assoliments aconseguits per l'Organització des de l'última reunió del Consell, i feia de nou especial recalcament en les prioritats comunes de tot el sector en matèria d'inversió en turisme, educació i acceleració de la innovació. Així mateix, els Membres van adoptar el Pla de Treball de l'Agenda d'ONU Turisme per a Europa, que inclou tres projectes centrats en el futur de les destinacions turístiques d'hivern, la regulació de les plataformes de lloguer de curta durada i les estratègies per a mitigar els efectes de les inversions ecològiques en les pimes turístiques.

El President del Consell Executiu d'ONU Turisme i Ministre de Turisme d'Aràbia Saudita, La seva Excel·lència Ahmed Al-Khateeb, va declarar: "Presidir la 121a reunió del Consell Executiu d'ONU Turisme ha estat un moment extraordinari per a nosaltres, perquè ha brindat l'ocasió de congregar a líders mundials amb l'objectiu de fer front als apressants reptes del turisme i potenciar al sector. Aquesta reunió ha posat de manifest la nostra visió col·lectiva d'un sector turístic mundial dinàmic i florent, impulsat per la innovació, la inversió, el creixement i les associacions estratègiques".

El primer Observatori del Dret del Turisme

A Barcelona, el Consell Executiu va fer un important pas endavant quant al compromís d'ONU Turisme de crear un marc jurídic harmonitzat per al sector a tot el món, amb la finalitat de fomentar la confiança en els viatges internacionals. En l'última reunió de la Comissió Regional per a les Amèriques (Varadero, Cuba, 30 d'abril de 2024), els Membres van donar suport a la candidatura de l'Uruguai per a acollir l'Observatori del Dret del Turisme per a Amèrica Llatina i el Carib, a Montevideo. El Consell Executiu va aprovar la decisió de crear aquest innovador centre jurídic i posar-se a la feina per a sumar-lo al creixent patrimoni d'oficines regionals i temàtiques d'ONU Turisme, que continua amb la seva obstinació d'acostar-se als seus Membres sobre el terreny.

A la ciutat comtal, el Consell Executiu va rebre també informació actualitzada sobre la projectada Oficina Regional per a Àfrica, que s'obrirà a Marràqueix, i l'Oficina Regional per a les Amèriques, que se situarà a Rio de Janeiro. En línia amb aquest dinamisme, la direcció d'ONU Turisme ha signat un memoràndum d'entesa amb el Ministeri de Turisme de Grècia per a l'establiment d'un centre de recerca i seguiment del turisme costaner i marítim a la Regió del Mediterrani Oriental.

Programa de turisme urbà

ONU Turisme es reuneix a Barcelona

A la vista que és innegable que la gestió del turisme urbà representa un dels "reptes apressants" als quals es va referir el President, ONU Turisme va elogiar el lideratge d'Espanya en la promoció del turisme sostenible, i a Barcelona per prendre la iniciativa en la configuració de pràctiques de turisme urbà responsables i inclusives. El Sr., alcalde de Barcelona, va aprofitar la reunió en paral·lel a la del Consell Executiu, que va mantenir amb el Sr. Zurab Pololikashvili, Secretari General d'ONU Turisme i amb el Sr. Jordi Hereu, Ministre d'Indústria i Turisme d'Espanya, per a insistir sobre la importància que Barcelona confereix al turisme i presentar un esbós de plans destinats a gestionar el creixement del sector i establir possibles límits al nombre de visitants.

El Sr. Collboni també va exposar el seu projecte d'organitzar un fòrum especial per a congregar als dirigents de ciutats de tot el món, a fi de deliberar entorn de qüestions essencials relacionades amb el turisme urbà i la necessitat d'impulsar la participació del sector privat. Així mateix, el Ministre Hereu va anunciar que el Govern d'Espanya presentarà la seva Estratègia de Turisme Sostenible 2030, en la pròxima reunió del Consell Espanyol de Turisme, que se celebrarà en les pròximes setmanes.

ONU Turisme es reuneix a Barcelona

Imatge-portada: Parc Güell /Dorian-d1-aX5NLrKgRBc-unsplash
Imatge-port Barcelona: Benjamin-gremler-q_TzfAt4NQ8-unsplash
Font i Imatges reunió: OMTWE/ ONU Turisme/ Ajuntament de Barcelona